Recepty na tradičné veľkonočné pokrmy na jednom mieste. Inšpirujte sa!

S veľkonočnými sviatkami sú späté rôzne tradície a zvyky.

Viete o tom, že by ste napríklad na Veľký piatok nemali jesť mäso?

Určite ste počuli, že na Zelenú stredu by malo vaše slávnostné veľkonočné menu obsahovať niečo zelené, napríklad špenát.

Pretože vám chceme uľahčiť vymýšľanie obedov a pokrmov počas týchto kresťanských sviatkov, pripravili sme pre vás inšpiráciu!

Veľkonočné menu na Škaredú stredu

Ako už samotný názov napovedá, v tento deň by malo jedlo na tanieri vyzerať škaredo, na prvý pohľad nepodarene.

Ak sa teda rozhodnete usmažiť napríklad zemiakové placky, schválne ich natrhnite, aby neboli dokonalé. V tomto našom článku nájdete viac informácií o zvykoch o škaredej strede.

Palacinky

Urobte si palacinky, ale nezabudnite ich trochu roztrhať, aby nevyzerali pekne. Potrite ich džemom, tvarohom, alebo aj Nutellou.

Ingrediencie

  • 2 vajcia
  • 500 ml mlieka
  • 200 g múky
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžica cukru
  • štipka soli
  • jahodový džem

Postup

  1. Rozšľahajte vajcia s cukrom a soľou.
  2. Postupne pridávajte olej a mlieko. Cesto dôkladne premiešajte.
  3. Pridajte prášok do pečiva a múku, a potom cesto rozmixujte mixérom.
  4. Predhrejte panvicu, potrite ju trochou oleja a smažte palacinky z jednej i druhej strany.
  5. Potrite ich jahodovým džemom a zrolujte ich.
Skvelý recept na palacinky
Zdroj: pinterest.com

Zemiakové placky

Ak nemáte chuť na sladké veľkonočné menu, môžete si urobiť napríklad zemiakové placky.

Ingrediencie

  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 vajce
  • 1/3 hrnčeka nakrájanej cibule
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 1/4 čajovej lyžičky cesnaku
  • repkový olej

Postup

  1. Zemiaky nastrúhajte najemno. Vložte ich do veľkej misy. Pridajte vajcia, cibuľu, múku, soľ, korenie a cesnak. Cesto dobre premiešajte.
  2. Vo veľkej panvici si rozohrejte olej. Dajte trochu cesta na panvicu, rozprestrite ho a smažte po oboch stranách.
  3. Zemiaky podávajte teplé. 
Výborný recept na zemiakové placky ako menu k Veľkej noci.
Zdroj: daringgourmet.com

Veľkonočný pokrm na Zelený štvrtok

Samotný názov napovedá, že veľkonočné tradičné menu na Zelený štvrtok by malo obsahovať nejaké zelené jedlo. Varí sa z jarnej zelene a strukovín. Pečú sa praclíky, pletence aj škvarkové placky, ktoré sa podávajú k jarným polievkam.

Súčasťou pokrmov sú petržlenová vňať, mladé žihľavy, špenát a ďalšie druhy zeleniny. V nadchádzajúcich receptoch máte inšpiráciu, čo na veľkonočný obed v tento deň a tiež si môžete prečítať ďalšie informácie o zelenom štvrtku.

Krémová hrášková polievka

Doslova zelená polievka uvarená z hrášku. Dokonale chutí s kešu orieškami. Pripravte si ju na Zelený štvrtok podľa nás.

Ingrediencie

  • 1/4 hrnčeka olivového oleja
  • 2 veľké cibule, jemne nasekané
  • 2 zelerové stonky, nasekané
  • 4 strúčiky cesnaku, tenké plátky
  • štipka soli a čerstvo namleté korenie
  • 2 hrnčeky kešu
  • 2 lyžice svetlo hnedého cukru
  • 1 lyžička drvených vločiek červenej papriky
  • 1 kg zmrazeného hrášku, rozmrazené
  • 1 lyžica sladového octu

Postup

  1. Vo veľkom hrnci si rozohrejte olej. Osmahnite cibuľku, zeler a cesnak. Za stáleho miešania pridajte trochu vody. Dochuťte soľou a korením. Pridajte kešu oriešky, cukor, vločky z červeného korenia a 3 hrnčeky vody. Zmes nechajte povariť zhruba 15 minút.
  2. Zmiešajte jednu tretinu hrachu s tretinou zeleninovej zmesi z hrnca. Rozmixujte to. Rovnako tak to opakujte so zvyšným množstvom zeleniny.
  3. Cez sitko potom polievku prepasírujte. Ak je príliš hustá, pridajte vodu. 
Recept na hráškovú polievku.
Zdroj: bonappetit.com

Rizoto so žihľavou

Medzi recepty na veľkonočný obed nájdete aj pochúťky so žihľavou. Čo tak si urobiť rizoto s touto rastlinou?

