V posledných rokoch sa tradícia osláv fašiangov opäť vracia do slovenských domácností.
Tradičné masky a karneval už nevídate iba na dedinách, ale aj v mestách.
Čo to fašiangy sú, ako sa oslavujú, odkiaľ vlastne pochádzajú?
Ako sa stanovuje termín fašiangov, ako sa na ne pripraviť a čo uvariť?
Všetko o oslavách fašiangov nájdete v nasledujúcom článku!
Čo sú fašiangy?
Ľudia si zvyčajne spájajú fašiangy so slávnosťou medzi Vianocami a začiatkom veľkonočného pôstu, pretože trvajú už od Troch kráľov a končia na Popolcovú stredu.
Tesne pred ňou, teda na fašiangovú nedeľu, pondelok a utorok táto tradičná oslava vrcholí a zároveň sa máme až do Veľkej noci rozlúčiť s jedením mäsa.
Nedá sa preto čudovať, že fašiangy sú oslavou jedla, tanca a zábavy, ktorého sa má kresťansky zmýšľajúci človek vzdať na nasledujúcich 40 dní.

Toto obdobie sa často označuje aj ako končiny, fašank, ostatky, voračky, šibrinky alebo karneval. Slovo karneval pochádza zo starorímčiny, kde bola oslava príchodu jari spojená s oslavou nového obdobia vegetácie a plodnosti.
Oproti tomu fašank prišiel z nemčiny, kde doslova znamená výčap nápojov pred pôstom. Ľudové názvoslovie pre fašiangy sa líši podľa toho, kde sa oslavuje, a väčšina krajov, miest či dedín pristupuje k svojim fašiangom po svojom.
Zistite, čo znamená fastnacht a ako sa oslavujú fašiangy v Nemecku. Vieme, kam sa oplatí vyraziť.
Prečo sa oslavujú fašiangy?
Fašiangové oslavy pochádzajú z tradícií rímskeho náboženstva. Už v staroveku sa začiatok nového roka začal riadiť podľa vegetačného cyklu prírody a zhodoval sa s marcovým príchodom jari, ktorý si ľudia asociovali s božstvami plodnosti.
Jedným z takýchto bohov bol patrón vínnej révy a hodovania Bakchus. Práve podľa neho sú spomínané oslavy známe ako rímske bakchanálie. Podobne prebiehali aj saturnálie, ktoré oslavovali boha poľnohospodárstva a zberu Saturna.
Spoločné bujaré zábavy s príchodom nového vegetačného roka sa zapísali ako oslavy predjarí do civilného poriadku a neskôr sa premenili na fašiangovú zábavu.
Fašiangový sprievod s maskami a iné zvyky majú svoj pôvod v predkresťanských slovanských obradoch a oslavách konca zimy. Preto sa dnes už tradičné zvyky podobajú ruskému sviatku, ktorý sa nazýva maslenica.

