Opojnú vôňu perníkového korenia máte možno spojenú predovšetkým s Vianocami.
Nie je to pravda!
Vyskúšajte naše recepty na veľkonočné perníčky a budete prekvapení.
Stačí, keď pri pečení použijete vykrajovače s veľkonočnou tematikou a ďalšia dobrota na sviatočný stôl je na stole.
Sladkými perníčkami potešíte nielen svoju rodinu a priateľov, radosť z nich určite budú mať malí aj veľkí koledníci.
Zdobení zajačikovia z perníka
Títo zajačikovia sa môžu hodiť napríklad ako výslužka za vyšibanie alebo súťaž.
Na perníčky:
- 125 g zmäknutého masla
- ½ hrnčeka hnedého cukru
- ⅔ hrnčeka zlatého sirupu (návod na jeho výrobu nájdete nižšie)
- 2 a ½ hrnčeka preosiatej hladkej múky
- 2 lyžičky mletého zázvoru (môžete nahradiť perníkovým korením)
- 1 lyžička jedlej sódy
- ½ hrnčeka preosiateho práškového cukru
- 2 lyžičky vody
Na zlatý sirup:
- 500 g cukru
- 350 ml vody
- 2 plátky citróna
Postup:
- Deň vopred si prichystajte zlatý sirup. Zo 100 g cukru a 25 ml vody urobte karamel. Akonáhle zhnedne, prisypte zvyšok cukru a prilejte zvyšok vody. K tomu pridajte 2 plátky citróna.
- Karamel sa rozpustí a postupne vznikne mierne hustý sirup. Doprajte mu čas, cez noc zhustne. Ak by sa to nepodarilo, stačí ho znova povariť.
- Rúru predhrejte na 190 °C. Elektrickým mixérom trite maslo s cukrom po dobu cca 10-12 minút, kým zmes nie je krémová.
- Pridajte zlatý sirup, múku, zázvor (alebo perníkové korenie) a jedlú sódu a ďalej miešajte, kým nevznikne hladké cesto. To potom uložte minimálne na 30 minút do chladničky.
- Cesto vyvaľkajte medzi dvoma listami nepriľnavého papiera na pečenie na šírku cca 5 mm. Použite vykrajovač v tvare zajačika a hotové tvary pokladajte na plech, na ktorý vopred umiestnite papier na pečenie.
- Pečte zhruba 8-10 minút do zozlatnutia a nechajte na plechu vychladnúť.
- Na polevu zmiešajte v miske práškový cukor a vodu. Pomocou zdobiaceho vrecka s tenkou špičkou nakreslite zajačikom tváre a obrysy a nechajte dobre zaschnúť.

Veľkonočné perníčky hneď mäkké
Tieto perníčky sú zaručene hneď mäkké. Zuby si na nich nevylámete.
Suroviny:
- 600 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 150 g masla
- 3 vajíčka
- 6 lyžice medu
- 1 lyžica jedlej sódy
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička perníkového korenia
- 2 lyžice kakaa.
- 1 vajcia na potretie perníčkov
Postup:
- Všetky suroviny spracujeme dohromady.
- Cesto vyvaľkáme na 3 mm hrubú placku a vykrajujeme ľubovoľné tvary.
- Pečieme pri 200° C asi 4-5 minút.
- Ešte horúce perníčky potrieme rozmiešaným vajcom.

