Kapor na Veľkú noc? No jasne! Ochutnajte naše 4 recepty

Na veľkonočný obed najčastejšie pripravujeme hydinu, či už je to kura, kačica alebo hus, obľúbené býva tiež jahňacie.

Inšpirujte sa našimi nápadmi a potešte vašich hostí rybou, ktorú máme tradične spojenú s Vianocami.

Recepty na veľkonočného kapra v spojení s jarnou zeleninou, šampiňónmi alebo s medom prinesú do vašej kuchyne toľko vítaný svieži vietor.

Veľkonočný pečený kapor s cibuľkou

Zdravá chuťovka alebo ľahká večera? To už je na vás.

Suroviny:

  • 1 menší kapor
  • 1 kg cibule, nakrájanej
  • soľ a čerstvo namleté ​​korenie na ochutenie
  • 2 lyžičky sladkej papriky
  • 4 lyžice olej
  • 1 lyžička hladkej múky
  • šťava z ½ citróna

Postup:

  • Nakrájajte cibuľu a nasypte ju do panvice s rozpáleným olejom.
  • Restujte cibuľu asi 10-15 minút na strednom plameni, kým nebude mäkká a priehľadná, nesmie ale zhnednúť.
  • Pridajte soľ, papriku a korenie.
  • Vytrite hlbší pekáčik olejom a preneste doň cibuľu.
  • Očistenú rybu položte na cibuľu.
  • V malej miske zmiešajte ½ hrnčeka vody s múkou a citrónovou šťavou a touto zmesou prelejte kapra.
  • Pečte asi hodinu v rúre predhriatej na 180 °C.
  • Ak sa cibuľa začne vysušovať, pridajte niekoľko lyžíc vody.
  • Podávajte s čerstvým chlebom a červeným vínom alebo s pivom.
Veľkonočné pečený kapor s cibuľou.
Zdroj: diethood.com

Veľkonočný kapor na mede pečený

Na veľkonočnom kapríku na mede si tiež pochutnáte.

Suroviny:

  • 1 menší kapor
  • 8 lyžíc medu
  • 4 cibule
  • 1 lyžička mletého korenia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička koriandra
  • 50 g masla

Postup:

  • Urobte na rybe zárezy v tvare písmena X. Osoľte, okoreňte a posypte koriandrom.
  • Nakrájajte cibuľu, na panvici rozohrejte maslo a opražte cibuľku do zhnednutia. Pridajte trochu oleja a med. Poriadne premiešajte, doveďte do varu a nechajte vychladnúť.
  • Do pekáča vlejte niekoľko lyžíc medovej omáčky. Vložte kapra a znovu polejte omáčkou. Prikryte alobalom.
  • Pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 30 minút. Potom odstráňte alobal a grilujte na 220 °C ďalších 5 minút.
Kapor na mede pečený v miske s medom.
Zdroj: youtube.com

Kápor plnený šampiňónmi

Kapra si počas svätého týždňa tiež môžete pripraviť na voňavých šampiňónoch.

Suroviny:

  • 1 menší kapor
  • soľ
  • čerstvo namleté ​​korenie
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica šťavy z citróna
  • 100 g slaniny
  • 100 g šampiňónov
  • 1 zväzok petržlenu

Postup:

  • Nakrájajte slaninu na malé prúžky. Očistite huby a nakrájajte ich na malé kocky s priemerom 0,5 mm.
  • V panvici opečte slaninu, kým nepustí tuk. Pridajte huby a ďalej opekajte, kým sa nevyparí všetka tekutina.
  • Umyte petržlen, osušte ju a lístky najemno nakrájajte. Polovicu petržlenu pridajte k hubám.
  • Umyte kapra, osušte a na oboch stranách ho niekoľkokrát prerežte až k chrbtici. Rybu osoľte a okoreňte a postriekajte šťavou z citróna. Vonkajšiu stranu potrite olejom.
  • Kapra naplňte šampiňónovou zmesou. Rybu pokryte zvyšným petržlenom a zabaľte do alobalu.
  • Grilujte na nízku teplotu zhruba 20 minút, občas otočte. Kapra podávajte s vašou obľúbenou prílohou.

Veľkonočný kapor podľa Chlapcov v akcii

Tento recept inšpirovaný obľúbeným programom Chlapci v akcii si tiež môžete urobiť. Je veľmi chutný. Ako odporúčaná príloha je samozrejme domáca veľkonočná plnka.

Suroviny:

  • 1 menší kapor
  • soľ
  • čerstvo namleté ​​korenie
  • 1 čerstvý citrón
  • 1 zväzok petržlenu
  • 2 vetvičky citrónového tymiánu
  • 1 zväzok polievkovej zeleniny (napr. mrkva, zeler, cibuľa, pór alebo petržlen)
  • 1 cibuľa
  • 400 g voskových zemiakov
  • 2 veľké paradajky
  • 40 g masla
  • ¼ l suchého bieleho vína
  • 130 ml rybieho vývaru
  • nasekané čerstvé bylinky na oblohu (petržlen alebo bazalka)

Postup:

  1. Umyte a očistite kapra a osušte ho. Rybu osoľte a okoreňte a pokvapkajte zvonku aj zvnútra citrónovou šťavou. Do brušnej dutiny vložte petržlen a tymian. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Umyte a očistite zeleninu a nakrájajte ju na malé kúsky. Olúpte a na plátky nakrájajte zemiaky. Krátko sparte paradajky, olúpte kožu a vyrežte jadro a paradajku nakrájajte na kocky.
  3. V rozpálenom pekáčiku rozohrejte maslo a zeleninu spoločne s asi dvoma lyžicami cibule. Krátko opečte aj zemiaky. Osoľte a okoreňte a prilejte víno a rybí vývar. Pridajte paradajky a kapra, toho ešte potrite zvyšným maslom.
  4. Pečte v predhriatej rúre asi 45 minút a pravidelne rybu podlievajte. Pokiaľ bude kapor rýchlo hnednúť, prikryte pekáč alobalom.
  5. Dochuťte paradajkovú omáčku soľou a korením a kapra podávajte posypaného bylinkami.
Kapor s veľkonočnou plnkou na bielom víne.
Zdroj: eatsmarter.com

Hodí sa kapor na Veľkú noc?

Vedeli ste, že podľa kresťanskej tradície by sa kapor mal jesť v piatok?

Za toto spojenie môže severská bohyňa Freyja, ktorá bola bohyňou plodnosti a úrody. Ryba patrí medzi jeden z jej symbolov.

V Ázii sa kapor radí medzi ryby, ktoré nosia šťastie. Pozitívnemu symbolickému významu sa zase v Japonsku tešia kapri koi. Najdrahšie vyšľachtené kusy sa ponúkajú za cenu vyššiu ako milión dolárov.  

Podobne ako ostatné ryby aj kapor patrí k pôstnym jedlám. Pokiaľ teda dodržujete klasický veľkonočný pôst, môžete si kapra bez výčitiek dopriať.

Stále nie ste presvedčení, že je veľkonočný kapor dobrou voľbou? Vyskúšajte napríklad už spomínané kura, ktoré je tiež nezvyčajným, ale dobrým príkladom veľkonočného jedla.

Napíšte komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej marketingovej databázy.
Vyžadované informácie sú označené *.