Tradičný veľkonočný plecovník v 4 vynikajúcich receptoch

Veľkonočná šoldra je tradičné jedlo, ktoré je obľúbené predovšetkým v oblasti Sliezska v Českej republike.

V podstate sa jedná o kysnuté cesto na chlieb plnené slaninou, údeným plecom, ​​párkami, ale napríklad aj klobásou.

Dovnútra však môžete dať akékoľvek iné mäso podľa ľubovôle. Napríklad v Portugalsku sa robí podobný chlieb, avšak plnený kuracím mäsom, údenou šunkou, treskou i sardinkami.

Pripravte si veľkonočnú šoldru podľa týchto receptov. 

Recept na veľkonočnú šoldru

Internet je plný inšpirácie a receptov. Zatiaľ čo niektorí si robia cesto sami od základov, iní používajú chlebovú zmes v sáčku.

Ingrediencie

  • 500 g zmesi na domáci chlieb vo vrecku
  • 350 ​​g údeného mäsa v celku
  • svetlé pivo na cesto

Postup

  1. Priamo na zmesi máte uvedený návod, ako spracovať chlieb. Ideálne je do cesta pridať aj pivo, pretože pravý recept na plecovník uvádza, že sa cesto pripravuje s pivom.
  2. Uvarte si údené mäso a nakrájajte ho na väčšie kúsky.
  3. Akonáhle vám cesto nakysne, rozváľajte ho na plát hrubý zhruba 5 milimetrov a široký asi 20 centimetrov.
  4. Údené mäso rozložte po ceste, pokojne pridajte aj klobásy, a potom cesto zrolujte do tvaru chleba.
  5. Veľkonočný plecovník nechajte ešte 15 minút nakysnúť.
  6. Medzitým si rozohrejte rúru na 180 °C a plecovník z kysnutého cesta pečte dozlatista.
  7. Potom ho nechajte vychladnúť a nakrájajte na plátky ako chleba. 
Recept na veľkonočné kysnutý plecovník.
Zdroj: pixabay.com

Veľkonočný plecovník s klobáskou

Veľkonočná šoldra sa pečie aj v Portugalsku. Je to najlepšia veľkonočná šoldra, ktorú ste kedy jedli. Tentoraz si urobíte aj cesto sami.

Ingrediencie na cesto

  • 1 kg hladkej múky
  • 18 vajec
  • 200 g masla
  • 200 ml olivového oleja
  • 150 ml vody
  • 30 g čerstvých kvasiniek
  • 30 g morskej soli

Ingrediencie na náplň

  • Údená šunka
  • Klobása
  • Slanina

Postup

  1. Všetky prísady by mali mať izbovú teplotu.
  2. Pripravte si papier na pečenie.
  3. V malej miske rozšľahajte teplú vodu s čerstvými kvasnicami.
  4. V ďalšej miske si rozšľahajte vajcia.
  5. Na malej panvici si rozpustite maslo, zložte panvicu z tepla. Pridajte olivový olej, a potom dajte zmes bokom.
  6. Vo veľkej miske zmiešajte múku a soľ. Uprostred urobte dieru, pridajte do nej zmes vody s kvasnicami a pomaly cesto premiešajte.
  7. Pridajte do cesta olivový olej s maslom.
  8. Cesto miešajte asi 15 minút, kým sa neobjavia bubliny.
  9. Misku zakryte utierkou a cesto na veľkonočný plecovník nechajte odstáť asi 2 hodiny pri izbovej teplote.
  10. Nakrájajte si klobásku na plátky, rovnako tak aj údenú šunku či slaninu.
  11. Cesto rozprestrite na papier na pečenie, rozložte naň klobásku, šunku aj slaninu, a potom cesto zabaľte tak, aby to vyzeralo ako chlieb.
  12. Ešte nechajte na pol hodiny chleba nakysnúť.
  13. Predhrejte si rúru na 225 °C.
  14. Veľkonočná šoldra sa pečie zhruba 40 minút.
Osvedčený recept na veľkonočný plecovník.
Zdroj: tastingportugal.com

Tešínska šoldra s dipom

Ďalší recept na veľkonočnú šoldru, avšak tentoraz aj s dipom, ktorý si vskutku vychutnáte. Použite údenú šunku, alebo pokojne údené pliecko.

