Chutí vám pečivo z lineckého cesta?
Pečiete si ho najmä na Vianoce?
Aj Veľká noc je ideálnou príležitosťou na jeho upečenie.
Prinášame vám skvelé recepty na veľkonočné linecké, po ktorom sa len zapráši.
Linecké veľkonočné vajíčka so škoricou
Pripravte si najskôr formy, podľa ktorých budete veľkonočné linecké vajíčka, srdiečka či zajačiky vyrezávať. Záleží iba na vás, aké formy použijete. Pamätajte však na to, že do jednej polovice vyrezaných motívov budete robiť ešte uprostred dieru, takže potrebujete aj nejaké malé koliesko.
Ingrediencie
- 2 a 1/4 hrnčeka hladkej múky
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 3/4 hrnčeka pomletých mandlí
- 1/4 hrnčeka svetlo hnedého cukru
- 1 hrnček nesoleného masla, izbovej teploty
- 1/2 hrnčeka práškového cukru a ďalší na ozdobenie
- 1 veľké vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/ 4 lyžičky mandľového extraktu
- jahodový, alebo malinový džem
Postup
- V miske zmiešajte múku, škoricu, soľ a prášok do pečiva. Pomocou kuchynského robota rozomeľte mandle a pridajte k nim hnedý cukor.
- V ďalšej miske zmiešajte maslo s práškovým cukrom, kým nevznikne pena. Pridajte vajcia, vanilkový a mandľový extrakt.
- Maslo s cukrom primiešajte do zmesi s mandľami. Pomaly potom pridávajte aj zmes s múkou. Uhneťte cesto a urobte z neho veľkú guľu.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho na dve hodiny vychladnúť v chladničke.
- Predohrejte si rúru na 180 °C.
- Linecké veľkonočné vajíčka dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ich zhruba 10 až 12 minút.
- Pečivo potom nechajte vychladnúť.
- Polovicu cukroviniek, ktorá nemá uprostred dieru, potrite džemom a priložte na ňu druhú polovicu s dierou uprostred. Ozdobte práškovým cukrom.

Malé veľkonočné linecké pečivo
Veľkonočné pečenie z lineckého cesta zďaleka nekončí. Ak patríte medzi milovníkov malých cukroviniek, tento recept je pre vás ako stvorený. Veľkonočné linecké cesto je v podstate totožné s tým vianočným, len zmeníte motívy. Namiesto stromčekov budete vyrezávať vajíčka.
Ingrediencie
- 350 g nesoleného masla izbovej teploty
- 200 g práškového cukru
- 1 lyžička čistej vanilkovej esencie
- 525 g hladkej múky
- 1/4 lyžičky soli
- 200 g malinového džemu
- múčkový cukor na ozdobenie
Postup
- Predohrejte si rúru na 180 °C.
- V miske zmiešajte dohromady maslo a cukor, kým sa suroviny dokonale nespoja. Pridajte vanilku.
- Do strednej misy preosejte hladkú múku a soľ, a potom múčnú zmes pridajte do masla a cukru. Miešajte cesto, kým sa nezačnú ingrediencie spájať.
- Cesto uhneťte rukami, a potom urobte veľkú guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a cesto nechajte na 30 minút v chladničke vychladnúť.
- Potom cesto vyberte z chladničky, rozdeľte ho na polovicu a rozvaľkajte z neho pláty hrubé zhruba 5 mm. Vytvarujte z cesta linecké veľkonočné vajíčka, pričom do polovice z nich urobte ešte dieru uprostred. Vezmite malú formu, aby boli vajíčka malé.
- Linecké dávajte na plech vyložený papierom na pečenie, a potom ho pečte zhruba 20 minút.
- Po vybratí z rúry nechajte pečivo vychladnúť. Potrite pečivo bez diery uprostred malinovým džemom a priložte naň časť s dierou uprostred. Ozdobte pečivo ešte práškovým cukrom.

Rakúske linecké pečivo
Aj v susednom Rakúsku je linecké veľkonočné pečivo veľmi obľúbené. Chcete si upiecť pečivo podľa rakúskych gazdiniek?
Ingrediencie
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček celých mandlí alebo lieskových orechov (blanšírované alebo nevarené)
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky soli
- 1 hrnček nesoleného masla, izbovej teploty
- 1/2 hrnčeka cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 veľké žĺtky
- kôra z jedného malého citróna
- 1/2 hrnčeka malinového džemu
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
Postup
- Opečte najprv mandle. Predhrejte si rúru na 180 °C. Orechy rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte ich do rúry na zhruba 8 až 10 minút, kým nebudú ľahko opečené a voňavé. Orechy nechajte úplne vychladnúť, a potom ich s 1/4 cukru pomeľte pomocou kuchynského robota.
- Do misky zvlášť preosejte múku, soľ a škoricu, potom do múčnej zmesi vmiešajte rozomleté mandle.
- Vo veľkej miske zmiešajte maslo, pridajte cukor a mixujte, kým nevznikne nadýchaná pena. Pridajte žĺtky, vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Do cesta pomaly primiešavajte múčnu zmes.
- Vypracujte hladké cesto a rozdeľte ho na dve polovice. Zabaľte obe polovice do potravinovej fólie a dajte ho na 2 hodiny vychladnúť do chladničky.
- Predohrejte si rúru na 180 °C. Plech si vyložte papierom na pečenie.
- Vyberte z chladničky jednu polovicu cesta, rozvaľkajte ju na plát hrubý zhruba 4 mm a vyrežte z neho rôzne tvary, napríklad srdiečka či vajíčka.
- Potom vezmite druhú polovicu cesta, opäť z neho vyrežte tvary a ešte do nich doprostred urobte malú dieru.
- Veľkonočné pečivo dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ho asi 12 minút, kým nebude zlatisté.
- Po upečení nechajte pečivo dôkladne vychladnúť.
- Časť bez diery natrite džemom a priložte naň pečivo s dierou uprostred.

