Prečo sa oslavujú fašiangy? Ľudové zvyky, tradície a množstvo inšpirácie

V posledných rokoch sa tradícia osláv fašiangov opäť vracia do slovenských domácností.

Tradičné masky a karneval už nevídate iba na dedinách, ale aj v mestách.

Čo to fašiangy sú, ako sa oslavujú, odkiaľ vlastne pochádzajú?

Ako sa stanovuje termín fašiangov, ako sa na ne pripraviť a čo uvariť?

Všetko o oslavách fašiangov nájdete v nasledujúcom článku!

Čo sú fašiangy?

Ľudia si zvyčajne spájajú fašiangy so slávnosťou medzi Vianocami a začiatkom veľkonočného pôstu, pretože trvajú už od Troch kráľov a končia na Popolcovú stredu.

Tesne pred ňou, teda na fašiangovú nedeľu, pondelok a utorok táto tradičná oslava vrcholí a zároveň sa máme až do Veľkej noci rozlúčiť s jedením mäsa.

Nedá sa preto čudovať, že fašiangy sú oslavou jedla, tanca a zábavy, ktorého sa má kresťansky zmýšľajúci človek vzdať na nasledujúcich 40 dní.

Sprievod fašiangových masiek v zasneženej dedine.
zdroj: kudyznudy.cz

Toto obdobie sa často označuje aj ako končiny, fašank, ostatky, voračky, šibrinky alebo karneval. Slovo karneval pochádza zo starorímčiny, kde bola oslava príchodu jari spojená s oslavou nového obdobia vegetácie a plodnosti.

Oproti tomu fašank prišiel z nemčiny, kde doslova znamená výčap nápojov pred pôstom. Ľudové názvoslovie pre fašiangy sa líši podľa toho, kde sa oslavuje, a väčšina krajov, miest či dedín pristupuje k svojim fašiangom po svojom.

Zistite, čo znamená fastnacht a ako sa oslavujú fašiangy v Nemecku. Vieme, kam sa oplatí vyraziť.

Prečo sa oslavujú fašiangy?

Fašiangové oslavy pochádzajú z tradícií rímskeho náboženstva. Už v staroveku sa začiatok nového roka začal riadiť podľa vegetačného cyklu prírody a zhodoval sa s marcovým príchodom jari, ktorý si ľudia asociovali s božstvami plodnosti.

Jedným z takýchto bohov bol patrón vínnej révy a hodovania Bakchus. Práve podľa neho sú spomínané oslavy známe ako rímske bakchanálie. Podobne prebiehali aj saturnálie, ktoré oslavovali boha poľnohospodárstva a zberu Saturna.

Spoločné bujaré zábavy s príchodom nového vegetačného roka sa zapísali ako oslavy predjarí do civilného poriadku a neskôr sa premenili na fašiangovú zábavu.

Fašiangový sprievod s maskami a iné zvyky majú svoj pôvod v predkresťanských slovanských obradoch a oslavách konca zimy. Preto sa dnes už tradičné zvyky podobajú ruskému sviatku, ktorý sa nazýva maslenica.

Dedinský fašiangový raj.
zdroj: atlasceska.cz

Kedy začínajú fašiangy?

Fašiangy sú obdobne ako Veľká noc pohyblivým sviatkom. Pre výpočet, kedy budú fašiangy si musíme stanoviť, kedy vyjde Veľká noc a následne určiť aj termín Popolcovej stredy.

Veľká noc pripadá na prvú nedeľu po prvom jarnom splne, ktorý nastane po dni rovnodennosti, teda po 21. marci. Ak však bude spln v nedeľu, Veľká noc sa oslavuje až ďalšiu nedeľu. Popolcová streda je 46 dní pred Veľkonočnou nedeľou.

Ako to bude s fašiangami v nasledujúcich rokoch?

RokTučný štvrtokTanečná nedeľaMaškarný utorokPopolcová streda
202527. marca 20252. marca 20254. marca 20255. marca 2025
202612. februára 202615. februára 202617. februára 202618. februára 2026
20274. februára 20277. februára 20279. februára 202710. februára 2027
202824. februára 202827. februára 202829. februára 20281. marca 2028
20298. februára 202911. februára 202913. februára 202914. februára 2029
203028. februára 20303. marca 20305. marca 20306. marca 2030
203120. februára 203123. februára 203125. februára 203126. februára 2031
20325. februára 20328. februára 203210. februára 203211. februára 2032
203324. februára 203327. februára 20331. marca 20332. marca 2033

Zvyky a tradície na fašiangy

Fašiangy predstavujú už od pradávna obdobie hodovania a zábavy medzi dvoma pôstnymi dobami. Ľudia v tejto dobe jedli a pili, čo im hrdlo ráčilo, preto boli fašiangy vždy spojený s rôznymi oslavami, zabíjačkami, tanečnými zábavami či svadbami.