Ingrediencie

  • 2 cibule
  • 2 kg údenej šunky
  • 2 šalviové listy
  • 4 bobkové listy
  • 1 lyžica guličiek čierneho korenia
  • 1 balenie zmesi na pečenie chleba
  • múka
  • 2 lyžice horčice
  • trochu kôpru
  • 100 g majonézy
  • 250 g bieleho jogurtu
  • štipka soli a korenia

Postup

  1. Ošúpte cibuľu.
  2. Vložte šunku do veľkého hrnca a zalejte ju vodou. Pridajte do vody cibuľu, guľôčky čierneho korenia, šalviové listy a bobkové listy, ale žiadnu soľ.
  3. Priveďte šunku do varu a nechajte ju 1,5 hodiny variť.
  4. Vyberte šunku a nechajte ju vychladnúť.
  5. Plech vyložte papierom na pečenie a pripravte si cesto.
  6. Informácie o tom, ako sa robí cesto na plecovníky, nájdete na príbalovom letáku k zmesi na chlieb. Používa sa totiž klasické cesto na chlieb.
  7. Cesto nechajte odležať 30 minút, potom ho premiešajte a rozložte na plech. Plát by mal byť hrubý zhruba pol centimetra.
  8. Doprostred dajte šunku v celku, potrite ju horčicou a okraje cesta potrite trochou vody.
  9. Šunku zabaľte do cesta a okraje dobre stlačte.
  10. Nechajte plecovník ďalších 30 minút odležať.
  11. Predohrejte si rúru na 250 °C a šoldru pečte zhruba hodinu.
  12. Pripravte si tiež dip, a to tak, že zmiešate bylinky, majonézu a jogurt. Dochuťte ho soľou a korením. 
Nemecký veľkonočný plecovník s dipom.
Zdroj: lecker.de

Nemecký veľkonočný plecovník

Aj v Nemecku sa v tento kresťanský sviatok pečie plecovník.

Ingrediencie na chlieb

  • 1 lyžica aktívneho sušeného droždia
  • 1/4 hrnčeka melasy
  • 3 lyžice medu
  • 3 hrnčeky chlebovej múky
  • 1 lyžica rasce
  • 1 lyžica mletých semien koriandra
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička mletého kardamómu
  • 3 a 1/2 hrnčeka tmavej ražnej múky

Ingrediencie na šunku

  • 1 kg vykostenej údenej šunky (údeného pliecka, klobásy, slaniny)
  • 2 cibule nakrájané na plátky
  • 2 šalviové listy
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 1 lyžica korenistých guličiek
  • 3/4 lyžičky čierneho korenia
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 1/4 lyžičky mletého nového korenia
  • 1-2 hrnčeky dijonskej horčice
  • 1 hrnček hnedého cukru

