Recepty na tradičné veľkonočné judášky v 6 vynikajúcich variantoch

Recepty na veľkonočných judášov sú naše tradície!

Sladké a výdatné veľkonočné pečivo ako má byť. Podľa tradície sa toto pečivo pojedá práve na Zelený štvrtok.

Povery tvrdia, že dodávajú zdravie a silu a nie je teda dobré ich pečenie počas Veľkej noci vynechať.

Inšpirujte sa! 🙂

Veľkonočné judáše ako od babičky

Recept na veľkonočných judášov od babičky chutí skrátka najlepšie.

Suroviny:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 30 g droždia
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 120 g masla
  • 100 g cukru
  • 2 žĺtky
  • soľ
  • 1 vajce na potretie
  • maslo na vymazanie plechu/ papier na pečenie
  • múčkový cukor

Postup:

  • Z trochy mlieka, múky, lyžičky cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý potom pridáme do preosiatej múky s cukrom a štipkou soli, pridáme maslo a žĺtky rozotrené do peny.
  • Podľa potreby doplníme vlažným mliekom a vypracujeme hladké nelepivé cesto a necháme kysnúť na teplom mieste.
  • Z cesta si nakrájame kúsky, zaguľatíme, urobíme tenké valčeky (asi ako ukazovák), asi 20 cm dlhé a stáčame do špirálok, čo je typický tvar judášov alebo do esíčok, uzlov, kuriatok atď.
  • Kladieme ich na vymastený plech alebo na papier na pečenie, necháme ešte mierne vykysnúť, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme vo vyhriatej rúre.
  • Po upečení ešte horúce posypeme judáša práškovým cukrom. Z tejto várky je cca 50 ks judášov – záleží však samozrejme na veľkosti.
Veľkonočné judáše ako od babičky, krásne prepečené do zlatista.

Judáše bez droždia z lístkového cesta

Obľúbené judáše si môžete zhotoviť aj bez kysnutia. Nestíhate? Vždy sa osvedčí lístkové cesto.

Suroviny:

  • lístkové cesto 
  • škoricový cukor
  • 1 lyžica medu
  • 1 vajce

Postup:

  • Listové cesto si vyvaľkáme a nakrájame na tenké plátky. 
  • Z nich potom vytvarujeme judášky, ktoré potrieme vajcom. 
  • Dáme piecť na 200 °C na 10-15 minút.
  • Ešte teplé potrieme medom a pocukrujeme škoricovým cukrom.
Nekysnuté judáše z lístkového cesta.
dvevtroube.blogspot.com

Vanilkové judášky z domácej pekárne

Judášky si môžete urobiť aj v domácej pekárni.

Suroviny:

  • 200 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 4 žĺtky
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vanilkový struk
  • citrónová kôra
  • štipka soli
  • 500 g polohrubej múky
  • 1 lyžička sušeného droždia

Postup:

  • Domácu pekáreň nastavíme na program „cesto“. Po vykysnutí cesto prepracujeme najlepšie na silikónovej doske (cesto sa nelepí a nemusí sa podsypávať), zmotáme judáša (rôzne esíčka, vtáčiky…), naukladáme na plech s teflónovou alebo silikónovou podložkou, prípadne papierom na pečenie a necháme kysnúť pod utierkou.
  • Potom potrieme vajcom alebo žĺtkom zmiešaným s mliekom alebo rumom a pečieme vo vyhriatej rúre pri cca 180 °C / cca 20 minút.
  • Hotových judášov ihneď preložíme z plechu na mriežku.
Veľkonočné judáše, ktoré ľahko upečiete v domácej pekárni.

Medové judášky

Suroviny:

  • 1 kg hladkej múky
  • 500 ml vlažného mlieka
  • 150 g medu
  • 50 g čerstvého droždia
  • 250 g Hery
  • 4 žĺtky
  • kôra z 1 citróna
  • štipka soli
  • 1 polievková lyžica cukru krupica na kvások
  • 1 polievková lyžica medu na potieranie
  • 1 polievková lyžica masla na potieranie
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  • Z 1 PL múky, 1 PL cukru, 100 ml vlažného mlieka a z rozdrobeného droždia pripravíme kvások. Zmäknuté maslo vyšľaháme s medom a žĺtkami.
  • Postupne do zmesi pridávame múku, kvások a vlažné mlieko. Nakoniec pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a soľ.
  • Vypracujeme cesto a necháme ho v teple kysnúť asi 30 minút.
  • Potom ho zľahka premiešame, aby neboli vzduchové bubliny. Z cesto odtrhávame kúsky veľkosti vajíčka a v dlaniach urobíme valček s priemerom asi 3 cm.
  • Niekoľkokrát ho prekrútime, aby vznikla špirála, a pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Necháme ešte chvíľu kysnúť, potom judáše potrieme rozohriatym maslom.
  • Pečieme 15 – 20 minút v predhriatej rúre na 180 stupňov. Ešte teplé potrieme medom zriedeným s trochou horúcej vody. Nakoniec ešte posypeme práškovým cukrom.
Judáše s medom, upečený do zlatista.

