Veľká noc a dobré jedlo, toto spojenie funguje snáď v každej slovenskej rodine.
Spoločné oslavy skrátka volajú po spokojných bruškách.
Čím ich ale naplniť, aby si hostia skutočne pochutnali?
Chcete rodinu prekvapiť jeho originálnou úpravou?
Vyskúšajte niektorý z našich receptov na veľkonočné kura!
Veľkonočné kura s bylinkami
Kuriatko pečené na voňavých bylinkách, neznie to dobre?
Suroviny:
- 2 malé cesnaky rozdelené na strúčiky, nelúpané
- 1 veľký zväzok rozmarínu
- 1 veľký zväzok citrónového tymiánu
- 1 veľký zväzok šalvie
- 1 veľký zväzok bobkového listu
- 2 malé citróny zbavené kôry
- kôra z 2 malých citrónov
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 stredne veľké kura
- 400 g mrkvy, nakrájané na polovice
- 500 g malých nových zemiakov, nakrájaných na polovicu
- 150 ml bieleho vína
Postup:
- Nahrubo rozdrvte cesnakové strúčiky a bylinky (skvele vám to pôjde valčekom alebo paličkou na mäso). Potom všetko dajte do veľkej misy a pridajte citrónovú kôru, olej a kura.
- Olejovú zmes votrite do kurčaťa, zvnútra aj zvonku. Nechajte cez noc marinovať.
- Predhrejte rúru na 140 °C. Kurča vyberte z chladničky 30 minút pred tým, než ho budete piecť. Dajte zeleninu do veľkého pekáča a prikryte ju kuraťom.
- Vyberte bylinky a cesnak z marinády a dajte ich na kurča a okolo neho, môžete aj do kurčaťa. Dovnútra pridajte aj oba citróny, ak bude treba, tak ich rozrežte na polovičky. Štedro rozotrite maslo po celom kurčati.
- Do pekáča nalejte víno a 150 ml vody a prikryte ho pevne alobalom. Vytvorte z neho malý stan, aby sa fólia nedotýkala kurčaťa. Pečte 2 hodiny.
- Odstráňte alobal a pečte ďalšiu hodinu, kým kurča nebude upečené. Pridajte teplotu na 220 ° C a pečte, kým koža nebude pekne chrumkavá. Vyberte kura z pekáča a preložte ich na tanier, ktorý opäť prikryjete alobalom.
- Medzitým presuňte pekáč na sporák a nechajte prebublať šťavu, aby sa mierne zredukovala. Potom už môžete podávať. Odporúčame kuriatko umiestniť doprostred stola, aby si každý nabral svoju obľúbenú časť a vedľa neho položiť zeleninu.

Pečené kura s veľkonočnou plnkou
Plnka patrí k tradičným pokrmom servírovaným ako súčasť veľkonočného menu. Dopriať si ju môžete aj ku kuraciemu mäsu.
Suroviny:
- 1 celé kura
- 3 staršie rožky
- 3 vajcia
- 2 lyžice masla
- 5 lístkov žihľavy alebo špenátu
- 1 cibuľa
- 150 ml mlieka
- soľ
- korenie
- muškátový oriešok
- paprika
- drvená rasca
- olej
Suroviny:
- Kura si umyjeme, usušíme, osolíme zo všetkých strán vrátane vnútra.
- Povrch posypeme paprikou, rascou, korením a potrieme olejom.
- Potom si zhotovíme plnku.
- Rožky nakrájame na kocky.
- Pokvapkáme ich mliekom a necháme chvíľu odležať.
- Najemno nakrájanú cibuľu si orestujeme na troške oleja.
- Potom pridáme žĺtky, rozpustené maslo, soľ, korenie, sparenú a nakrájanú žihľavu či špenát a muškátový oriešok.
- Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a následne ho primiešame k zvyšku cesta.
- Plnkou kura naplníme, nohy zviažeme k sebe a dáme piecť na 200 °C.
- Za občasného podlievania pečieme do chrumkava.