Postup

  1. Deň dopredu si pripravte cesto na chlieb. Zmiešajte droždie s 1/4 hrnčekom horúcej vody, čakajte, až vznikne pena.
  2. Medzitým si zahrejte melasu, med a 1 a 3/4 hrnčeka vody. Neustále zmes miešajte, inak by sa vám začala pripaľovať. Vzápätí ju nechajte vychladnúť.
  3. V miske zmiešajte múku, rascu, koriander, soľ a kardamóm. Zmes miešajte, aby sa jednotlivé ingrediencie dokonale prepojili. Pridajte kvasnice a melasovú zmes, cesto miešajte vareškou, kým sa suroviny nespoja. Postupne pridávajte ražnú múku, a to dovtedy, kým nezačne cesto lepiť a držať pohromade. Ak sa vám bude zle miešať vareškou, hneťte ho ručne, a to pokojne aj desať minút. Stále pridávajte múku, kým nebude cesto lepkavé.
  4. Cesto sformujte do gule a dajte ho do naolejovanej misy. Zakryte a nechajte ho nakysnúť zhruba dve hodiny. Potom cesto zľahka premiešajte, vráťte ho do misky, tú zakryte viečkom a cesto nechajte chladiť cez noc v chladničke.
  5. Ďalší deň si pripravte šunku. Dajte ju do hrnca, zalejte ju vodou, pridajte cibuľu, šalviu, rozmarín a korenie. Priveďte ju do varu a varte ju zhruba hodinu a pol. Šunku vytiahnite a nechajte ju vychladnúť. Akonáhle vychladne, vyberte cesto z chladničky a nechajte ho odležať pri izbovej teplote zhruba jednu až dve hodiny. Pracovnú dosku si oprášte múkou a vyvaľkajte cesto tak, aby bol plát hrubý zhruba pol centimetra.
  6. V malej miske zmiešajte čierne korenie, klinčeky, mleté ​​korenie, dijonskú horčicu a hnedý cukor. Šunku touto zmesou pomažte a položte ju na cesto.
  7. Okraje cesta trochu navlhčite, potom cesto preložte cez šunku a okraje pritlačte k sebe.
  8. Vyložte si plech papierom na pečenie. Položte naň veľkonočnú šoldru a nechajte ju ešte pol hodiny odstáť.
  9. Počas toho si predhrejte rúru na 250 °C.
  10. Plecovník pečte hodinu a pred krájaním ho nechajte vychladnúť. 
Skvelý recept na veľkonočný murín.
Zdroj: 12tomatoes.com

Ako sa robí cesto na šoldru?

Urobiť si cesto na plecovník je jednoduché. Ak nemáte čas robiť si kysnuté cesto sami, môžete si priamo kúpiť zmes, ktorá je bežne dostupná v obchodoch. Ide o zmesi na chlieb, ktoré pripravíte podľa návodu na balenie.

Chcete si však urobiť kysnuté cesto sami? Bude vám tak chutiť plecovník lepšie? Receptov je hneď niekoľko. Napríklad tento máme sami odskúšaný a je perfektný.

Ingrediencie

  • 1 kg hladkej múky
  • 500 ml vody
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžičky rasce
  • droždie
  • trocha cukru
  • 1 lyžica oleja
  • 1 väčšie vajcia

Postup

  1. S trochou vlažnej vody zmiešajte cukor a kocku droždia. Vznikne tým kvások.
  2. V miske zmiešajte múku, soľ a rascu.
  3. Do múčnej zmesi pridajte olej a kvások, a potom postupne prilievajte vlažnú vodu, kým nevznikne hladké cesto na chlieb.
  4. Vytvorte bochník, prikryte ho utierkou a nechajte ho v teple nakysnúť, a to aspoň po dobu jednej hodiny.

Kde sa plecovník vzal?

Veľkonočný plecovník je obľúbený druh slaného pečiva, ktorý sa pripravuje z chlebového cesta. Pretože sa dovnútra dáva údené pliecko (ale pokojne aj iný druh mäsa), hovorí sa mu práve plecovník aj plecák. Na prvý pohľad vyzerá ako klasický chlieb, avšak po jeho rozkrojení vás prekvapí údenina. Veľkonočná šoldra má svoj pôvod v Sliezsku, ale s receptami sa stretnete aj v zahraničí.

Ako príloha sa k tejto pochúťke dáva pivo, víno, liehoviny, uhorky, kyslé cibuľky, nakladaný cesnak, olivy, korbáčiky a podobne. 

Napíšte komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej marketingovej databázy.
Vyžadované informácie sú označené *.