Po fašiangoch totiž nasledoval 40 dní dlhý pôst pred Veľkou nocou, pri ktorom sa ľudia zriekali jedla a ďalších vecí, ktoré pre nich boli postrádateľné a zbytočné.

Tučný štvrtok

Prípravy na fašiangové oslavy začínajú tradične už vo štvrtok pred fašiangovou nedeľou. V tento deň sa má nachystať všetko, čo bude nasledujúce dni potrebné, ako napríklad zabíjačka.

Keďže podľa povier mali ľudia v tento deň najviac jesť a piť, aby boli po nasledujúci rok plní sily, hovorí sa mu práve tučný štvrtok.

Prečo sa štvrtku pred fašiangom hovorí Tučný štvrtok? Zistite, aké zvyky sa na dodržiavajú a čo sa v tento deň smie a nesmie jesť.

Fašiangová nedeľa

Fašiangová nedeľa bola začiatkom hlavných osláv, a tak sa niesla v znamení zábavy, hodovania, tanca a celkovej zábavy. Niekedy sa jej teda hovorilo aj nedeľa tanečná.

Obľúbené v tomto období boli aj tzv. jalové hody, ktoré si organizovali ženy. Zaplatili si muzikantov aj priestory krčmy, aby tu usporiadali zábavu len pre seba.

Fašiangový pondelok

Aj na fašiangový pondelok sa tancovalo, ale na rozdiel od nedele, v pondelok medzi obľúbené zvyky patrili zase mužovské bály.

Tie boli určené iba pre ženatých a vydaté, takže slobodní ľudia nemali prístup. Na týchto báloch sa pri tanci vyskakovalo čo najvyššie, pretože ľudia verili, že, ako vysoko vyskočia, tak vysoké bude v nasledujúcom roku obilie.

Tance, sprievody, množstvo jedla i zosmiešňovanie politikov. Spoznajte, aké zvyky sa viažu k fašiangovému pondelku.

Fašiangový utorok

Vrcholom osláv, hodovania a zábavy je fašiangový utorok. V tento deň sa dedinou alebo mestom vydal tradičný sprievod masiek, pri ktorom ľudia v maskách obchádzali stavbu a nesmeli vynechať ani jeden dom. Pri každom dome sa sprievod zastavil, zaspievalo sa, hralo a tancovalo. Majitelia budovy maškary tiež pohostili.

Lúčenie s fašiangami je v niektorých oblastiach znázorňované aj sprievodom s basami . Na nich je fašiang uložený v podobe figuríny, živej postavy alebo napríklad ako basa. K tomuto obradu sa konal aj súd, na ktorom bola basa pred celou dedinou odsúdená a verejne popravená. 

Fašiangové zábavy väčšinou končili úderom polnoci, kedy ponocný zatrúbil na roh a richtár vyzval zabávajúci sa dav, aby sa v pokoji rozišiel domov, pretože práve nastala Popolcová streda. Ľudia verili, že ak by s oslavami neprestali ani po polnoci, zjaví sa medzi nimi diabol, najčastejšie cudzinec v zelenom kabáte.

V niektorých lokalitách sa fašiangy o polnoci ukončili pochovaním basy, čo značilo to, že počas pôstneho obdobia si hudobníci na svoje nástroje nezahrajú a ukončia sa tak veselice. Druhý deň ráno sa ešte na raňajky dojedali mastné rožky s mliekom alebo kávou, obed bol však prísne pôstny.

Ako sa povie fašiangový utorok v nemčine alebo angličtine? Prečo sa v tento deň konajú súťaže v hádzaní palaciniek? Objavte všetky tajomstvá fašiangového utorka.

Popolcová streda

Po fašiangovej zábave si ľudia chodili do kostola pre popol. Popolec je označenie pre kríž, ktorý kňaz maľoval na čelá veriacim posväteným popolom.

