Lahodné torty na Veľkú noc pre malých aj veľkých maškrtníkov

Pečenie vám zaberie len chvíľu, zdobenie o trochu dlhšie, ale výsledný efekt bude dokonalý.

A tá chuť!

Predveďte svoj cukrársky um a užite si zaslúžené pochvaly od rodiny aj od priateľov.

Inšpirujte sa týmito 5 receptami na veľkonočné torty.

Čokoládová veľkonočná torta

Aj na Veľkú noc si určite radi nejaké to sladké doprajete.

Suroviny:

Na korpus:

  • 175 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 50 g kakaa
  • 225 g práškového cukru
  • 225 g zmäknutého masla
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3 stredne veľké vajcia
  • 2 lyžice plnotučného mlieka

Na krém:

  • 60 g bielej čokolády
  • 60 ml šľahačky

Na polevu:

  • 200 g horkej čokolády
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 225 ml šľahačky

Na ozdobenie:

  • 9 balení sušienok Kitkat
  • Malé čokoládové vajíčka
  • Biela poťahová hmota
  • Ružová poťahová hmota

Postup:

  • Predhrejte rúru na 180 °C, vymažte a múkou vysypte tortovú formu s priemerom 18 cm.
  • V mise zmiešajte múku, kakao a prášok do pečiva.
  • V ďalšej mise trite maslo a cukor, kým zmes nebude nadýchaná a ľahká. Po jednom pridávajte vajcia striedavo so sypkou zmesou a dolievajte mlieko. Zvyšok sypkej zmesi zmiešajte s vanilkou a pridajte do už hotového cesta. Robte všetko opatrne, aby v zmesi zostal vzduch, ktorý ste do nej vmiešali.
  • Cesto vlejte do pripravenej formy. Korpus pečte zhruba 30-40 minút. Pri pečení tortu kontrolujte, ale neotvárajte dvierka, aby sa vo vnútri rúry nemenila teplota. Nechajte tortu vychladnúť vo forme.
  • Než vám torta vychladne, pripravte krém. Vo vodnom kúpeli rozpustite bielu čokoládu a šľahačku a občas zmes premiešajte. Dávajte pozor, aby ste čokoládu neprehriali, urobia sa v nej potom žmolky. Keď bude čokoláda rozpustená, jemne premiešajte a nechajte krém vychladnúť a stuhnúť. Rozkrojte korpus na dve časti a jednu z nich krémom namažte.
  • Na polevu opäť vo vodnom kúpeli rozpustite horkú a mliečnu čokoládu so šľahačkou a občas zmes premiešajte. Pozor, aby ste čokoládu neprehriali, vyhnete sa tak vytvoreniu hrudiek. Keď bude čokoláda rozpustená, jemne zmes premiešajte a nechajte ju vychladnúť. Potom s ňou pomažte celú tortu, vrátane strán. Horúcim roztieracím nožom uhlaďte povrch torty.
  • Kým je poleva vlhká, pripevnite tyčinky Kitkat na kraje torty a vrch pokryte minivajíčkami.
  • Na zajačika vygúľajte trochu bielej poťahovej hmoty do guličky a nožom ju rozrežte na polovicu. Tá vytvorí zajačikov zadoček. Vytvarujte menšiu guľôčku na chvostík a pomocou nožníc ho nastrihajte, aby vznikol dojem srsti.
  • Na nožičky uváľajte dva valčeky a sploštite ich, aby vyzerali ako nohy. Z malého kúska ružovej poťahovej hmoty urobte malé guličky a sploštite ich. Navlhčite ich a prilepte ich na nožičky.
  • Králika umiestnite doprostred torty, na čokoláde bude dobre držať.
Nádherná veľkonočná torta z čokolády zdobená králikom a vajíčkami.
Zdroj: bakingmad.com

Mrkvovo-orechová torta s veľkonočnými zajačikmi

Veľkonočná torta sa zajačikmi poteší každého stravníka. Náročnosť nepatrí k tým najvyšším, takže sa dá hravo zvládnuť.