Kedy začínajú fašiangy?
Fašiangy sú obdobne ako Veľká noc pohyblivým sviatkom. Pre výpočet, kedy budú fašiangy si musíme stanoviť, kedy vyjde Veľká noc a následne určiť aj termín Popolcovej stredy.
Veľká noc pripadá na prvú nedeľu po prvom jarnom splne, ktorý nastane po dni rovnodennosti, teda po 21. marci. Ak však bude spln v nedeľu, Veľká noc sa oslavuje až ďalšiu nedeľu. Popolcová streda je 46 dní pred Veľkonočnou nedeľou.
Ako to bude s fašiangami v nasledujúcich rokoch?
Rok | Tučný štvrtok | Tanečná nedeľa | Maškarný utorok | Popolcová streda |
2025 | 27. marca 2025 | 2. marca 2025 | 4. marca 2025 | 5. marca 2025 |
2026 | 12. februára 2026 | 15. februára 2026 | 17. februára 2026 | 18. februára 2026 |
2027 | 4. februára 2027 | 7. februára 2027 | 9. februára 2027 | 10. februára 2027 |
2028 | 24. februára 2028 | 27. februára 2028 | 29. februára 2028 | 1. marca 2028 |
2029 | 8. februára 2029 | 11. februára 2029 | 13. februára 2029 | 14. februára 2029 |
2030 | 28. februára 2030 | 3. marca 2030 | 5. marca 2030 | 6. marca 2030 |
2031 | 20. februára 2031 | 23. februára 2031 | 25. februára 2031 | 26. februára 2031 |
2032 | 5. februára 2032 | 8. februára 2032 | 10. februára 2032 | 11. februára 2032 |
2033 | 24. februára 2033 | 27. februára 2033 | 1. marca 2033 | 2. marca 2033 |
Zvyky a tradície na fašiangy
Fašiangy predstavujú už od pradávna obdobie hodovania a zábavy medzi dvoma pôstnymi dobami. Ľudia v tejto dobe jedli a pili, čo im hrdlo ráčilo, preto boli fašiangy vždy spojený s rôznymi oslavami, zabíjačkami, tanečnými zábavami či svadbami.
Po fašiangoch totiž nasledoval 40 dní dlhý pôst pred Veľkou nocou, pri ktorom sa ľudia zriekali jedla a ďalších vecí, ktoré pre nich boli postrádateľné a zbytočné.
Tučný štvrtok
Prípravy na fašiangové oslavy začínajú tradične už vo štvrtok pred fašiangovou nedeľou. V tento deň sa má nachystať všetko, čo bude nasledujúce dni potrebné, ako napríklad zabíjačka.
Keďže podľa povier mali ľudia v tento deň najviac jesť a piť, aby boli po nasledujúci rok plní sily, hovorí sa mu práve tučný štvrtok.
Prečo sa štvrtku pred fašiangom hovorí Tučný štvrtok? Zistite, aké zvyky sa na dodržiavajú a čo sa v tento deň smie a nesmie jesť.
Fašiangová nedeľa
Fašiangová nedeľa bola začiatkom hlavných osláv, a tak sa niesla v znamení zábavy, hodovania, tanca a celkovej zábavy. Niekedy sa jej teda hovorilo aj nedeľa tanečná.
Obľúbené v tomto období boli aj tzv. jalové hody, ktoré si organizovali ženy. Zaplatili si muzikantov aj priestory krčmy, aby tu usporiadali zábavu len pre seba.
Fašiangový pondelok
Aj na fašiangový pondelok sa tancovalo, ale na rozdiel od nedele, v pondelok medzi obľúbené zvyky patrili zase mužovské bály.
Tie boli určené iba pre ženatých a vydaté, takže slobodní ľudia nemali prístup. Na týchto báloch sa pri tanci vyskakovalo čo najvyššie, pretože ľudia verili, že, ako vysoko vyskočia, tak vysoké bude v nasledujúcom roku obilie.
Tance, sprievody, množstvo jedla i zosmiešňovanie politikov. Spoznajte, aké zvyky sa viažu k fašiangovému pondelku.
Fašiangový utorok
Vrcholom osláv, hodovania a zábavy je fašiangový utorok. V tento deň sa dedinou alebo mestom vydal tradičný sprievod masiek, pri ktorom ľudia v maskách obchádzali stavbu a nesmeli vynechať ani jeden dom. Pri každom dome sa sprievod zastavil, zaspievalo sa, hralo a tancovalo. Majitelia budovy maškary tiež pohostili.
Lúčenie s fašiangami je v niektorých oblastiach znázorňované aj sprievodom s basami . Na nich je fašiang uložený v podobe figuríny, živej postavy alebo napríklad ako basa. K tomuto obradu sa konal aj súd, na ktorom bola basa pred celou dedinou odsúdená a verejne popravená.
Fašiangové zábavy väčšinou končili úderom polnoci, kedy ponocný zatrúbil na roh a richtár vyzval zabávajúci sa dav, aby sa v pokoji rozišiel domov, pretože práve nastala Popolcová streda. Ľudia verili, že ak by s oslavami neprestali ani po polnoci, zjaví sa medzi nimi diabol, najčastejšie cudzinec v zelenom kabáte.
V niektorých lokalitách sa fašiangy o polnoci ukončili pochovaním basy, čo značilo to, že počas pôstneho obdobia si hudobníci na svoje nástroje nezahrajú a ukončia sa tak veselice. Druhý deň ráno sa ešte na raňajky dojedali mastné rožky s mliekom alebo kávou, obed bol však prísne pôstny.
Ako sa povie fašiangový utorok v nemčine alebo angličtine? Prečo sa v tento deň konajú súťaže v hádzaní palaciniek? Objavte všetky tajomstvá fašiangového utorka.
Popolcová streda
Po fašiangovej zábave si ľudia chodili do kostola pre popol. Popolec je označenie pre kríž, ktorý kňaz maľoval na čelá veriacim posväteným popolom.
Na Popolcovú stredu tiež začína 40-dňové pôstne obdobie, ktoré zakončuje všetku zábavu a hodovanie. V niekoľkých málo lokalitách ľudia dodržiavali tzv. „vrecový štvrtok“, pri ktorom dojedali posledné zvyšky hodov z predošlých dní.