Ingrediencie

  • 1 hrnček ryže na rizoto
  • 1 hrnček varenej, drvenej žihľavy, alebo špenátu (pozri nižšie)
  • 2-3 lyžice nesoleného masla
  • 2-3 polievkové lyžice strúhaného syra (parmezán)
  • 1 veľká šalotka
  • 3 strúhané strúčiky cesnaku
  • 4 hrnčeky hovädzieho mäsa
  • štipka soli

Postup

  1. Žihľavu dajte do vriacej vody. Zamiešajte ich a varte zhruba 2 minúty. Pomocou klieští ich vylovte a okamžite vhoďte do veľkej misy s ľadovou vodou, aby ste zastavili varenie. Potom ich sceďte. Vezmite handru, vložte do nej žihľavy, zabaľte ich a poriadne z nich vytlačte vodu. Žihľavy najemno nasekajte. na strednom ohni maslo, pridajte šalotku, smažte ju zhruba 3 minúty. Neustále ju miešajte, aby sa vám nepripálila. Pridajte soľ a hovädzie mäso.
  2. Zvlášť si uvarte ryžu podľa návodu na balenie (každá ryža sa varí inak dlho).
  3. Zmiešajte potom ryžu s mäsom a šalotkou, a potom postupne pridávajte žihľavy.
  4. Rizoto podľa potreby osoľte a dochuťte.
  5. Nakoniec pridajte do rizota lyžicu masla a syr. 
Výborné rizoto so žihľavou
Zdroj: honest-food.net

Veľkonočné jedlo na Veľký piatok

Veľký piatok je deň, kedy je najprísnejší pôst, takže tradičné veľkonočné jedlo neobsahuje žiadne mäso. Dávate si iba jedno jediné jedlo za deň. Dodržujte však pitný režim a nezabudnite na ďalšie tradície a zvyklosti.

Rezance s tofu

Ak sa povie bezmäsité jedlo, zrejme vás ako prvé napadne náhrada mäsa v podobe tofu. Pripravte si rezance s tofu. Aj to sa počíta ako veľkonočné jedlo. Receptov je na internete množstvo. My sme pre vás vybrali jeden osvedčený.

Ingrediencie

  • rezance
  • 2 lyžice sójovej omáčky so zníženým obsahom sodíka
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 1 balenie tofu
  • 3 lyžice repkového oleja
  • 2 zelenej cibule nakrájanej na plátky
  • 3 cm zázvoru, olúpaného a nakrájaného na plátky
  • trochu póru
  • 2 strúčiky cesnaku, sekané

Postup

  1. Rezance uvarte podľa návodu na obale.
  2. Medzitým si v malej miske zmiešajte sójovú omáčku, cukor, korenie, 1 lyžičku kukuričného škrobu a 1/4 hrnčeka vody. Vznikne vám hladká omáčka.
  3. Tofu osušte papierovými obrúskami. Nakrájajte ho na kocky a zmiešajte ho s 2 lyžicami kukuričného škrobu.
  4. Rozohrejte si olej na panvici. Osmažte tofu, kým nebude zlatohnedé. Tofu dajte na tanier a panvicu utrite.
  5. Do panvice dajte olej a opražte pór, zázvor a cesnak.
  6. Pridajte do panvice tofu, všetko premiešajte a nalejte na to ešte sójovú omáčku. Zmes dôkladne zmiešajte a ešte chvíľu varte, aby vznikla lepkavá omáčka.
  7. Podávajte rezance s touto zmesou. 
Recept na rezance s tofu
Zdroj: goodhousekeeping.com

Menu na veľkonočnú Bielu sobotu

V tento deň sa najedete. Ako hlavný pokrm sa podáva veľkonočná plnka, ktorej sa hovorí hlavička. Ďalej určite napečte veľkonočnú buchtu, urobte veľkonočnú vetvičku a nemal by na stole chýbať mazanec. Recepty na mazance nájdete v tomto našom článku.

