Recepty na veľkonočných judášov sú naše tradície!
Sladké a výdatné veľkonočné pečivo ako má byť. Podľa tradície sa toto pečivo pojedá práve na Zelený štvrtok.
Povery tvrdia, že dodávajú zdravie a silu a nie je teda dobré ich pečenie počas Veľkej noci vynechať.
Inšpirujte sa! 🙂
Veľkonočné judáše ako od babičky
Recept na veľkonočných judášov od babičky chutí skrátka najlepšie.
Suroviny:
- 1 kg polohrubej múky
- 30 g droždia
- 250 ml vlažného mlieka
- 120 g masla
- 100 g cukru
- 2 žĺtky
- soľ
- 1 vajce na potretie
- maslo na vymazanie plechu/ papier na pečenie
- múčkový cukor
Postup:
- Z trochy mlieka, múky, lyžičky cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý potom pridáme do preosiatej múky s cukrom a štipkou soli, pridáme maslo a žĺtky rozotrené do peny.
- Podľa potreby doplníme vlažným mliekom a vypracujeme hladké nelepivé cesto a necháme kysnúť na teplom mieste.
- Z cesta si nakrájame kúsky, zaguľatíme, urobíme tenké valčeky (asi ako ukazovák), asi 20 cm dlhé a stáčame do špirálok, čo je typický tvar judášov alebo do esíčok, uzlov, kuriatok atď.
- Kladieme ich na vymastený plech alebo na papier na pečenie, necháme ešte mierne vykysnúť, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme vo vyhriatej rúre.
- Po upečení ešte horúce posypeme judáša práškovým cukrom. Z tejto várky je cca 50 ks judášov – záleží však samozrejme na veľkosti.

Judáše bez droždia z lístkového cesta
Obľúbené judáše si môžete zhotoviť aj bez kysnutia. Nestíhate? Vždy sa osvedčí lístkové cesto.
Suroviny:
- lístkové cesto
- škoricový cukor
- 1 lyžica medu
- 1 vajce
Postup:
- Listové cesto si vyvaľkáme a nakrájame na tenké plátky.
- Z nich potom vytvarujeme judášky, ktoré potrieme vajcom.
- Dáme piecť na 200 °C na 10-15 minút.
- Ešte teplé potrieme medom a pocukrujeme škoricovým cukrom.

Vanilkové judášky z domácej pekárne
Judášky si môžete urobiť aj v domácej pekárni.
Suroviny:
- 200 ml mlieka
- 100 g masla
- 4 žĺtky
- 80 g práškového cukru
- 1 vanilkový struk
- citrónová kôra
- štipka soli
- 500 g polohrubej múky
- 1 lyžička sušeného droždia
Postup:
- Domácu pekáreň nastavíme na program „cesto“. Po vykysnutí cesto prepracujeme najlepšie na silikónovej doske (cesto sa nelepí a nemusí sa podsypávať), zmotáme judáša (rôzne esíčka, vtáčiky…), naukladáme na plech s teflónovou alebo silikónovou podložkou, prípadne papierom na pečenie a necháme kysnúť pod utierkou.
- Potom potrieme vajcom alebo žĺtkom zmiešaným s mliekom alebo rumom a pečieme vo vyhriatej rúre pri cca 180 °C / cca 20 minút.
- Hotových judášov ihneď preložíme z plechu na mriežku.

Objevte další recepty
Medové judášky
Suroviny:
- 1 kg hladkej múky
- 500 ml vlažného mlieka
- 150 g medu
- 50 g čerstvého droždia
- 250 g Hery
- 4 žĺtky
- kôra z 1 citróna
- štipka soli
- 1 polievková lyžica cukru krupica na kvások
- 1 polievková lyžica medu na potieranie
- 1 polievková lyžica masla na potieranie
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Z 1 PL múky, 1 PL cukru, 100 ml vlažného mlieka a z rozdrobeného droždia pripravíme kvások. Zmäknuté maslo vyšľaháme s medom a žĺtkami.
- Postupne do zmesi pridávame múku, kvások a vlažné mlieko. Nakoniec pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a soľ.
- Vypracujeme cesto a necháme ho v teple kysnúť asi 30 minút.
- Potom ho zľahka premiešame, aby neboli vzduchové bubliny. Z cesto odtrhávame kúsky veľkosti vajíčka a v dlaniach urobíme valček s priemerom asi 3 cm.
- Niekoľkokrát ho prekrútime, aby vznikla špirála, a pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Necháme ešte chvíľu kysnúť, potom judáše potrieme rozohriatym maslom.
- Pečieme 15 – 20 minút v predhriatej rúre na 180 stupňov. Ešte teplé potrieme medom zriedeným s trochou horúcej vody. Nakoniec ešte posypeme práškovým cukrom.