Na Popolcovú stredu tiež začína 40-dňové pôstne obdobie, ktoré zakončuje všetku zábavu a hodovanie. V niekoľkých málo lokalitách ľudia dodržiavali tzv. „vrecový štvrtok“, pri ktorom dojedali posledné zvyšky hodov z predošlých dní.

Fašiangové hodovanie a pitie.
zdroj: prozeny.blesk.cz

Fašiangový sprievod

Maškary v fašiangovom sprievode mali za úlohu obísť každú budovu a žartovať na účet majiteľa statku či domu. Pri návštevách sa spievalo, hralo, tancovalo a hodovalo. Mladí muži pred každou budovou obiehali koliesko a nápadité maškary dostávali výslužku, napríklad príspevok do pokladničky.

Maškarám sa rozdávali šišky, koláče, jablká, vajcia, údené mäso, obilie a tiež pálenku. Maškary sa teda dosýta najedli, pitím zahriali a za výslužku sa večer pilo v krčme.

Dodnes sa v niektorých krajoch zachovali aj humorné zvyky, ktoré maškary praktizovali. V niektorých prípadoch prezlečení ľudia vtrhli do domov a naháňali mladé dievčatá alebo miestne gazdiné. Tie sa potom museli vykúpiť. Pri stavaní milencov maškary vysypávali cestičky z piesku a na vráta maľovali srdce.

Sprievod masiek v Českém Krumlově.
zdroj: archiv.ckrumlov.info

Masky na fašiangy

Ako už bolo spomenuté na začiatku, ľudia si fašiangy spájajú s maškarami, ktoré sa v sprievode vydávali dedinami a mestami za účelom obveselenia miestneho obyvateľstva.

Podľa tradícií sa fašiangový sprievod nezaobišiel bez medvedára, ktorý si na reťazi viedol svojho medveďa. Ten počas obchádzania stavieb tancoval s gazdinkami, čím im ako symbol plodnosti zaistil dobrú úrodu. Čím bola maska ​​divokejšia alebo extravagantnejšia, tým budila medzi ľuďmi väčšiu pozornosť.

Obľúbenou sa stala kobyla tvorená dvoma osobami, šašo zdobený farebnými papierikmi a so špicatou čiapkou, kominár s rebríkom, poľovník či hajtman.

Medzi symbolmi plodnosti patria masky ženíchov, neviest či cigánky s kočíkmi. Mužskú plodnosť znázorňovali masky ako kôň, kohút či bocian.

Asi najvýraznejšou postavou celého sprievodu je sám fašiang alebo bakchant, ktorý je znázorňovaný v červenej čiapke, s korbelom v ruke. Jeho osud však býva v závere sprievodu spečatený. Býva totiž symbolicky utopený v rieke, potoku alebo aspoň fontáne.

Ďalšími postavami v sprievode býva baba s nošou, ktorou je obvykle muž, ďalej pal laufři, vojaci, ktorí ohlasujú príchod sprievodu, objavuje sa tiež žid v dlhom kabáte, s fúzom a v cylindri, ktorý predstavuje vtieravého obchodníka. 

Fašiangový sprievod.
zdroj: kudyznudy.cz

Tvorenie masky na fašiangy

Ak sa chcete zúčastniť fašiangového sprievodu, je vhodné sa na to dobre pripraviť. Či už si vyberiete jednu z podstatných rolí, alebo svoju tvár zaháľate do škrabošky podľa vlastného presvedčenia, prinášame vám niekoľko tipov, ako si vytvoriť vlastnú masku a zapojiť do toho aj vaše deti.

Líška

Budete potrebovať:

  • papiere – oranžový, biely, čierny, ružový
  • kartón
  • elastickú gumu
  • nožnice
  • dierovač
  • lepidlo alebo taviaca pištoľ

Postup:

Maska s motívom líšky.
zdroj: flaxandtwine.com

Sova

Budete potrebovať:

  • papier – hnedý, šedý, čierny
  • lepidlo
  • nožnice
  • dierovač
  • elastická guma

Postup:

Maska s motívom sovy.
zdroj: flaxandtwine.com

Recepty na tradičné fašiangové pokrmy

Aby bol tento článok o fašiangoch kompletný, treba do neho zahrnúť aj niektoré recepty fašiangových jedál. Vybrali sme tie najlepšie a najčastejšie pokrmy, ktoré sa na fašiangy pripravujú, tak ich určite vyskúšajte!