Veľkonočná plnka

Veľkonočná plnka patrí medzi slávnostné veľkonočné menu v Českej aj Slovenskej republike. Pôvodne sa robila zo šiestich druhov mäsa – bravčového, ovčieho, králičieho, jahňacieho, kozieho a teľacieho. Niekedy boli pridané aj droby. Vegetariáni nahrádzajú mäso inými ingredienciami, napríklad hubami.

Ingrediencie

  • 800 gramov údeného bravčového mäsa (alebo kombinácia údeného bravčového a bravčového mäsa)
  • soľ (podľa chuti)
  • čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • štipka muškátového orieška
  • štipka korenia
  • 1 bobkový list
  • 11 rožkov
  • štipka rozmarínu
  • 1 veľká cibuľa (sekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (drvený)
  • 2 hrnčeky jarnej zelene (pažítka, petržlen, mladé žihľavy a púpava, všetko nasekané nadrobno)
  • 6 veľkých vajec
  • 1 lyžica masla (na vymazanie plechu)

Postup

  1. Predohrejte si rúru na 180 °C.
  2. Do veľkého hrnca dajte údené mäso a pridajte dostatok vody na zakrytie. Do vody pridajte soľ a korenie, muškátový oriešok, korenie, bobkový list a rozmarín. Priveďte do varu a varte, kým mäso nezmäkne.
  3. Nechajte mäso vychladnúť vo vode a potom ho nakrájajte na kocky.
  4. Rožky nakrájajte a dajte do väčšej misky. Podľa potreby na ne nalejte vodu z uvareného mäsa, aby zmäkli. Vajcia oddeľte a žĺtky primiešajte do mäsovej zmesi.
  5. Rozšľahajte vaječné bielky a pomaly vmiešajte aj do mäsovej zmesi.
  6. Panvicu vymažte maslom a potom do nej vlejte celú zmes.
  7. Veľkonočnú hlavičku pečte asi hodinu. 
Recept na veľkonočnú hlavičku
Zdroj: pinterest.com

Menu na Boží hod veľkonočný

V nedeľu veľkonočné sviatky vrcholia. Z kuchyne tak často voňajú rôzne buchty, mazance a mäso. Ako vyzerá na veľkonočnú nedeľu obed? Ako prvý sa podáva mäsový vývar, ďalšie chody už záležia na konkrétnej rodine. Hlavný chod by mal byť z mäsa, napríklad pečené jahňacie. Pokiaľ však nebudete mať jahňacie mäso, mali by ste mať upečeného aspoň sladkého baránka. Recepty na tradičného baránka nájdete v tomto článku.

Veľkonočné kura

Chcete si na Boží hod veľkonočný upiecť kura? Zabudnite na klasické recepty, ktoré robíte každý mesiac. Vyskúšajte niečo nevšedné.

Ingrediencie

  • 2 celé kurčatá
  • 600 ml cmaru
  • 4 strúčiky cesnaku, jemne nastrúhané
  • 1 lyžica feniklu
  • 2 zväzky tymiánu
  • 1 hrnček paradajkového pyré
  • 150 g nesoleného masla, izbovej teploty
  • 1/3 hrnčeka zlatého sirupu
  • 4 citróny

Postup

  1. V sobotu večer si naložte kurčatá do cmaru, cesnaku, soli a korenia. Semienka feniklu a polovicu tymiánu vložte do fritézy a opečte na vysokej teplote po dobu 2 minút. Pridajte k zmesi, do ktorej kurčatá naložíte.
  2. Kurčatá potrite touto zmesou, zabaľte ich a nechajte v chladničke cez noc.
  3. Druhý deň rozohrejte rúru na 200 °C. Pekáč si vymažte maslom.
  4. V miske rozmixujte paradajkové pyré, maslo a zlatý sirup. Akonáhle budete mať hladkú omáčku, potrite s ňou celé kura. Do každého kurčaťa vložte dve polovice citróna a stehná zviažte povrázkom k sebe. Na dno pekáča dajte zvyšný tymián a citrón.
  5. Kurčatá prikryte alobalom, aby sa nespálili. Pečte ich hodinu.
  6. Podávajte s varenými zemiakmi. 
Recept na veľkonočné kura
Zdroj: delicious.com.au

Náš tip: Vyskúšajte aj ďalší z našich receptov na veľkonočné kuracie mäso. /p>

Jedálniček na veľkonočný pondelok

Poslednou otázkou je, čo na obed na Veľkonočný pondelok? Zvažujte niečo z vajec, pretože ich doma budete mať veľa z koledovania. Vajcia môžu byť plnené, vyprážané, v omáčkach, šalátoch, k mäsu, jednoducho všade. V tento deň si pokojne pripravte aj veľkonočné kura.