Objevte podobné tipy
Fašiangový sprievod
Maškary v fašiangovom sprievode mali za úlohu obísť každú budovu a žartovať na účet majiteľa statku či domu. Pri návštevách sa spievalo, hralo, tancovalo a hodovalo. Mladí muži pred každou budovou obiehali koliesko a nápadité maškary dostávali výslužku, napríklad príspevok do pokladničky.
Maškarám sa rozdávali šišky, koláče, jablká, vajcia, údené mäso, obilie a tiež pálenku. Maškary sa teda dosýta najedli, pitím zahriali a za výslužku sa večer pilo v krčme.
Dodnes sa v niektorých krajoch zachovali aj humorné zvyky, ktoré maškary praktizovali. V niektorých prípadoch prezlečení ľudia vtrhli do domov a naháňali mladé dievčatá alebo miestne gazdiné. Tie sa potom museli vykúpiť. Pri stavaní milencov maškary vysypávali cestičky z piesku a na vráta maľovali srdce.

Masky na fašiangy
Ako už bolo spomenuté na začiatku, ľudia si fašiangy spájajú s maškarami, ktoré sa v sprievode vydávali dedinami a mestami za účelom obveselenia miestneho obyvateľstva.
Podľa tradícií sa fašiangový sprievod nezaobišiel bez medvedára, ktorý si na reťazi viedol svojho medveďa. Ten počas obchádzania stavieb tancoval s gazdinkami, čím im ako symbol plodnosti zaistil dobrú úrodu. Čím bola maska divokejšia alebo extravagantnejšia, tým budila medzi ľuďmi väčšiu pozornosť.
Obľúbenou sa stala kobyla tvorená dvoma osobami, šašo zdobený farebnými papierikmi a so špicatou čiapkou, kominár s rebríkom, poľovník či hajtman.
Medzi symbolmi plodnosti patria masky ženíchov, neviest či cigánky s kočíkmi. Mužskú plodnosť znázorňovali masky ako kôň, kohút či bocian.
Asi najvýraznejšou postavou celého sprievodu je sám fašiang alebo bakchant, ktorý je znázorňovaný v červenej čiapke, s korbelom v ruke. Jeho osud však býva v závere sprievodu spečatený. Býva totiž symbolicky utopený v rieke, potoku alebo aspoň fontáne.
Ďalšími postavami v sprievode býva baba s nošou, ktorou je obvykle muž, ďalej pal laufři, vojaci, ktorí ohlasujú príchod sprievodu, objavuje sa tiež žid v dlhom kabáte, s fúzom a v cylindri, ktorý predstavuje vtieravého obchodníka.

Tvorenie masky na fašiangy
Ak sa chcete zúčastniť fašiangového sprievodu, je vhodné sa na to dobre pripraviť. Či už si vyberiete jednu z podstatných rolí, alebo svoju tvár zaháľate do škrabošky podľa vlastného presvedčenia, prinášame vám niekoľko tipov, ako si vytvoriť vlastnú masku a zapojiť do toho aj vaše deti.
Líška
Budete potrebovať:
- papiere – oranžový, biely, čierny, ružový
- kartón
- elastickú gumu
- nožnice
- dierovač
- lepidlo alebo taviaca pištoľ
Postup:

Sova
Budete potrebovať:
- papier – hnedý, šedý, čierny
- lepidlo
- nožnice
- dierovač
- elastická guma
Postup:

