Kačka na Veľkú noc? Prečo nie! S našimi receptami to bude hračka. Ak už ste sa prejedli kuraťa a jahňacie nejete, veľkonočná kačica by vás mohla potešiť!
V spojení s medom alebo s jablkami bude ozdobou sviatočne prestretého stola.
Inšpirujte sa nasledujúcimi 3 receptami!
Kačacie prsia glazované medom
Výborné kačacie prsia je možné pripraviť na mede a balzamicu. Výsledkom bude toto lahodné jedlo.
Suroviny:
- 2 veľké kačacie prsia
- soľ a korenie
- 2 lyžice balsamica
- 1 lyžička medu
- šťava z 1 limetky
Postup:
- Predohrejte rúru na 120 °C.
- Ostrým nožom narežte kožu, ale dávajte pozor, aby ste nerezali aj do samotného mäsa. Zahrejte panvicu alebo hrniec.
- Keď bude nádoba plne rozpálená, dajte prsia kožou dole a opekajte ich 8 minút a pritom odolajte nutkaniu ich otočiť.
- Nechajte kožu pekne zhnednúť, aby bola chrumkavá. Prsia by sa nemali ku dnu prichytávať vďaka tuku, ktorý bude mäso púšťať. Opekajte 8 minút, otočte a pečte ďalšie 3 minúty.
- Vyberte prsia z panvice a opatrne ich zabaľte do alobalu. Vložte ich v pekáčiku do rúry a pripravte medzitým omáčku.
- Vylejte z hrnca všetok tuk, okrem toho, ktorý je prichytený na okrajoch. Prilejte balsamico, med a limetkovú šťavu, znížte plameň a premiešavajte.
- Vybaľte kačicu z alobalu a prilejte šťavu, ktorá pri mäse zostala, do deglazovanej zmesi. Šťavu potom zjemnite niekoľkými lyžicami kuracieho vývaru alebo ju vylepšite kúskom masla.
- Zhruba na 30 sekúnd vráťte prsia do hrnca, aby ste ich prehriali. Nakrájajte a pred podávaním ich polejte šťavou.

Objevte další recepty
Veľkonočná pečená kačica so šalátom s hrozienkami
Veľkonočná kačica si zaslúži veľkú starostlivosť. Tento recept je síce na prípravu trochu dlhší, ale výsledok je odmenou.
Suroviny:
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička nového korenia
- 1 kačica (cca 2 kg)
- 3 lyžice jemnej marmelády
- 2 rímske šaláty, rozkrájané na štvrtky
- kôra z 1 limetky
Na dresing:
- 1 lyžica repkového oleja
- 1 cibuľa šalotka, jemne nasekaná
- ½ lyžičky mletej rasce
- ½ lyžičky mletého koriandra
- 50 ml olivového oleja
- ½ vanilkového struku, rozkrojeného a zbaveného semienok (tie tiež použijete)
- 50 g hrozienok
- šťava z ½ limetky
Postup:
- Predohrejte rúru na 200 °C. Zmiešajte škoricu a nové korenie s 1 lyžicou vločkovej morskej soli.
- Zmes korenia votrite pod kožu a dajte kačicu do dostatočne veľkého pekáča.
- Pečte 25 minút. Vyberte kačicu z rúry a znížte teplotu na 140 °C.
- Pokračujte v pečení 1,5 hodiny a podlievajte zhruba každých 30 minút. Potom zvýšte teplotu znovu na 200 °C, natrite kačicu džemom a vráťte ju do rúry asi na 20 minút, kým koža nie je krásne glazovaná.
- Ak je farba stále svetlá, nechajte kačicu piecť o chvíľu dlhšie. Pred podávaním nechajte kačicu cca 15-20 minút odpočívať.
- Počas pečenia pripravte dresing. V malej panvičke rozohrejte repkový olej a smažte šalotku, kým nebude mäkká. Pridajte korenie a smažte ďalšiu minútu.
- Prilejte olivový olej, vanilkové semienka a struk a pomaly varte cca 20 minút. Potom pridajte hrozienka, ocot a limetkovú šťavu. Dochuťte a nechajte vychladnúť.
- Až dresing vychladne, pridajte doň roztvorený little gem šalát. Kačicu posypte limetkovou kôrou a podávajte so šalátom.

Náš tip: Zaujíma vás, ako by malo vyzerať veľkonočné menu? Pozrite sa!
Veľkonočná kačica s pečenými jabĺčkami
Svoju veľkonočnú kačicu si upečiete s využitím iba dvoch ingrediencií. Neveríte? Ochutnajte!
Suroviny:
- 1 kačica s hmotnosťou cca 1,5 kg
- 4 stredne veľké jablká
Postup:
- Predohrejte rúru na 120 °C. Z kačice odstráňte všetok prebytočný tuk.
- Použite grilovaciu vidličku alebo ihlu a prepichajte kožu – urobte to opatrne, aby ste zároveň nerozpichali mäso.
- Vnútri aj zvonku kačicu veľkoryso potrite vločkovou morskou soľou a potom ju prsiami dole položte na pekáč.Pečte 3 hodiny a pravidelne podlievajte. Medzitým si pripravte jablká.
- Na každom jemne vyrežte tenkú čiaru po celom obvode (vďaka tomu ovocie v priebehu pečenia neexploduje).
- Po 3 hodinách vyberte kačicu z rúry a zvýšte teplotu na 180 °C. Kačicu položte na tanier a opatrne vylejte väčšinu tuku z pekáča. Vráťte kačicu do pekáča a pečte ešte 30 minút.
- Potom vložte do pekáča okolo kačice jablka a pečte posledných 30 minút. Teraz už by ste mali mať hotovú tú najchrumkavejšiu kačicu a jablká presne v tom najchutnejšom štádiu.
- Nechajte kačicu odpočinúť asi 10 minút, potom nakrájajte a podávajte s jabĺčkami.

Ako vykostiť kačicu?
Napadlo vás pri prečítaní receptov, že z kačice by mohla byť dobrá aj roláda? Určite máte pravdu. Ako prvé vás ale čaká vykostenie kačice, do ktorého sa niekedy nechce ani skúseným kuchárom a kuchárkam.
Ak patríte medzi tých, ktorí sa tejto kuchárskej disciplíne zatiaľ vyhýbajú, preštudujte si náš návod a sami sa presvedčíte, že sa nie je čoho báť.
Okrem samotnej kačice si pripravte veľkú tácku, ostrý vykosťovací nôž a kuchynské nožnice.
Ako prvé odstráňte prsia – asi najchutnejšie mäso z celej kačice. Opatrne ich zrežte od kosti, pozdĺž rebier to pôjde relatívne ľahko. Rovnaký postup vykonajte na oboch stranách hrudnej kosti.

Potom sa presuňte k stehnu. Jednou rukou stehno držte a odrežte zvyšnú svalovú hmotu z rebier, starostlivo okrúžte nožom až k chrbtici. Nahmatajte bedrový kĺb a ťahom kĺb vylomte.

Podobne postupujeme aj pri krídlach. Urobte rez okolo kĺbu, aby ste oddelili kožu, chyťte krídlo do ruky a otáčaním na obe strany ich vylomte.
Ak máte radi videonávody, pozrite sa na ukážku od šéfkuchára Tibora Tompicha, ktorý zvládne kačicu vykostiť iba za 2 a pol minúty.
Ako sa vám recept na veľkonočnú kačicu podaril? Ak hydinu milujete a chcete na Veľkú noc viac mäsových chodov, vyskúšajte veľkonočné kurča, ktoré sa môže s týmito receptami smelo porovnávať.