Lahodné veľkonočné pečivo: recepty aj inšpirácie

Veľká noc je zakončením tzv. „Svätého týždňa“, ktorý sa začína kvetnou nedeľou.

Jedná sa o sviatky, ktoré oslavujú život, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista a práve k týmto oslavám slúžia najrôznejšie druhy sladkostí.

Či už pečené alebo nepečené, medzi veľkonočné pečivo môžeme zaradiť všetko, čo si na prvé zamyslenie dokážeme vybaviť, alebo aj to, čo máme spojené s detstvom u našich babičiek.

A my vám v našom novom článku prinášame recepty na veľkonočné pečivo v rovno piatich rôznych druhoch.

Veľkonočné nepečené pečivo

Nechce sa vám robiť veľkonočné pečené pečivo? Potom sa vám môže hodiť tento recept.

Suroviny:

Na cesto:

  • 20 dkg piškót (pomletých)
  • 18 dkg cukru múčka
  • 12 dkg masla
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 lyžice mlieka
  • 3 lyžice rumu

Na náplň:

  • 1 žĺtok
  • 10 dkg cukru múčka
  • 10 dkg masla
  • rum (podľa chuti)
  • čokoládová poleva na ozdobenie

Postup:

  • Suroviny na cesto spracujeme na doske a chvíľu necháme odpočinúť. Potom plníme do tvorítok obdobne ako osie hniezda na Vianoce. Môžeme použiť špeciálne formičky s veľkonočnými motívmi alebo klasické osie hniezda.
  • Urobíme otvor a naplníme pripraveným krémom.
  • Prilepíme na spodok piškótu alebo vopred upečené linecké kolieska.
  • Necháme v chlade stuhnúť a potom polejeme čokoládovou polevou a nazdobíme podľa fantázie.
Osie hniezda možno tvoriť aj na veľkú noc ako veľkonočné nepečené pečivo.
mojobchod.sk

Drobné veľkonočné pečivo

Pečivo sa hodí ako sladké pohostenie pre koledníkov alebo pre rodinu, ktorá príde na návštevu.

Suroviny:

  • 250 g hladkej múky
  • 140 g masla
  • 90 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • štipka mletého klinčeka
  • štipka mletého zázvoru
  • 1 kávová lyžička octu
  • šťava a kôra z 1 citróna
  • bielky a práškový cukor na polevu
  • marmeláda na zlepenie

Postup:

  • V miske premiešame hladkú múku, práškový cukor, klinčeky, zázvor a citrónovú kôru. Do premiešanej zmesi pridáme žĺtky, ocot, zmäknuté maslo a citrónovú šťavu.
  • Vypracujeme hladké nelepivé cesto a necháme odležať aspoň hodinu v chladničke.
  • Odpočinuté cesto vyvaľkáme na silikónovej podložke cez papier na pečenie. Pri tomto postupe sa cesto nemusí podsypávať múkou, nechytá sa a dobre sa s ním pracuje.
  • Ak používate drevenú dosku, podsypte ľahučké cesto múkou, pridaním väčšieho množstva múky zmeníte chuť cesta. Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 2 mm a vykrajujte veľkonočné motívy.
  • Povykrajované tvary poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a vkladajte do vyhriatej rúry. Pečieme niekoľko minút pri teplote 180 °C. Akonáhle začnú sušienky ružovieť pri okrajoch, vyberte ich z rúry a nechajte vychladnúť.
  • Vychladnuté sušienky polejte polevou. Vajíčka na fotografii sú poliate bielkovou polevou. Tú zhotovíte trením 1 vaječného bielka so 100 g práškového cukru a ½ kávovej lyžičky škrobu.
  • Poleva sa trie do tej doby, než je krásne lesklá a linka z nej sa nerozpíja. Táto poleva je vhodná aj na perníčky.
  • Vzhľadom k tomu, že je poleva veľmi sladká, premazávajte pečivo kyslejším džemom alebo marmeládou. Stačí sladký džem rozriediť šťavou z citróna alebo limetky.
  • Fotografované pečivo je s marhuľovým džemom, ktorého farba sa blíži vaječnému žĺtku. Aby bola ilúzia deleného vajíčka dokonalá, je možné vykrojenú časť naplniť farebným pudingom. Hotové pečivo nechajte niekoľko dní odležať.
Lahodné a krehké veľkonočné pečené pečivo, ktoré zachutí každému.
coolinari.sk

Linecké pečivo na Veľkú noc

Veľkonočné linecké pečivo je jedným z najčastejších. Pritom si na ňom môžete pochutnať aj inokedy ako na Vianoce.

