Jahňacie mäso by rozhodne na slávnostnom stole počas týchto sviatkov chýbať nemalo.
Symbolizuje totiž obeť Ježiša Krista za naše hriechy.
Zároveň predstavuje oslavu jari.
A čo viac? Tento druh mäsa je veľmi chutný.
Poďte sa pozrieť, aké recepty na veľkonočné jahňacie pečienky sme pre vás pripravili.
Veľkonočná jahňacia pečienka na cesnaku a rozmaríne
Lahodná a šťavnatá. Taká je táto veľkonočná jahňacia pečienka. Výhodou tohto receptu je, že už je pripravovaný aj s prílohou.
Ingrediencie:
- jahňacie stehno
- 50 ml olivového oleja
- 3 lístky oregana (alebo pol lyžičky sušeného)
- 4 lístky rozmarínu (alebo ¾ lyžičky sušeného)
- soľ
- citrónová kôra
- 1 hlavička cesnaku
- 1 chilli paprička
- 1 kg zemiakov
- 3 fenikle
- 250 ml bieleho vína
- 250 ml kuracieho vývaru
Postup:
- Stehno si hodinu pred pečením vytiahneme z chladničky.
- Urobíme v nej niekoľko zárezov.
- Z olivového oleja, soli, nasekaného oregana, polovice rozmarínu, citrónovej kôry si urobíme marinádu.
- Ňou potom potrieme celé mäso.
- Zemiaky si umyjeme a aj so šupkou nakrájame na mesiačiky.
- Fenykle si umyjeme, odstránime ich horné časti, nakrájame na štvrtiny pozdĺžne.
- Do vymasteného pekáča naukladáme zemiaky, vidličkou prepichnutú chilli papričku, fenikle, hlavičku cesnaku a posypeme zvyškom pokvapkáme trochou oleja.
- Navrch položíme stehno a dáme piecť na 180 °C.
- Po 45 minútach ju podlejeme vínom a vývarom.
- Pečte zhruba ďalších 45 minút podľa veľkosti stehna.
- Teplota vnútra mäsa by mala zodpovedať 70 °C. Potom mäso aj so zeleninou vytiahnite a nechajte 30 minút odpočívať. Zeleninu prikryte alobalom, teplotu rúry znížte na 160 °C a dajte ju ešte dopiecť.

Jahňacie pliecka pečené na cesnaku
Na Veľkú noc sa u vás prevonia celý dom. Lahodné jahňacie v kombinácii s cesnakom a čerstvým rozmarínom chutí náramne.
Ingrediencie:
- jahňacie pliecko s kosťou (asi 1800 g)
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1 cibuľa
- 1 hlavička cesnaku
- 3 strúčiky cesnaku
- 8 lístkov rozmarínu
- 1 hrnček vody
- 2 lyžice múky
- 2 hrnčeky hovädzieho vývaru
- soľ
- korenie
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 240 °C.
- Cibuľu aj so šupkou si nakrájame na štvrte, celú paličku cesnaku si prekrojíme na horizontálne polovice, strúčiky cesnaku nasekáme.&lbsp;
- Pliecko si umyjeme, usušíme, potrieme olejom so soľou a korením.
- Do mäsa si urobíme 12 hlbokých vpichov, do ktorých vložíme cesnak a rozmarín.
- Na pekáčik si dáme cibuľu, cesnak a rozmarín, na to položíme jahňacie mäso, podlejeme hrnčekom vody.
- Všetko zakryjeme dvomi vrstvami alobalu.
- Dáme do rúry a ihneď stlmíme na 180 °C.
- Takto pečieme asi 3 hodiny v závislosti na veľkosti mäsa.
- Potom skontrolujeme, či je v pekáčiku dostatok výpeku, prípadne dolejeme ¾ hrnčeka vody a pečieme odkryté ďalších 20-30 minút pri 220 °C.
- Prekontrolujeme, či je mäso už hotové.
- Ak ešte nie je dosť mäkké, opäť ho prikryjeme alobalom a dopekáme pri 180 °C.
- Po vybratí z rúry ho necháme ešte 20 minút odpočívať na tanieri pod alobalom a utierkou.
- Medzitým si zahustíme výpek tak, že k si k nemu pridáme jeden hrnček vývaru a chvíľku necháme v rúre.
- V druhom hrnčeku vývaru si rozmiešame múku a nalejeme do horúceho výpeku.
- Zamiešame a necháme ešte 10 minút v rúre.
Ako na toto veľkonočné jahňacie mäso sa môžete pozrieť vo videu:
Objevte další recepty
Veľkonočná plnka z jahňacieho mäsa
Ak vám nejaké to jahňacie mäso od obeda zostane a vy neviete, čo s ním, máme skvelý tip. Vyskúšajte túto skvelú plnku.
Ingrediencie:
- 300 g pečeného jahňacieho mäsa
- 300 g údeného mäsa
- mlieko
- 10 rožkov li>
- 4 vajcia
- žihľava, špenát alebo iná bylinka
- soľ
- korenie
Postup:
- Rožky si nakrájame na kocky a necháme v mlieku zmäknúť.
- Mäso aj údené si nakrájame na kocky a premiešame so žĺtkami.
- Rožky pridáme k mäsu, pridáme nasekanú a sparenú žihľavu či špenát, soľ a korenie.
- Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a opatrne spojíme so zmesou rožkov a mäsa.
- Prelejeme do vymasteného pekáča a pečieme pri 180 °C asi 30 minút.