Objevte další recepty
Veľkonočné kura z jednej panvice
Potrebujete skôr nejaký rýchlejší recept na veľkonočné kuracie mäso? Potom sa môže osvedčiť tento pokrm z jednej panvice.
Suroviny:
- 1 lyžica olivového oleja
- ½ hrnčeka sušených paradajok
- 1 lyžica cesnaku
- 1 balenie gnocchi
- 1 hrnček kuracieho vývaru
- ½ hrnčeka šľahačky
- soľ a korenie na dochutenie
- 2 hrnčeky kúskov grilovaného kurčaťa (alebo inak pripraveného kurčaťa )
- 2 hrnčeky lístkov baby špenátu
- ½ hrnčeka čerstvo nastrúhaného parmezánu
Postup:
- Vo veľkej panvici na strednom plameni rozohrejte olivový olej a orestujte sušené paradajky a cesnak, kým sa nerozvonia, zhruba 3 minúty.
- Pridajte gnocchi a prípadne rozdeľte tie, ktoré sú prilepené k sebe. Zmiešajte ich s kuracím vývarom a šľahačkou a dochuťte soľou a korením.
- Prikryte a varte na strednom plameni asi 5 minút (alebo podľa návodu), kým nebudú hotové.
- Zložte pokrievku a vmiešajte nakrájané kura a špenátové lístky. Varte ďalších 3-5 minút.
- Posypte syrom a ešte chvíľu varte, kým sa parmezán nerozpustí.

Plnené veľkonočné kuracie prsia
Tieto kuracie prsia na taliansky spôsob sú priamo na zahryznutie.
Suroviny:
- 4 kuracie prsia s kožou
- 4 lyžice pesta
- 4 plátky prosciutta
- 4 plátky ementálu
- štipka soli a korenia
Postup:
- Rúru predhrejte na 220 °C. Každý kus kuracích pŕs osoľte a okoreňte. Kožu jemne nadvihnite a okoreňte mäso aj pod ňou. Vezmite 1 lyžicu pesta a votrite ich pod kožu.
- Na pesto dajte plátok prosciutta a ementálu a kožu natiahnite späť cez náplň. Prsia rozmiestnite na plech.
- Pečte zhruba 25-30 minút alebo kým nebudú hotové.
- Podávajte s cestovinami, so zeleninovým šalátom alebo so zemiakovou kašou.

Citrónové veľkonočné kura
Chuť citróna, koriandra a zázvoru sa krásne páruje.
Suroviny:
- 1 kura bez kože
- 1 lyžička mletého koriandu
- ¼ lyžičky mletého zázvoru
- 2 lyžice olivového oleja
- ½ citróna, nakrájaného na plátky
- kôra z ½ citróna
- 1 cibuľa, nakrájaná na štvrťky
Postup:
- Predohrejte rúru na 160 °C.
- V mise zmiešajte olej, zázvor, koriander a šafran.
- Kura osoľte, okoreňte a jemne doň votrite olejový mix s korením.
- Vložte kura prsiami dole do pekáča. Navrch položte 2 plátky citróna a dovnútra kurčaťa vsypte kuraciu kôru.
- Zvyšné plátky citróna a cibuľu vyskladajte okolo kurčaťa do pekáča.
- Pečte v predhriatej rúre na 160 °C približne 2 až 2 a ½ hodiny.
- Nakrájajte upečené kura na kúsky a podávajte s ryžou.

Užite si sviatky jari spoločne so svojimi najbližšími
Kedy inokedy sa stretnúť s rodinou a s priateľmi než práve na Veľkú noc?
Predĺžený víkend ponúka dostatok času, z ktorého si ľahko môžeme odkrojiť pár hodín na kúzlenie v kuchyni. Okrem sladkých dobrôt, ako je veľkonočný baránok alebo sladká veľkonočná torta, musíte ale prichystať aj obed.
Čo zaujímavé pripraviť vašim hosťom, aby bolo sviatočné jedlo prekvapením?
Inšpirujte sa niektorým z našich receptov na veľkonočné kura. Stačí pár originálnych ingrediencií a netradičná pochúťka je na svete.
A nezabudnite vyskúšať aj plnku, ktorá k Veľkej noci neodmysliteľne patrí.