Suroviny:

  • 4 vajcia
  • 1 hrnček hnedého cukru
  • ½ hrnčeka oleja
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • prášok do pečiva
  • 1 lyžička škorice
  • 3 hrnčeky nastrúhanej mrkvy
  • ½ hrnčeka nasekaných vlašských orechov
  • ½ hrnčeka hrozienok

Na krém:

  • 1 polotučný tvaroh
  • 400 ml kyslej smotany
  • 1 vanilkový cukor
  • cukor podľa chuti
  • marshmallow cukríky
  • jedlé fixy
  • marcipán
  • oranžové a zelené potravinové farbivo

Postup:

  • Suché suroviny si spolu zmiešame.
  • Vajcia si vymiešame s cukrom, primiešame olej, pridáme suché suroviny, orechy, mrkvu a hrozienka.
  • Cesto nalejeme do tortovej formy a dáme piecť na 170 °C.
  • Pečieme asi 30 minút.
  • Z tvarohu, kyslej smotany, cukrov si urobíme krém.
  • Na vychladnutú tortu potom krém nanesieme po všetkých stranách.
  • Z marsmallow cukríkov si urobíme telíčka zajačikov a hlavičky.
  • Uši si urobíme tak, že jeden cukrík prekrojíme.
  • Hlavu a uši prilepíme tak, že ich okraje opálime.
  • Na hlavu si nakreslíme oči, ústa a fúzy.
  • Z marcipánu si časť zafarbíme na oranžovo a časť na zeleno.
  • Z oranžového marcipánu urobíme mrkvičky a zo zeleného stonky.
  • Na tortu potom zajačikov a mrkvičky rozprestrieme.
Veľkonočná mrkvová torta so zajačikmi.
vareha.pravda.sk

Čokoládová torta s maslovým krémom na Veľkú noc

Veľkonočnými tortami milo potešíte nielen prichádzajúcu návštevu, ale aj celú rodinu.

Suroviny:

  • 50 g kakaa
  • 225 g masla alebo Hery
  • 225 g práškového cukru
  • 250 g múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 4 vajcia
  • 4 lyžice čerešňového džemu

Na ozdobu:

  • Čokoládové minivajíčka
  • Nahrubo nastrúhaná čokoláda
  • 250 g zmäknutého masla
  • 500 g práškového cukru

Postup:

  • Predohrejte rúru na 180 °C. Vymažte a vysypte múkou 2 tortové formy s priemerom 20 cm.
  • V mise zmiešajte kakao so 4 lyžicami vriacej vody, aby ste vytvorili hustú a hladkú pastu. Pokiaľ bude zmes príliš suchá, pridajte trošku vody navyše. Nechajte vychladnúť.
  • Elektrickým mixérom miešajte maslo, cukor, múku, prášok do pečiva, vajcia a kakaovú pastu vo veľkej mise, kým cesto nebude hladké a krémové.
  • Rozdeľte zmes rovnomerne do oboch foriem a uhlaďte povrch pomocou lyžice. Pečte v rúre zhruba 35 minút, kým nevybehnú. Korpusy by mali na dotyk jemne pérovať a ľahko by sa mali oddeľovať od okrajov formy.
  • Pomocou elektrického mixéra zmiešajte maslo s práškovým cukrom, kým zmes nebude jemná a krémová. Aby bola lepšie roztierateľná a ľahká, pridajte 1 lyžicu vriacej vody.
  • Ak sa vám korpusy uprostred zdvihli, zrežte ich vršky, aby boli rovné. Jeden korpus otočte vrchnou stranou dole, dajte naň džem a naň naneste asi štvrtinu maslového krému.
  • Položte naň druhý korpus a namažte zvyšok krému na vrchnú stranu a na bok torty.
  • Vršok ozdobte minivajíčkami a tortu posypte strúhanou čokoládou.
Maslová torta na Veľkú noc zdobená vajíčkami.
Zdroj: recipes-plus.co.uk

Veľkonočná slaná torta na taliansky spôsob

Táto slaná veľkonočná torta sa v Taliansku podáva na veľkonočné ráno na raňajky.