Objevte další recepty
Linecké pečivo s mandľovou múkou
Ak vám chutia mandle, čo tak si upiecť veľkonočné linecké s ich príchuťou? Použite priamo mandľovú múku a mandľový extrakt. Urobte si podľa tohto receptu veľkonočné vajíčka z lineckého cesta.
Ingrediencie
- 1 hrnček mandľovej múky
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1/4 lyžičky soli
- 1 hrnček nesoleného masla, izbovej teploty
- 2/3 hrnčeka krupicového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky mandľového extraktu
- 1 veľké vajce
- citrónová kôra
- 1/2 hrnčeka malinového džemu
Postup
- Predohrejte si rúru na 180 °C. Plech vyložte papierom na pečenie.
- Zmiešajte mandľovú múku s hladkou múkou a soľou. Zmes dajte bokom.
- Zvlášť v miske zmiešajte maslo s cukrom, kým nevznikne nadýchaná pena. Pridajte vajcia, vanilkový extrakt, mandľový extrakt a citrónovú kôru. Všetko premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
- Múčnu zmes primiešavajte k maslu. Uhneťte cesto, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte ho na hodinu (kľudne aj niekoľko dní) vychladnúť do chladničky.
- Cesto vytiahnite z chladničky, rozdeľte ho na dve polovice a vyvaľkajte z neho pláty hrubé zhruba 4 až 5 mm. Vyrežte z cesta veľkonočné vajíčka či iné tvary, a potom dajte pečivo na plech vyložený papierom na pečenie. Do jednej polovice cukroviniek urobte uprostred ešte malú dieru.
- Linecké pečivo pečte v rúre zhruba 12 až 14 minút.
- Nechajte ho vychladnúť, a potom potrite jednu polovicu cukroviniek džemom a dajte na ňu vždy tú časť cukroviniek s dierou uprostred.

Rýchly recept na veľkonočné linecké
Ste zástancami receptov s čo najmenším počtom ingrediencií? Potom vás nadchne tento recept na veľkonočné linecké pečivo.
Ingrediencie
- 1 hrnček masla, izbovej teploty
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 1 lyžička mandľového extraktu
- 2 hrnčeky hladkej múky
- džem podľa chuti
Postup
- Zmiešajte maslo, 1/2 hrnčeka práškového cukru, mandľový extrakt a soľ, kým vám nevznikne nadýchaná pena. Pridajte múku a ešte miešajte, aby vzniklo cesto.
- Cesto si rozdeľte na polovicu, zabaľte obe polovice do potravinovej fólie, a potom ich dajte do chladničky aspoň na hodinu.
- Predohrejte rúru na 180 °C.
- Vyberte cesto z chladničky, rozvaľkajte ho na pláty hrubé zhruba 4 mm, a potom z neho vyrežte formičky.
- V polovici pečiva urobte uprostred dieru.
- Linecké pečte 9 minút, vyberte ho z rúry a nechajte vychladnúť.
- Polovicu potrite džemom a dajte naň časť s dierou uprostred.

Ako ozdobiť veľkonočné linecké pečivo?
Vykrajujete linecké veľkonočné vajíčka? Zdobenie by ste nemali podceňovať. Predsa len, vyzerá dobre, keď je pečivo na stole pekne nazdobené. Už pri vykrajovaní môžete zapojiť fantáziu a rôzne kombinovať spodný a horný plát cukroviniek.
Pri zlepovaní sa používajú rôzne džemy, väčšinou však jahodový a malinový. Rovnako tak môžete zvoliť krémy, napríklad maslový, mandľový a podobne. Počítajte ale s tým, že maslový krém vám nevydrží tak dlho ako džem.
Ideálny je povrch potrieť rozšľahaným vajcom, alebo iba bielkom.
Pečivo posypte strúhanými orechmi, kokosom, sparenými mandľami, farebnými guličkami, čokoládovými ozdobami a podobne.
Nebojte sa ani poliev, napríklad bielkovej, citrónovej a čokoládovej.
Vykúzlite krásne veľkonočné linecké pečivo, zdobenie vám rozširuje možnosti.