Judáše s muškátovým kvetom

Jemne korenené judáše so smotanou vytvárajú dokonale vyváženú chuť.

Suroviny:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 70 g masla (izbovej teploty)
  • 2 žĺtky
  • 300 ml smotany na varenie
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždia
  • 4 g soli
  • štipka muškátového kvetu
  • citrónová kôra

Poleva:

  • 1 vajce
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica masla

Postup:

  • Droždie a lyžičku cukru spoločne v menšej miske roztlačíme vidličkou a potom rozmiešame na kašu. Zalejeme 100 ml vlažnej smotany, primiešame lyžicu múky a necháme chvíľu vzísť kvások.
  • Ak po 10-15 minútach neuvidíme žiadnu aktivitu, začneme znova s ​​novým droždím.
  • Všetky ostatné suroviny odmeriame do misy. Maslo aj žĺtky by mali mať izbovú teplotu, zvyšok smotany použijeme vlažný, uľahčí to kysnutie.
  • Prilejeme kvások a premiešame a spracujeme dohromady na hebké v celku nelepivé cesto. Potom miesime aspoň 5-10 minút, až bude cesto hladké a pružné ako plastelína.
  • Prepracované cesto sformujeme do gule, uložíme do misy, zakryjeme fóliou a necháme zhruba hodinu kysnúť, až nadobudne dvojnásobný objem.
  • Potom cesto vyklopíme, prehnetieme, vyženieme z neho vzduch a rozdelíme najprv na štvrtiny, potom na osminy a nakoniec na 24 rovnakých dielikov.
  • Z každého dielu vyvaľkáme valček dlhý okolo 25 cm a tenký ako malíček. Stočíme do uzlíkov a kladieme na plech.
  • Zmotané uzlíky potrieme vajcom rozšľahaným s 2 lyžicami vody a necháme ešte 20 minút trochu vykysnúť. Rúru predhrejeme na 190 stupňov.
  • Vykysnuté uzlíky znovu potrieme vajcom a vložíme do rúry. Pečieme 15 min. do zlatista.
  • Med ohrejeme, vhodíme doň maslo nakrájané na kocky a zamiešame. Vzniknutou hustou medovou omáčkou potrieme upečených judášov.
Krásny dozlatista upečený veľkonočný judáš s muškátovým kvetom

Veľkonočné judáše s hrozienkami a mandľami

Hrozienka a mandle toto veľkonočné kysnuté pečivo krásne prevoňajú.

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky
  • 60 g krupicového cukru
  • 300 ml smotany na varenie alebo na šľahanie
  • droždie
  • 3 žĺtky
  • 150 g masla
  • citrónová kôra
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • vanilkový cukor
  • štipka soli
  • hrozienka, med a nasekané mandle

Postup:

  • Najprv si pripravte kvások (pre uľahčenie práce môžete použiť aj sušené droždie).
  • Potom zmiešajte cukor, múku, 2 žĺtky, vanilkový cukor, štipku soli, citrónovú kôru a šťavu a zmäknuté maslo. Na záver pridajte smotanu. Vypracujte cesto a nechajte ho zhruba hodinu kysnúť.
  • Z vykysnutého cesta treba vyváľať valčeky a zapliesť ich do požadovaných tvarov – predstavivosti sa medze nekladú. Pri pečení použite papier na pečenie alebo plech vymažte maslom.
  • Ak máte vytvorených judášov, nechajte ich na plechu ešte štvrť hodiny kysnúť a nakoniec ich potrite žĺtkom; judáše budú vďaka tomu po upečení krásne lesklé.
  • Pečte pri teplote 160 – 180 °C približne 25 minút. Podávať môžete pokvapkané medom a posypané nasekanými mandľami.
Tanier plný veľkonočných judášov s hrozienkami a mandľami.

Kedy sa pečú judáše?

Tradícia hovorí, že by sa mali judáše piecť aj jesť na Zelený štvrtok. Spájajú v sebe dva symboly – povraz, na ktorom sa Judáš Iškariotský obesil a plodnosť a hojnosť. Verí sa, že by sme po ich zjedení mali byť plní zdravia.

Veľkonočné judáše svojim tvarom pripomínajú povraz. A práve na povraze sa obesil apoštol Judáš. Pričom Judáš zradil Ježiša, ktorý bol ukrižovaný a povstal z mŕtvych práve na Veľkú noc. Vďaka týmto súvislostiam je toto chutné tradičné pečivo pomenované práve ako veľkonočné judáše.

Med a čerstvé ovocné plody, z ktorých sú judáše pečené, dodávajú hojnosť a plodnosť.

Napíšte komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej marketingovej databázy.
Vyžadované informácie sú označené *.