Judáše s muškátovým kvetom
Jemne korenené judáše so smotanou vytvárajú dokonale vyváženú chuť.
Suroviny:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 70 g masla (izbovej teploty)
- 2 žĺtky
- 300 ml smotany na varenie
- 80 g cukru krupice
- 25 g droždia
- 4 g soli
- štipka muškátového kvetu
- citrónová kôra
Poleva:
- 1 vajce
- 2 lyžice medu
- 1 lyžica masla
Postup:
- Droždie a lyžičku cukru spoločne v menšej miske roztlačíme vidličkou a potom rozmiešame na kašu. Zalejeme 100 ml vlažnej smotany, primiešame lyžicu múky a necháme chvíľu vzísť kvások.
- Ak po 10-15 minútach neuvidíme žiadnu aktivitu, začneme znova s novým droždím.
- Všetky ostatné suroviny odmeriame do misy. Maslo aj žĺtky by mali mať izbovú teplotu, zvyšok smotany použijeme vlažný, uľahčí to kysnutie.
- Prilejeme kvások a premiešame a spracujeme dohromady na hebké v celku nelepivé cesto. Potom miesime aspoň 5-10 minút, až bude cesto hladké a pružné ako plastelína.
- Prepracované cesto sformujeme do gule, uložíme do misy, zakryjeme fóliou a necháme zhruba hodinu kysnúť, až nadobudne dvojnásobný objem.
- Potom cesto vyklopíme, prehnetieme, vyženieme z neho vzduch a rozdelíme najprv na štvrtiny, potom na osminy a nakoniec na 24 rovnakých dielikov.
- Z každého dielu vyvaľkáme valček dlhý okolo 25 cm a tenký ako malíček. Stočíme do uzlíkov a kladieme na plech.
- Zmotané uzlíky potrieme vajcom rozšľahaným s 2 lyžicami vody a necháme ešte 20 minút trochu vykysnúť. Rúru predhrejeme na 190 stupňov.
- Vykysnuté uzlíky znovu potrieme vajcom a vložíme do rúry. Pečieme 15 min. do zlatista.
- Med ohrejeme, vhodíme doň maslo nakrájané na kocky a zamiešame. Vzniknutou hustou medovou omáčkou potrieme upečených judášov.

Veľkonočné judáše s hrozienkami a mandľami
Hrozienka a mandle toto veľkonočné kysnuté pečivo krásne prevoňajú.
Suroviny:
- 500 g hladkej múky
- 60 g krupicového cukru
- 300 ml smotany na varenie alebo na šľahanie
- droždie
- 3 žĺtky
- 150 g masla
- citrónová kôra
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- vanilkový cukor
- štipka soli
- hrozienka, med a nasekané mandle
Postup:
- Najprv si pripravte kvások (pre uľahčenie práce môžete použiť aj sušené droždie).
- Potom zmiešajte cukor, múku, 2 žĺtky, vanilkový cukor, štipku soli, citrónovú kôru a šťavu a zmäknuté maslo. Na záver pridajte smotanu. Vypracujte cesto a nechajte ho zhruba hodinu kysnúť.
- Z vykysnutého cesta treba vyváľať valčeky a zapliesť ich do požadovaných tvarov – predstavivosti sa medze nekladú. Pri pečení použite papier na pečenie alebo plech vymažte maslom.
- Ak máte vytvorených judášov, nechajte ich na plechu ešte štvrť hodiny kysnúť a nakoniec ich potrite žĺtkom; judáše budú vďaka tomu po upečení krásne lesklé.
- Pečte pri teplote 160 – 180 °C približne 25 minút. Podávať môžete pokvapkané medom a posypané nasekanými mandľami.

Kedy sa pečú judáše?
Tradícia hovorí, že by sa mali judáše piecť aj jesť na Zelený štvrtok. Spájajú v sebe dva symboly – povraz, na ktorom sa Judáš Iškariotský obesil a plodnosť a hojnosť. Verí sa, že by sme po ich zjedení mali byť plní zdravia.
Veľkonočné judáše svojim tvarom pripomínajú povraz. A práve na povraze sa obesil apoštol Judáš. Pričom Judáš zradil Ježiša, ktorý bol ukrižovaný a povstal z mŕtvych práve na Veľkú noc. Vďaka týmto súvislostiam je toto chutné tradičné pečivo pomenované práve ako veľkonočné judáše.
Med a čerstvé ovocné plody, z ktorých sú judáše pečené, dodávajú hojnosť a plodnosť.