Objevte další recepty
Veľkonočné perníky s orechmi
Tieto veľkonočné perníkové zvieratká s citrónovou polevou ozdobia váš slávnostný stôl.
Na cesto:
- 200 g zmäknutého masla
- 150 g práškového cukru
- 350 g hladkej múky
- 50 g mletých vlašských orechov
- 2 veľké žĺtky
- 1 lyžička perníkového korenia
- 1 lyžička mletej škorice
- 2-4 lyžice mlieka
Na polevu:
- 1-2 citrónovej šťavy
- 250 g práškového cukru
- cca 2 lyžice studenej vody
- rôzne farebné potravinárske farbivá
Postup:
- Predohrejte rúru na 180 °C. Na plechy pripravte papiere na pečenie a zatiaľ ich odložte nabok.
- Do misy dajte mlieko a cukor a trite ich, kým zmes nebude ľahká a nadýchaná. Pridajte žĺtky, vsypte múku, orechy a korenie a doplňte dostatok mlieka tak, aby ste vytvorili mäkké cesto.
- V záverečnej fáze sa vám bude ľahšie spracovávať rukou, ako keby ste použili varešku. Cesto dajte minimálne na 30 minút do chladničky, najlepšie ho ale nechať odpočívať cez noc.
- Na pomúčenom stole alebo pracovnej doske rozvaľkajte cesto na šírku cca 5 mm. Pomocou veľkonočných vykrajovačov vytvorte vajíčka, kuriatka, zajačiky alebo jarné kvety.
- Povykrajované tvary preneste na plech a ten vložte do predhriatej rúry. Pečte zhruba 10-15 minút, potom perníčky vytiahnite z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť.
- Na polevu preceďte jednu lyžičku citrónovej šťavy cez jemné sitko, aby ste odstránili kôstky alebo kúsky dužiny. Zmiešajte cukor s citrónovou šťavou a potom pridajte zhruba dve lyžice vody.
- Robte to po malých troškách tak, aby ste vytvorili relatívne tuhú, ale hladkú polevu. Prípadne pridajte pár kvapiek scedenej citrónovej šťavy.
- Polevu rozdeľte do niekoľkých mištičiek a vmiešajte do nej potravinové farbivá podľa vášho priania. Miešajte, kým nedocielite požadovaný odtieň.
- Polevu dajte do zdobiaceho vrecka a pustite sa do skrášľovania veľkonočných perníčkov.
- Vyskúšajte trik pre hladký povrch: pomocou zdobičky vyznačte okraje, potom do polevy pridajte trošku vody, aby bola tekutejšia, a vyplňte ňou vnútro dekorácie.

Perníkové veľkonočné vajíčka
Čokoládové vajíčka z perníka sú veľmi chutné. A ak budete chcieť, môžete si ich ešte ozdobiť.
Suroviny:
- 300 g hladkej múky
- 50 g kakaa
- 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička mletého zázvoru alebo perníkového korenia
- 1 lyžička mletej škorice
- 125 g masla
- 200 g práškového cukru
- 2 stredne veľké vajcia
- 4 lyžice zlatého sirupu (môžete kúpiť hotový alebo vyrobiť podľa návodu nižšie)
Na zlatý sirup:
- 500 g cukru
- 350 ml vody
- 2 plátky citróna
Postup:
- Ak ste zlatý sirup nezohnali, pripravte si ho deň vopred. Zo 100 g cukru a 25 ml vody urobte karamel. Akonáhle zhnedne, vsypte zvyšok cukru a prilejte zvyšok vody. K tomu pridajte 2 plátky citróna.
- Karamel sa rozpustí a postupne vznikne mierne hustý sirup. Doprajte mu čas, cez noc zhustne. Ak by sa to nepodarilo, stačí ho znova povariť, aby bola hustota vyhovujúca.
- Zmiešajte múku, kakao, prášok do pečiva a korenia. Pridajte maslo a pomocou vidličky alebo rúk všetko spojte dohromady. Potom vsypte cukor.
- Zamiešajte vajcia so sirupom, pridajte k už vzniknutému mixu a dôkladne miešajte, kým nevytvoríte pevné cesto. V potravinovej fólii ich potom umiestnite do chladničky, kde ho nechajte zhruba hodinu odpočívať.
- Predohrejte rúru na 180 °C.
- Cesto vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na šírku cca 0,5 cm. Vykrajujte veľkonočné vajíčka a pokladajte ich na plech s papierom na pečenie. Vložte do rúry a pečte cca 12-15 minút.
- Nechajte ich úplne vychladnúť a potom sa pustite do zdobenia. Vyskúšať môžete napríklad farebné polevy v malých tubách, s ktorými bude dekorovanie baviť aj vaše deti.

Inšpirácia na zdobenie
Vzory zdobenia na perníčky nechajte úplne na svojej fantázii a nebojte sa odvážnych farebných kombinácií, veď Veľká noc je sviatkom jari a k jari farby patria!
Polevu pripravte z 1 bielka, 200 gramov preosiateho práškového cukru, ½ lyžičky citrónovej šťavy a štipky solamylu. Rozdeľte ju do niekoľkých mištičiek a každú zafarbite iným potravinárskym farbivom. Polevy dajte do zdobiacich vrecúšok, vyberte si svoju obľúbenú farbu a môžete sa pustiť do dekorovania.
Naznačte okraje a potom potrite celý perníček. Nechajte polevu zaschnúť a doplňte ďalším zdobením. Inšpiráciu pre kreatívne tvorenie môžete nazbierať na nasledujúcich fotografiách.



Kúzelné nápady na zdobenie perníčkov a sušienok nájdete aj v nasledujúcom videu.
Ak sa vás už zmocnila tá pravá veľkonočná nálada, vneste ju aj do vášho domova a vyrobte si originálny veľkonočný veniec. na dvere. Ten spoločne s obľúbeným vašou domácnosťou na jar perfektne prichystá. A oslavy môžu začať!