Luxusné recepty na plnku na Veľkú noc ako od babičky. Budete sa zalizovať!

Recepty na veľkonočnú plnku na znamenie jarnej rovnodennosti sa pripravovali hlavne našimi babičkami.

Dovnútra sa dávali rôzne druhy mäsa, salámy a korenia, ale hlavne čerstvé jarné plody ako vajíčka, mlieko a bylinky.

My vám prinášame hneď 8 rôznych receptov, vďaka ktorým si aj vy doma môžete pripraviť skutočne luxusnú plnku.

Klasická veľkonočná plnka

Plnka z rožkov, vajec a údeného mäsa.

Suroviny:

  • 10 ml mlieka
  • 6 ks rožkov
  • 6 ks vajec
  • 40 dkg vareného údeného mäsa
  • mleté ​​čierne korenie
  • 0,5 lyžičky soli
  • maslo na vymazanie
  • vývar z údeného mäsa

Postup:

  • Rožky nakrájame na kocky, nalejeme na ne mlieko so žĺtkami a necháme vsiaknuť. Prípadne môžeme pridať podľa potreby studený vývar z údeného. Medzitým mäso nakrájame aj na malé kocky. Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno. Z bielkov ušľaháme sneh.
  • Do vlhkého pečiva pridáme mäso, soľ, korenie a nasekanú petržlenovú vňať. Nakoniec pridáme sneh z bielkov a dôkladne premiešame.
  • Plnku pečieme asi 20 – 25 minút v maslom vymastenom pekáčiku v rúre predhriatej na 175 °C.
  • Veľkonočnú plnku podávame ako hlavný chod napríklad so zemiakmi.
Upečená veľkonočná plnka.
webrecepty.sk

Babičkina plnka s údeným mäsom

Recept na veľkonočnú plnku od babičky chutí samozrejme najlepšie.

Suroviny:

  • 1200 g vajec
  • 200 g lístkov žihľavy
  • cesnak
  • korenie mleté
  • 2 kg údenej krkovice
  • soľ
  • 2 kg rožkov
  • 1 l údeného vývaru

Postup:

  • Uvaríme domäkka údené mäso, nesmie sa ale rozpadať. Vyberieme a necháme vychladnúť.
  • Precedíme vývar a necháme tiež vychladnúť.
  • Rožky a mäso nakrájame na kocky, vajcia zmiešame s vývarom, osolíme a okoreníme, dochutíme cesnakom.
  • Všetko namočíme do vývaru.
  • Dáme do vymastenej formy alebo pekáča a pečieme vo vyhriatej rúre, až povrch zozlatne a plnka stuhne.
Vynikajúca veľkonočná plnka ako od babičky.
prozenu.noviny.sk

Veľkonočná plnka so špenátom

Špenátová veľkonočná plnka je tiež veľmi chutná. Špenát nahradí žihľavu, takže pokiaľ ju nemáte radi, ochutnajte tento variant.

Suroviny:

  • 5 rožkov alebo žemlí
  • 200 g vareného údeného mäsa
  • 200 ml mlieka
  • 4 vajcia
  • 75 g masla
  • 2 hrsti čerstvých zelených listov špenátu
  • 1 hrsť listového petržlenu
  • soľ, korenie, muškátový oriešok
  • maslo na vymazanie formy

Postup:

  • Pečivo nakrájajte na malé kocky. Dajte na plech a vysušte pri teplote 150 °C (asi 15 až 20 minút). Rúru si potom rozohrejte na 180 ° C.
  • Listy špenátu sparte vo vriacej osolenej vode. Sceďte a ihneď schlaďte v studenej vode. Znovu sceďte, vytlačte prebytočnú vodu a nakrájajte. Petržlen nasekajte nadrobno. Údené mäso nakrájajte na kúsky.
  • Vajcia rozdeľte na žĺtky a bielky. Žĺtky rozšľahajte v mise. Bielky so štipkou soli vyšľahajte na tuhý sneh. Maslo rozpustite v rajnici. Okrúhlu formu na koláč alebo pekáčik vymažte maslom.
  • Do misy dajte pečivo. Zalejte mliekom a opatrne premiešajte. Pridajte údené mäso, petržlen, sparené listy, žĺtky a maslo. Dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.
  • Opatrne premiešajte. Pridajte menšiu časť snehu z bielkov a jemne premiešajte. Potom pridajte zvyšok snehu a znova jemne sneh zapracujte. Pripravenú zmes dajte do vymastenej formy a rovnomerne rozložte. Dajte do rúry a pri pečte dozlatista (asi 30 minút).
Zdravá veľkonočná plnka so špenátom.
webrecepty.sk

Korprivová veľkonočná plnka bez lepku

Žihľava k plnke dokonale pasuje. Namiesto nej však môžete pridať aj iné bylinky ako napríklad hluchavku, sedmokrásku, fialku alebo púpavu.

