Najlepšie recepty na veľkonočný pletenec. Inšpirujte sa!

Na tradičnom stole nemôže chýbať pečený veľkonočný veniec.

Jeho príprava nie je vôbec zložitá, každá gazdinka to zvládne.

Máme pre vás výber tých najlepších receptov.

Prekvapte na Veľkú noc svojich hostí a koledníkov tradičným pletencom!

Plnený veľkonočný pletenec

Tento veniec s orechovou náplňou pochádza z Maďarska.

Suroviny:

  • droždie
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 500 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • lyžička soli
  • vanilkový extrakt
  • šťava z polovice citróna
  • citrónová kôra

Náplň:

  • 150 g nesoleného masla
  • 200 g vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce

Postup prípravy:

  • Z droždia a mlieka si pripravte kvások, ktorý necháte 5 – 10 minút odležať.
  • Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor, soľ, vanilkový extrakt a citrónovú kôru.
  • Následne pridajte maslo a kvások a miešajte, kým sa cesto nespojí.
  • Z cesta pripravte bochník, vyberte z misky, zakryte handrou a nechajte odpočívať aspoň hodinu, než cesto nakysne.
  • Predohrejte si rúru na 200 stupňov Celzia a pripravte si plech, ktorý vysteliete papierom na pečenie.
  • Na náplň si zmiešajte nasekané vlašské orechy, cukor a maslo v menšej miske.
  • Teraz už máte cesto odležané, tak ho môžete rozvaľkať na pomúčenom povrchu.
  • Na vyvaľkané cesto položte pripravenú náplň.
  • Zmotajte, ako by ste pripravovali štrúdľu a z cesta utvorte kruh – viď foto.
  • Z vonkajšej strany cesto nakrájajte tak, aby ste ho neprerezali a vznikol tak kvetinový motív – viď foto.
  • Celý povrch venca potrite rozmiešaným vajcom.
  • Vložte do rúry a pečte cca 15 – 20 minút, kým nebude povrch zlatistý
    .
  • Podávajte s čerstvou kávou.
Postup prípravy veľkonočnej pletienky.
Hotový veľkonočný pečený pletenec.
Zdroj foto: tarasmulticulturaltable.com

Citrónový veniec z pusiniek

Neholdujete príliš kysnutému cestu alebo sa jeho príprave z nejakého dôvodu vyhýbate? Potom napríklad vyskúšajte tento variant z nekysnutého cesta.

Suroviny:

Pusinky:

  • 6 bielkov
  • 350 ​​g práškového cukru
  • 2 lyžičky vínneho octu
  • 25 g kukuričnej múky

Náplň:

  • 6 žĺtkov
  • 350 ​​g práškového cukru
  • Šťava zo 4 citrónov
  • 225 g masla
  • 450 ml smotany

Postup prípravy:

  • Predohrejte rúru na 150 stupňov Celzia a pripravte si plech, ktorý vysteliete papierom na pečenie.
  • Z bielkov si vyšľahajte sneh, kým nebude dostatočne tuhý a postupne pomaly prisypávajte a všľahajte cukor. Sneh by mal byť tuhý a lesklý.
  • Ocot a kukuričnú múku zmiešajte v hrnčeku do hladka a primiešajte do snehu.
  • Polovicu pripravenej zmesi na pusinky rozložte na plech, aby ste z nich vytvorili kruh.
  • Zo zvyšku zmesi utvorte cukrárskou trubičkou vršok pusiniek, ktoré umiestnite rovnomerne okolo kruhu.
  • Vložte do predhriatej rúry a pečte cca 1,5 – 2 hodiny, kým pusinky nebudú úplne tuhé a pôjdu jednoducho zlúpnuť z papiera na pečenie.
  • Medzitým si pripravte náplň – v miske nad hrncom s vriacou vodou si rozpustite žĺtky, cukor a citrónovú šťavu, postupne pridávajte maslo. Po vychladnutí pridajte našľahanú smotanu.
  • Touto zmesou potrieme upečený a vychladnutý pusinkový kruh, ktorý následne pokryjeme upečenými pusinkami – viď foto.
  • Dozdobíme citrónovou kôrou a čokoládovými vajíčkami.
Veniec s citrónovými pusinkami.
Zdroj foto: bbc.com

Kysnutý veľkonočný pletenec

Na kysnutom pletenci sa nedá príliš pokaziť. Stačí na to izbová teplota droždia, usilovné ruky a trocha trpezlivosti.

Suroviny:

  • 600 g hladkej múky
  • 1 lyžička múky
  • 80 g cukru
  • 125 g masla
  • 300 ml mlieka
  • 2 kocky droždia
  • citrónová kôra
  • 1 vajcia

Postup prípravy:

  • Do misy si preosejte múku, do ktorej pridáte cukor, suché droždie, citrónovú kôru, soľ a dobre pomiešajte.
  • Vo vlažnom mlieku rozpustite maslo a pridajte do misy.
  • Miešajte, kým nebude cesto hladké a nebude sa odlepovať od stien misy, podľa chuti môžete pridať hrozienka.
  • Nádobu prekryte utierkou a nechajte cesto vykysnúť asi po dobu 2 hodín .
  • Ručne rozdeľte cesto na 3 rovnaké kusy, ktoré prevaľkáte do dlhých roliek s priemerom asi 2,5 cm.
  • Tieto rolky spojte na ich vrchole a spleťte ich ako vianočku.
  • Spletený vrkoč spojte do kruhu – viď foto.
  • Veniec potrite rozšľahaným vajcom, prípadne môžete posypať plátkami mandlí.
  • Vložte do rúry a pečte cca 20 – 30 minút, kým bude povrch zlatistý.
Veľkonočné kysnutý pletenec zdobený vajíčkami.
Zdroj foto: theomaway.com

Veniec z kysnutého cesta

Veľkonočný kysnutý veniec zvládnete aj vy. Báť sa toho nemusíte. Odvďačí sa vám poctivou chuťou.