Suroviny:

  • 210 g hladkej múky
  • 170 g masla (hery)
  • 70 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 žĺtky
  • kôra z jedného citróna

Postup:

  • Do zmäknutého masla dáme cukor, žĺtky, citrónovú kôru a vanilkový cukor. Všetko dobre premiešame, pridáme múku a vypracujeme na hladké cesto a necháme uležať v chlade do druhého dňa.
  • Z cesta vyvaľkáme plát hrubý 3 mm a vykrajujeme ľubovoľné tvary.
  • Pečivo pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 150 stupňov asi 15 min. Odležanie 14-21 dní.
Tradičné linecké pečivo vo veľkonočnej podobe.
dobruchut.aktuality.sk

Božie milosti

Domáce božie milosti sú jedným z najčastejších veľkonočných cukroviniek, ktoré má tradíciu.

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky
  • 0,5 balíčka prášku do pečiva
  • štipka strúhanej citrónovej kôry
  • 4 vajíčka
  • 8 lyžíc rumu

Postup:

  • Vypracujeme cesto z múky, prášku do pečiva, štipky citrónovej kôry, rumu, vajíčok a miesime
    až kým je tuhé a nesype sa.
  • Na doske vyvaľkáme z cesta plát o 3 mm a z neho rezančeky široké 3 cm, ktoré potom
    ešte na obdĺžniky.
  • Smažíme v oleji dozlatista z oboch strán a ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre
    zmiešanom s vanilkovým.
Tradičné veľkonočné pečivo s názvom Božej milosti, ktoré by nemalo chýbať v žiadnej domácnosti.
bonvivani.sk

Krehučké veľkonočné kuriatka

Tieto kuriatka potešia vašich najmenších.

Suroviny:

  • 250 ml mlieka
  • 560 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 g zmäknutej hery
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 lyžice mletých orechov
  • 1 lyžička škorice
  • 1 vajce na potretie

Postup:

  • Do misy preosejeme múku s práškom do pečiva a práškový cukor. Pridáme všetko ostatné a vareškou zmiešame. Až sa hmota spojí, vyklopíme na pomúčenú dosku a rukami vypracujeme hladké nelepivé cesto.
  • Prikryjeme utierkou a necháme 20 minút odpočinúť. Potom ukrajujeme kúsky, z tenkého valčeka zmotáme káčatka, hrozienko dáme ako oko.
  • Na plechu vyloženom papierom na pečenie potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme asi 10 minút pri 200 °C. Hotovým kuriatkam vyrobíme oči zapichnutím klinčekov a pocukrujeme ich.
Roztomilé veľkonočné kuriatka ako tradičná sladkosť týchto sviatkov.
dobruchut.aktuality.sk

Typické veľkonočné pečivo a pokrmy

Najtypickejším predstaviteľom veľkonočného pečiva je pečený veľkonočný baránok a pečený zajačik – cesto môže byť rovnaké pre oboch. Ďalej máme veľkonočných judášov, božie milosti, veľkonočné kuriatka, či kačičky, alebo napr. aj linecké pečivo, ktoré pečieme aj na iné kresťanské sviatky, ktorými sú Vianoce.

Veľká noc je typická aj klasickými pokrmami, ako napríklad nesladká veľkonočná plnka.

Všetky veľkonočné cukrovinky hrajú všetkými najrôznejšími farbami, oslavujú príchod jari a ukazujú silu pôdy, prírody a rastlín, ktoré sú typické pre každú záhradku.

Napíšte komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej marketingovej databázy.
Vyžadované informácie sú označené *.