Recepty na tradičné fašiangové pokrmy
Aby bol tento článok o fašiangoch kompletný, treba do neho zahrnúť aj niektoré recepty fašiangových jedál. Vybrali sme tie najlepšie a najčastejšie pokrmy, ktoré sa na fašiangy pripravujú, tak ich určite vyskúšajte!
Vyprážané šišky
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky
- 3 balenia vanilkového cukru
- štipka soli
- kôra z 1ks citróna
- 4-5 ks žĺtka
- 250 ml mlieka
- 50 g masla
- 2-3 lyžice rumu
- 42 g droždia (1 vrecúško sušeného)
- marmeláda na plnenie
- olej na vyprážanie
- múčkový cukor na posyp
Postup
- V mise zmiešajte preosiatu múku so soľou, cukrom, citrónovou kôrou. Uprostred vytvorte jamku, do ktorej vlejete žĺtky, vlažné mlieko, rozpustené maslo a rum. Nakoniec rozdrobíte droždie.
- Riadne premiešajte a prepracujte na hladké a vláčne cesto. Ľahko poprášte múkou a nechajte zakryté kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Vykynuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do obdĺžnika s výškou 1,5 cm. Na polovicu obdĺžnika dajte kopčeky marmelády, potom ju priklopte druhou polovicou cesta a pomocou vykrajovača vykrajujte jednotlivé šišky.
- Do menšieho kastrólika nalejte olej, rozpáľte a v ňom potom vykrojené šišky smažte z oboch strán dozlatista. Osmažené šišky nechajte odkvapkať na papierových obrúskoch, aby zmizol prebytočný tuk. Ešte vlažné šišky posypte práškovým cukrom a podávajte.

Domáca huspenina
Ingrediencia
- 8 kusov bravčových nožičiek
- 10 guličiek korenia
- 10 guličiek nového korenia
- 1 lyžička tymiánu
- 4 ks bobkového listu
- 1 mrkva
- buľva zeleru
- 1 kus petržlenu
- cibuľa
- 100 ml octu
- soľ
Postup
- Najprv očistite bravčové nožičky, zbavte ich štetín a opláchnite v studenej vode. Potom ich vložte do hrnca, zalejte vodou a pridajte korenie, nové korenie, tymian a bobkový list. Premiešajte a priveďte do varu.
- Varte po dobu 2 hodín, kým mäso nezmäkne tak, aby išlo ľahko od kosti pomocou prstov.
- Uvarené nožičky nechajte vychladnúť a starostlivo vykostite. Potom mäso aj s kožou nakrájajte na väčšie kúsky.
- Vývar zlejte cez sito do hrnca, aby ste odstránili všetky korenia. Vo vývare povarte pokrájanú koreňovú zeleninu okrem cibule po dobu asi 30 minút.
- Pri posledných 5 minútach pridajte cibuľu nakrájanú najemno a prilejte ocot. Potom vmiešajte aj mäso.
- Všetko nalejte do pekáča alebo malej formy v tvare obdĺžnika a nechajte stuhnúť v chlade.

Fašiangový bôčik
Ingrediencie
- 1,5 kg bravčového bôčika
- 2 kusy červenej rozkrájanej cibule
- 2 kusy nakrájanej mrkvy na polovice
- 1/4 zeleru nakrájaného na kusy
- 1 strúčik cesnaku
- 2 vetvičky tymiánu
- soľ a mleté korenie
Postup
- Najprv predhrejte rúru na 220°C.
- Na koži mäsa a do masti narežte mriežku. Do nej potom votrite soľ a korenie.
- Mäso vložte do pekáča, podlejte cca 100 ml vody a vložte piecť do rúry na 15 minút. Potom znížte teplotu na 140 °C a pečte pomaly ďalších 90 minút.
- Do pekáča pridajte cibuľu, nakrájanú zeleninu a tymián. Pečte ďalších 60 minút.
- Po upečení mäso vyberte na doštičku a z pekáča naberačkou odoberte tuk. Potom k zelenine prilejte 0,5 hrnčeka vody, priveďte do varu a tým odvaríte všetky pripečené časti. Varte asi ešte 15 minút a sceďte cez sitko.
- Vznikne vám omáčka, ktorú podávajte s nakrájaným mäsom a akoukoľvek prílohou.