Suroviny:

  • 4 hrnčeky hladkej múky
  • 2 kocky suchého droždia
  • ½ hrnčeka rozpusteného masla
  • ½ hrnčeka cukru
  • ½ lyžice soli
  • 1 hrnček cmaru
  • 2 žĺtky
  • 2 bielky
  • sezamové semienka

Postup prípravy:

  • Vo veľkej mise zmiešajte 1 hrnček múky s cukrom a soľou.
  • V strede urobte jamku, do ktorej vložíte droždie, lyžičku cukru a ¼ hrnčeka cmaru, dobre premiešajte.
  • Zmes odstavte, aby mohli kvasnice pracovať.
  • Zvyšné ¾ hrnčeka cmaru zmiešajte s maslom a jemne zahrievajte na miernom plameni, kým nebude cmar vlažné a maslo zmäknuté, ale nie roztavené.
  • Vykysnuté kvasnice zmiešajte s múkou, postupne pridávajte mlieko a maslo.
  • Pridajte žĺtky a ½ hrnčeka múky, dôkladne premiešavajte, pokiaľ nebude telo hladké a elastické – cca 8 minút.
  • Ak sa vám zdá cesto príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky.
  • Cesto prikryte utierkou a nechajte vykysnúť zhruba 2 hodiny.
  • Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 časti a vyvaľkajte do dlhých „lán“.
  • Tieto laná položte na pripravený plech a spleťte do vrkoča, následne spojte do venca a posypte sezamovými semienkami – viď foto.
  • Opäť nechajte chvíľu nakysnúť prikryté utierkou.
  • Potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov Celzia, kým cesto nezozlatne.
Veľkonočný kysnutý veniec z Nemecka zdobený vajíčkami a sezamom.
Zdroj foto: stuttgartcitizen.com

Talianske minivence s čokoládou

Nechce sa vám do prípravy veľkého venca? Potom vyskúšajte recept na veľkonočné vence v mini podobe.

Suroviny:

  • 1,25 hrnčeka plnotučného mlieka
  • Hnedý cukor podľa chuti
  • 2,5 lyžičky suchého droždia
  • 2 veľké vajcia
  • balíček vanilkového cukru
  • lyžička soli
  • 5 hrnčekov hladkej múky
  • ½ hrnčeka čokoládových lupienkov
  • kokos na posypanie

Postup prípravy:

  • Z mlieka, štipky hnedého cukru a kvasníc si pripravte kvások, ktorý necháte cca 5 minút odstáť, aby mohli kvasnice pracovať.
  • V mise si zatiaľ zmiešajte 3,5 hrnčeka múky, cukor, soľ, rozšľahané vajcia, čokoládové lupienky a pridajte kvások.
  • Následne pridajte zvyšok múky a vytvorte súdržné cesto a miešajte cca 4 – 5 minút.
  • Prekryte misku handrou a nechajte cesto odpočívať, aby pekne nakyslo.
  • Cca za 2 hodiny cesto vyberte a pripravte z neho 12 rovnakých kusov. Každý z nich nakrájajte na 3 valce, ktoré spojíte do vrkoča.
  • Všetky vrkoče spojte do vencov – viď obrázok.
  • Minivence rozložte na plech, potrite rozšľahaným vajcom a posypte kokosom. Pokiaľ chcete ozdobiť, vložte do každého zafarbené vajcia – viď obrázok.
  • Pečte v predhriatej rúre cca 15 – 20 minút, až bude cesto zlatisté.
Veľkonočné mini venčeky na pekáči.
Zdroj foto: joythebaker.com

Pri príprave tradičného veľkonočného pečeného venca sa vám ale medze nekladú – môžete do cesta pridať veľa ingrediencií, presne podľa vašej chuti.


Na dochutenie cesta môžete použiť:

  • hrozienka
  • mandle
  • kandizované ovocie
  • tvaroh
  • smotana
  • čokoláda – horká, mliečna, biela
  • kokos
  • orechy
  • sušienky

Ak nie ste práve priaznivcom sladkého pečiva – žiadny problém! Pripravte si veľkonočný pletenec jednoducho naslano. Do cesta jednoducho nepridáte cukor, ten nahradíte pár štipkami soli a slaný variant je na svete!

Prečo teda práve nepripraviť obidve verzie a nechať koledníkov, aby si vybrali, na čo majú práve chuť? To potom to koledovanie pôjde samo, a pokiaľ nie, môžu sa tie najznámejšie koledy naučiť z nášho ďalšieho článku.

Možností občerstvenia pre koledníkov je hneď niekoľko. Tiež by sa vám mohli páčiť recepty na veľkonočné muffiny alebo perníčky s veľkonočnými motívmi.

A čím je možné slaný variant naplniť?

  • špenát
  • vajcia
  • losos
  • tuniak
  • krémový syr
  • plesňový syr
  • tvarôžky
  • šunka + syr
  • zeleninová zmes

Príprava veľkonočného venca nie je zase taká zložitá, ako by sa to možno na prvý pohľad zdalo – preto s chuťou do toho – a hlavne si poriadne zamaškrtíte, veď Veľká noc je len raz ročne!

Napíšte komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej marketingovej databázy.
Vyžadované informácie sú označené *.