Jahňací chrbát so zelenou bylinkovou krustou
Bylinky pustia krásnu vôňu, krusta bude krásne chrumkavá. Jej farba je navyše jednou z farieb Veľkej noci, takže váš stôl bude veselý.
Ingrediencie:
- 800 g jahňacieho chrbta nasekaného na kotlety
- 1 lyžica horčice
- soľ
- korenie
Na krustu:
- 100 g strúhanky
- 70 g strúhaného parmezánu
- 20 g čerstvej petržlenovej vňate
- 20 g čerstvej mäty
- 10 g čerstvého tymiánu
- lyžička oleja
Postup:
- Krustu si vytvoríme zmiešaním ingrediencií.
- Mäso si umyjeme, usušíme, osolíme, okoreníme a na panvici opečieme z oboch strán do zlatista.
- Potom ho premiestnime do rúry predhriatej na 180 °C.
- Po 8 minútach ho potrieme horčicou a kôrku mäsa potrieme krustou.
- Pečieme ďalších 8 minút.
- Nakoniec mäso vyberieme z rúry, preložíme na tanier, prikryjeme alobalom a necháme chvíľu odpočívať.

Náš tip: Vyskúšajte aj ďalšie tradičné pokrmy na Veľkú noc. Napríklad niektoré z našich mazancov sú na zahryznutie.
Veľkonočná pečienka z jahňacieho na víne
Skvelý recept na veľkonočnú jahňaciu pečienku tiež zhotovíte týmto pomalším spôsobom. Tentoraz s cibuľou a červeným vínom.
Ingrediencie:
- jahňacie stehno (asi 1,25 kg)
- 1 kg cibule
- hrsť čerstvého tymiánu
- 300 ml červeného vína
- veľká hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 3 lyžice olivového oleja
- soľ
- korenie
Postup:
- Stehno si umyjeme, usušíme, potrieme soľou a korením.
- Vo väčšom hrnci (najlepšie takom, ktorý potom môže aj do rúry) si rozohrejeme 3 lyžice oleja a na ňom potom sprudka opečieme stehno zo všetkých strán.
- Potom dáme mäso bokom a do hrnca dáme najemno nasekanú cibuľu, restujeme, pridáme tymian soľ a korenie. na cibuľu vrátime aj mäso, podlejeme vínom, prikryjeme, dáme do rúry a pečieme asi 3 hodiny pri teplote 160 °C.
- Hotové stehno posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Baránok je tiež symbolom čistoty, a je taktiež spojený s tradičným židovským sviatkom Pesach. Židia tak každoročne oslavujú vyvedenie z otrockého Egypta.
A kedy vlastne takú jahňaciu na Veľkú noc pripraviť? Najlepšie na Boží hod veľkonočný, čo pripadá na nedeľu.
Tento dokonalý obed si môžete vychutnať so všetkými členmi domácnosti.
Ako súčasť menu napr. zaraďte aj ďalšie pokrmy zo slávnostného menu.