Polievka šmigrustovka

Údajne má liečivé účinky. Dokáže pomôcť po výdatnom koledovaní, prázdnom žalúdku a prílišnom požití praliniek.

Ingrediencie

  • 5 vajec
  • 1 žĺtok
  • 400 g údeného mäsa
  • 1 cesnaková alebo maďarská klobása
  • 1 veľká cibuľa
  • soľ
  • korenie
  • petržlenová vňať
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 150 ml smotany na šľahanie

Postup

  • Do hrnca si nalejeme 5 hrnčekov vody, pridáme údené mäso, klobásu a celú cibuľu aj so šupkou a dáme variť.
  • Vajcia si dáme uvariť natvrdo .
  • Po uvarení vývaru si mäso vyberieme, vývar scedíme a pridáme k nemu v smotane rozmiešanú múku. 
  • Pridáme papriku a varíme ešte 10 minút. 
  • Nakoniec do polievky zašľaháme žĺtok.
  • Mäso aj klobásu si nakrájame na kocky.
  • Polievku podávame tak, že do tanierov rozdelíme mäso, klobásu a na kocky nakrájané vajcia, všetko zalejeme polievkou. a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Polievka ako súčasť pokrmu na Veľkú noc.
parenting.firstcry.com

Vajíčkový šalát

Po veľkonočnú nedeľu budete mať ešte plný žalúdok, tak urobte niečo odľahčené. Čo na veľkonočný obed? Napríklad vajíčkový šalát s pečivom.

Ingrediencie

  • 6 natvrdo uvarených vajec
  • 1/4 hrnčeka majonézy
  • 2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 lyžica mletej cibule
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 1/2 hrnčeka jemne nasekaného zeleru

Postup

  1. Vajíčka olúpte a nakrájajte na kocky.
  2. Zmiešajte majonézu, citrónovú šťavu, mletú cibuľu, soľ, korenie a zeler.
  3. Vytvoríte si akýsi dip, ktorý potom pomaly zmiešate s nakrájaným vajcom. 
Skvelý recept na vajíčkový šalát
Zdroj: incredibleegg.org

Na Slovensku nie je presne definované, ako by mal vyzerať sviatočný veľkonočný obed. V domácnostiach sa vždy obed varil podľa toho, čo daná rodina preferovala, na čo mala peniaze a podobne. Prispôsobiť si tak môžete veľkonočný pokrm svojim chuťovým bunkám. 

Ako má vyzerať veľkonočné menu podľa vzoru?

Zaujíma vás napriek tomu, ako by mohlo alebo malo vyzerať veľkonočné menu? Ak vás zaujíma, ktoré jedlá sú vzorom Veľkej noci, dáme vám ešte pár tipov. 

Počas sviatkov by na slávnostnom stole rozhodne nemalo chýbať sladké pečivo. K najtradičnejším spracovaniam patrí sladký mazanec zvaný bochník, judáše, baránok, zajačik, veľkonočné koláče, medovníky alebo pečivo. Hutné sladké jedlá si napríklad dajte na raňajky alebo desiatu. Tie ľahšie sa potom hodia ku káve. Samozrejme poslúži aj ako občerstvenie na návštevu či hodovníkov.

K hlavnému chodu sa bude určite hodiť nejaká dobrá polievka. Veľmi obľúbenou a výdatnou je polievka šmigrustovka, ktorá je obvykle servírovaná na Veľkonočný pondelok.

Z mäsitých pokrmov je tradičné jesť veľkonočnou sekanou na rôzne spôsoby alebo aj teľacie pečienku. Na večeru si vlastne môžete dať niečo od obeda alebo spracovať množstvo vajec, ktoré ste využili na kraslice. Veľmi dobrá je tiež tradičná veľkonočná plnka.

Napíšte komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej marketingovej databázy.
Vyžadované informácie sú označené *.