Suroviny:

  • 250 g chlebovej zmesi
  • 75 g hladkej múky
  • 75 g polohrubej múky
  • 100 g extra panenského olivového oleja
  • 100 g syra pecorino
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • 3 vajcia
  • 2 žĺtky
  • maslo
  • soľ

Postup:

  • Vajcia a žĺtky zmiešame v mise s nakrájaným pecorínom, parmezánom a štipkou soli.
  • Pridáme ešte olej.
  • Zmes necháme hodinu odležať.
  • Potom si v inej mise zmiešame múky s chlebovou zmesou.
  • Doprostred urobíme jamku a nalejeme zmes vajec a syrov.
  • Cesto dôkladne vypracujeme.
  • Necháme kysnúť ešte 2 hodiny.
  • Okrúhlu formu vymastíme maslom, naplníme cestom a dáme piecť na 180 °C asi na 35 minút.

Torta na Veľkú noc s hľuzovkou

A nakoniec môžete vyskúšať aj túto lahodnú tortu s hľuzovkami.

Suroviny:

Na korpus:

  • 150 ml slnečnicového oleja
  • 175 g hladkej múky
  • 4 lyžice kakaa
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 140 g práškového cukru
  • 2 lyžice zlatého sirupu (ak nechcete kupovať, môžete si vyrobiť svoj vlastný, návod nájdete pri recepte na veľkonočné zajačiky )
  • 2 vajcia
  • 150 ml plnotučného mlieka

Na polevu:

  • 125 ml šľahačky
  • 1 lyžica zmäknutého masla
  • 140 g 70% horkej čokolády
  • 4 lyžice malinového alebo marhuľového džemu

Na hľuzovky:

  • 100 g mliečnej čokolády nalámanej na kúsky
  • 1 lyžica zmäknutého masla
  • 50 g sušienok Bebe
  • 2-3 lyžice farebných alebo čokoládových posypiek

Postup:

  • Predohrejte rúru na 160 °C. Vymažte dve formy s priemerom 20 cm a vysypte ich múkou. Všetky ingrediencie dajte do veľkej misy a elektrickým mixérom alebo vareškou ich dobre premiešajte tak, aby vzniklo hladké a husté cesto.
  • Rozdeľte cesto do foriem a pečte zhruba 30-35 minút, kým špajľa, ktorú do torty zapichnete, nebude suchá. Nechajte vychladnúť a vyberte korpusy z foriem.
  • Medzitým si vyrobte hľuzovky. Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre pomaly rozpustite čokoládu. Vmiešajte maslo. Sušienky dajte do igelitového vrecúška a rozbite ich na malé kúsky pomocou valčeka.
  • Pridajte do čokolády. Zmes dajte asi na 20 minút do chladničky. Až stuhne, vyvaľkajte rukou 11 rovnako veľkých guličiek. Obaľte v posypkách a zatiaľ odložte.
  • Na polevu nalejte šľahačku do rajnice a ten dajte na stredný plameň. Keď bude šľahačka horúca, vmiešajte maslo, kým sa nerozpustí.
  • Rozlámte čokoládu na malé kúsky, dajte ich do stredne veľkej misky a prelejte ich horúcou krémovou zmesou. Dobre miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí do krému. Nechajte asi 30 minút chladnúť.
Veľkonočná čokoládová torta s hľuzovkami na podnose.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Oslávte sviatky jari s vašimi najbližšími a pripravte pre nich tie najsladšie prekvapenia. Veľkonočná torta rozžiari oči každému milovníkovi dobrôt a vy budete za cukrársku hviezdu. Jedinou nevýhodou bude, že ju budete musieť piecť každý rok. 🙂

Recepty na veľkonočné torty sú jednoduché a výsledok vášho úsilia bude stáť za to. Váš slávnostne prestretý stôl bude perfektný. Tortu doplňte baránkom a mazancom a pustite sa do spoločného hodovania.

A ak vás to sladké pečenie baví, určite skúste aj naše recepty na veľkonočné koláče.

Napíšte komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej marketingovej databázy.
Vyžadované informácie sú označené *.