Suroviny:

  • 500 g ražného chlebíka (je možné použiť varené pšeno pre bezlepkovú verziu)
  • balenie tempehu údeného / vyprážaného (prípadne tofu)
  • cibuľa
  • cesnak
  • olivový olej
  • hrsť vlašských orechov
  • bylinky podľa ľubovôle: majoránka / petržlen, žihľavy /medvedí cesnak /pažítka
  • 500 ml rastlinného mlieka
  • 100 g hrášku
  • balenie údeného tofu (250 g)
  • 200 ml rastlinnej smotany

Postup:

  • Nakrájame chlieb na kocky o veľkosti asi 1 cm. Chleba v mise pokvapkáme mliekom, aby trošku nasiakol.
  • Olúpeme cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájame najemno a osmažíme ju spolu s cesnakom na olivovom oleji. Nasekáme nadrobno vlašské orechy a bylinky. Do misy k chlebu pridáme osmaženú cibuľku s cesnakom, orechy, bylinky a nakrájané kúsky. Opäť tempeh krájame na kocky o veľkosti 1 cm.
  • V druhej mise pripravíme zmes 100 g hrášku a 0,5 l mlieka. Nalejeme do prvej misy a poriadne premiešame. Rozohrejeme rúru na 200 °C. Vymažeme pekáč olejom a vysypeme múkou/strúhankou.
  • Zmes na plnku rozprestrieme v pekáči/zapekacej miske.
  • V mixéri si pripravíme vajíčkovú zmes. Rozmixujeme tofu s 200 ml smotany a kurkumou. Nalejeme rovnomerne na plnku a vareškou trošku zamiešame, aby sa plnka poriadne zapiekla.
  • Pečieme asi 25-30 minút na 200 °C do zlatista. Plnku podávajte teplú či studenú. Oba varianty sú výborné.
Plnená plnka so žihľavou pre bezlepkových koledníkov.
dobruchut.aktuality.sk

Veľkonočná plnka bez mäsa

Nemáte mäso príliš v láske? Potom si určite obľúbite tento recept.

Suroviny:

  • 3 veľké bagety alebo 4 rožky
  • 2 vajcia
  • 200 ml mlieka
  • 30 g masla
  • 2 hrsti sparenej a posekanej žihľavy
  • hrsť posekanej pažítky
  • soľ korenie muškátový oriešok

Postup:

  • Nakrájame bagety, zalejeme vlažným mliekom, rozpusteným maslom a premiešame.
  • Pridáme dva žĺtky, žihľavy, pažítku, korenie, osolíme, nastrúhame oriešok a opäť premiešame a pretlačíme. Nakoniec vyšľaháme z bielkov sneh a opatrne zamiešame do zmesi.
  • Zmes rozprestrieme vo vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej mise.
  • Pečieme do zlatista a ako prílohu môžeme zvoliť zemiaky.
Najlepšia vegetariánska veľkonočná plnka bez mäsa
nutriadapt.sk

Staročeská veľkonočná hlavička

Veľkonočná plnka si tiež vyslúžila názov veľkonočnej hlavičky, pretože sa tradične pripravovala s teľacou hlavou. Ochutnajte ju na staročeský spôsob.

Suroviny:

  • 5 rožkov
  • mlieko
  • 30 g masla
  • 3 vajcia
  • soľ
  • korenie
  • 1 cibuľa
  • 50 g slaniny
  • 200 g vareného teľacieho (bravčového) mäsa
  • pažítka, petržlenová vňať, špenát alebo iné bylinky

Postup:

  • Rožky si nakrájame na kocky a pokropíme mliekom. 
  • V druhej mise si vymiešame zmäknuté maslo so žĺtkami, soľ, korenie a pridáme zmäknuté rožky. 
  • Tiež pridáme na kocky nakrájanú slaninu, varené mäso, orestovanú cibuľu a sparenú a nasekanú žihľavu, špenát alebo iné bylinky. 
  • Z bielkov si ušľaháme tuhý sneh. 
  • Ten následne pridáme k zvyšku cesta. 
  • Plnku si potom dáme do vymastenej formy a dáme piecť.
  • Pečieme pri 180 °C asi 30 minút.
Upečená veľkonočná hlavička na staročeský spôsob.
medovemotuzy.sk

Kysnutá veľkonočná hlavička s droždím

Kysnutá hlavička je veľmi chutná. Ak máte trpezlivosť a neponáhľate sa, určite ju vyskúšajte.