Vyprážané šišky

Ingrediencie

  • 500 g polohrubej múky
  • 3 balenia vanilkového cukru
  • štipka soli
  • kôra z 1ks citróna
  • 4-5 ks žĺtka
  • 250 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 2-3 lyžice rumu
  • 42 g droždia (1 vrecúško sušeného)
  • marmeláda na plnenie
  • olej na vyprážanie
  • múčkový cukor na posyp

Postup

  • V mise zmiešajte preosiatu múku so soľou, cukrom, citrónovou kôrou. Uprostred vytvorte jamku, do ktorej vlejete žĺtky, vlažné mlieko, rozpustené maslo a rum. Nakoniec rozdrobíte droždie.
  • Riadne premiešajte a prepracujte na hladké a vláčne cesto. Ľahko poprášte múkou a nechajte zakryté kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  • Vykynuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do obdĺžnika s výškou 1,5 cm. Na polovicu obdĺžnika dajte kopčeky marmelády, potom ju priklopte druhou polovicou cesta a pomocou vykrajovača vykrajujte jednotlivé šišky.
  • Do menšieho kastrólika nalejte olej, rozpáľte a v ňom potom vykrojené šišky smažte z oboch strán dozlatista. Osmažené šišky nechajte odkvapkať na papierových obrúskoch, aby zmizol prebytočný tuk. Ešte vlažné šišky posypte práškovým cukrom a podávajte.
Vyprážané šišky s náplňou na fašiangy.
zdroj: simplyhomecooked.com

Domáca huspenina

Ingrediencia

  • 8 kusov bravčových nožičiek
  • 10 guličiek korenia
  • 10 guličiek nového korenia
  • 1 lyžička tymiánu
  • 4 ks bobkového listu
  • 1 mrkva
  • buľva zeleru
  • 1 kus petržlenu
  • cibuľa
  • 100 ml octu
  • soľ

Postup

  • Najprv očistite bravčové nožičky, zbavte ich štetín a opláchnite v studenej vode. Potom ich vložte do hrnca, zalejte vodou a pridajte korenie, nové korenie, tymian a bobkový list. Premiešajte a priveďte do varu.
  • Varte po dobu 2 hodín, kým mäso nezmäkne tak, aby išlo ľahko od kosti pomocou prstov.
  • Uvarené nožičky nechajte vychladnúť a starostlivo vykostite. Potom mäso aj s kožou nakrájajte na väčšie kúsky.
  • Vývar zlejte cez sito do hrnca, aby ste odstránili všetky korenia. Vo vývare povarte pokrájanú koreňovú zeleninu okrem cibule po dobu asi 30 minút.
  • Pri posledných 5 minútach pridajte cibuľu nakrájanú najemno a prilejte ocot. Potom vmiešajte aj mäso.
  • Všetko nalejte do pekáča alebo malej formy v tvare obdĺžnika a nechajte stuhnúť v chlade.
Bravčová huspenina s mrkvou.
zdroj: polishyourkitchen.com

Fašiangový bôčik

Ingrediencie

  • 1,5 kg bravčového bôčika
  • 2 kusy červenej rozkrájanej cibule
  • 2 kusy nakrájanej mrkvy na polovice
  • 1/4 zeleru nakrájaného na kusy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 vetvičky tymiánu
  • soľ a mleté ​​korenie

Postup

  • Najprv predhrejte rúru na 220°C.
  • Na koži mäsa a do masti narežte mriežku. Do nej potom votrite soľ a korenie.
  • Mäso vložte do pekáča, podlejte cca 100 ml vody a vložte piecť do rúry na 15 minút. Potom znížte teplotu na 140 °C a pečte pomaly ďalších 90 minút.
  • Do pekáča pridajte cibuľu, nakrájanú zeleninu a tymián. Pečte ďalších 60 minút.
  • Po upečení mäso vyberte na doštičku a z pekáča naberačkou odoberte tuk. Potom k zelenine prilejte 0,5 hrnčeka vody, priveďte do varu a tým odvaríte všetky pripečené časti. Varte asi ešte 15 minút a sceďte cez sitko.
  • Vznikne vám omáčka, ktorú podávajte s nakrájaným mäsom a akoukoľvek prílohou.
Pečené bravčové mäso s čerstvým tymianom.
zdroj: eatwell101.com

Napíšte komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej marketingovej databázy.
Vyžadované informácie sú označené *.