Suroviny:

  • 7 žemlí
  • 5 vajec
  • 150 g zmäknutého masla
  • ¾ droždie
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • majoránka
  • muškátový oriešok
  • žihľava alebo špenát
  • 300 g údeného mäsa
  • vývar z údeného mäsa
  • maslo na vymazanie pekáča

Postup:

  • Údené mäso si uvaríme a nakrájame na kocky.
  • Rovnako tak nakrájame aj rožky, ktoré potom zalejeme vlažným vývarom z údeného mäsa, kde tiež rozdrobíme droždie.
  • Maslo si vymiešame so soľou a žĺtkami.
  • K zmesi pridáme mäso, nakrájané rožky s vývarom a droždím, sparenú a nasekanú žihľavu, majoránku, prelisovaný cesnak, muškátový oriešok a korenie. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Plnku dáme do vymastenej formy, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi pol hodiny.
  • Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov.
  • Plnku dáme do vymastenej formy, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi pol hodiny.
  • Potom pečieme vo vyhriatej rúre asi 45 minút pri 180 °C.
Kysnutá hlavička s droždím.
dobruchut.aktuality.sk

Fitness plnka k Veľkej noci

Zakusli by ste sa do ľúbeznej plnky, ale strážite si kalórie? Ak áno, potom vás určite poteší tento nízkokalorický variant receptu.

Suroviny:

  • 500 g kuracích prsných rezňov
  • 150 g celozrnného pečiva
  • 4 vajcia
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • ¾ hrnčeka mlieka
  • 200 g syru cottage
  • 3 strúčiky cesnaku
  • majoránka
  • soľ
  • korenie
  • hrsť špenátu či žihľavy

Postup:

  • Pečivo si nakrájajte na kocky a zalejte mliekom.
  • Pridajte žĺtky, soľ, korenie, majoránku, prelisovaný cesnak, na kocky nakrájané kuracie mäso, nastrúhanú mrkvu, sparený a nasekaný špenát (žihľavu) a cottage.
  • Všetko zmiešajte. 
  • Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a primiešajte ho k zvyšku cesta.
  • Cesto dáme do vymastenej formy a pečieme pri 180 °C asi 40 minút.
Zdravá veľkonočná hlavička pre štíhlu líniu.
dobrejedlo.pluska.sk

Kedy sa pečie veľkonočná plnka?

Pravá veľkonočná plnka, ktorá je ako od babičky, vás uchváti nielen svojou vôňou, ale aj chuťou. Plnka sa podáva spravidla na Bielu sobotu, kedy po piatkovom pôste je potrebné výdatné jedlo, ktoré doplní všetko potrebné telu späť.

Ak ale plnku na Bielu sobotu nestihnete, tak to samozrejme nevadí. V priebehu Veľkej noci by sa ale objaviť určite mala, pretože ide vlastne tiež o jeden z veľkonočných zvykov.

V dnešnej dobe si príde na svoje už naozaj každý. Plnky, ktoré sa na Veľkú noc pečú ako tradičný pokrm, už existujú v rôznych variantoch. Od tých klasických, po plnky s rôznymi druhmi mäsa, až k plnkám bezlepkovým či bezmäsitým.

Niekto si teraz možno hovorí, že plnka bez mäsa nie je jednoducho plnka. Skúste si ju ale doma niekedy urobiť a uvidíte, ako vás nadchne.

Pri podávaní hrá plnka všetkými farbami, a preto sa odporúča zdobiť ju orieškami, čerstvými lístkami korenia alebo kvetinami.

Jej veľkou výhodou navyše je, že ju môžete jesť aj niekoľko dní v kuse, teplú či studenú. Skrátka je to také vďačné jedlo, ktoré má rád snáď skutočne každý.

Napíšte komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej marketingovej databázy.
Vyžadované informácie sú označené *.