Pečenie vám zaberie len chvíľu, zdobenie o trochu dlhšie, ale výsledný efekt bude dokonalý.
A tá chuť!
Predveďte svoj cukrársky um a užite si zaslúžené pochvaly od rodiny aj od priateľov.
Inšpirujte sa týmito 5 receptami na veľkonočné torty.
Čokoládová veľkonočná torta
Aj na Veľkú noc si určite radi nejaké to sladké doprajete.
Suroviny:
Na korpus:
- 175 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 50 g kakaa
- 225 g práškového cukru
- 225 g zmäknutého masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 stredne veľké vajcia
- 2 lyžice plnotučného mlieka
Na krém:
- 60 g bielej čokolády
- 60 ml šľahačky
Na polevu:
- 200 g horkej čokolády
- 100 g mliečnej čokolády
- 225 ml šľahačky
Na ozdobenie:
- 9 balení sušienok Kitkat
- Malé čokoládové vajíčka
- Biela poťahová hmota
- Ružová poťahová hmota
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C, vymažte a múkou vysypte tortovú formu s priemerom 18 cm.
- V mise zmiešajte múku, kakao a prášok do pečiva.
- V ďalšej mise trite maslo a cukor, kým zmes nebude nadýchaná a ľahká. Po jednom pridávajte vajcia striedavo so sypkou zmesou a dolievajte mlieko. Zvyšok sypkej zmesi zmiešajte s vanilkou a pridajte do už hotového cesta. Robte všetko opatrne, aby v zmesi zostal vzduch, ktorý ste do nej vmiešali.
- Cesto vlejte do pripravenej formy. Korpus pečte zhruba 30-40 minút. Pri pečení tortu kontrolujte, ale neotvárajte dvierka, aby sa vo vnútri rúry nemenila teplota. Nechajte tortu vychladnúť vo forme.
- Než vám torta vychladne, pripravte krém. Vo vodnom kúpeli rozpustite bielu čokoládu a šľahačku a občas zmes premiešajte. Dávajte pozor, aby ste čokoládu neprehriali, urobia sa v nej potom žmolky. Keď bude čokoláda rozpustená, jemne premiešajte a nechajte krém vychladnúť a stuhnúť. Rozkrojte korpus na dve časti a jednu z nich krémom namažte.
- Na polevu opäť vo vodnom kúpeli rozpustite horkú a mliečnu čokoládu so šľahačkou a občas zmes premiešajte. Pozor, aby ste čokoládu neprehriali, vyhnete sa tak vytvoreniu hrudiek. Keď bude čokoláda rozpustená, jemne zmes premiešajte a nechajte ju vychladnúť. Potom s ňou pomažte celú tortu, vrátane strán. Horúcim roztieracím nožom uhlaďte povrch torty.
- Kým je poleva vlhká, pripevnite tyčinky Kitkat na kraje torty a vrch pokryte minivajíčkami.
- Na zajačika vygúľajte trochu bielej poťahovej hmoty do guličky a nožom ju rozrežte na polovicu. Tá vytvorí zajačikov zadoček. Vytvarujte menšiu guľôčku na chvostík a pomocou nožníc ho nastrihajte, aby vznikol dojem srsti.
- Na nožičky uváľajte dva valčeky a sploštite ich, aby vyzerali ako nohy. Z malého kúska ružovej poťahovej hmoty urobte malé guličky a sploštite ich. Navlhčite ich a prilepte ich na nožičky.
- Králika umiestnite doprostred torty, na čokoláde bude dobre držať.

Mrkvovo-orechová torta s veľkonočnými zajačikmi
Veľkonočná torta sa zajačikmi poteší každého stravníka. Náročnosť nepatrí k tým najvyšším, takže sa dá hravo zvládnuť.
Suroviny:
- 4 vajcia
- 1 hrnček hnedého cukru
- ½ hrnčeka oleja
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- prášok do pečiva
- 1 lyžička škorice
- 3 hrnčeky nastrúhanej mrkvy
- ½ hrnčeka nasekaných vlašských orechov
- ½ hrnčeka hrozienok
Na krém:
- 1 polotučný tvaroh
- 400 ml kyslej smotany
- 1 vanilkový cukor
- cukor podľa chuti
- marshmallow cukríky
- jedlé fixy
- marcipán
- oranžové a zelené potravinové farbivo
Postup:
- Suché suroviny si spolu zmiešame.
- Vajcia si vymiešame s cukrom, primiešame olej, pridáme suché suroviny, orechy, mrkvu a hrozienka.
- Cesto nalejeme do tortovej formy a dáme piecť na 170 °C.
- Pečieme asi 30 minút.
- Z tvarohu, kyslej smotany, cukrov si urobíme krém.
- Na vychladnutú tortu potom krém nanesieme po všetkých stranách.
- Z marsmallow cukríkov si urobíme telíčka zajačikov a hlavičky.
- Uši si urobíme tak, že jeden cukrík prekrojíme.
- Hlavu a uši prilepíme tak, že ich okraje opálime.
- Na hlavu si nakreslíme oči, ústa a fúzy.
- Z marcipánu si časť zafarbíme na oranžovo a časť na zeleno.
- Z oranžového marcipánu urobíme mrkvičky a zo zeleného stonky.
- Na tortu potom zajačikov a mrkvičky rozprestrieme.

Objevte další recepty
Čokoládová torta s maslovým krémom na Veľkú noc
Veľkonočnými tortami milo potešíte nielen prichádzajúcu návštevu, ale aj celú rodinu.
Suroviny:
- 50 g kakaa
- 225 g masla alebo Hery
- 225 g práškového cukru
- 250 g múky
- 1 prášok do pečiva
- 4 vajcia
- 4 lyžice čerešňového džemu
Na ozdobu:
- Čokoládové minivajíčka
- Nahrubo nastrúhaná čokoláda
- 250 g zmäknutého masla
- 500 g práškového cukru
Postup:
- Predohrejte rúru na 180 °C. Vymažte a vysypte múkou 2 tortové formy s priemerom 20 cm.
- V mise zmiešajte kakao so 4 lyžicami vriacej vody, aby ste vytvorili hustú a hladkú pastu. Pokiaľ bude zmes príliš suchá, pridajte trošku vody navyše. Nechajte vychladnúť.
- Elektrickým mixérom miešajte maslo, cukor, múku, prášok do pečiva, vajcia a kakaovú pastu vo veľkej mise, kým cesto nebude hladké a krémové.
- Rozdeľte zmes rovnomerne do oboch foriem a uhlaďte povrch pomocou lyžice. Pečte v rúre zhruba 35 minút, kým nevybehnú. Korpusy by mali na dotyk jemne pérovať a ľahko by sa mali oddeľovať od okrajov formy.
- Pomocou elektrického mixéra zmiešajte maslo s práškovým cukrom, kým zmes nebude jemná a krémová. Aby bola lepšie roztierateľná a ľahká, pridajte 1 lyžicu vriacej vody.
- Ak sa vám korpusy uprostred zdvihli, zrežte ich vršky, aby boli rovné. Jeden korpus otočte vrchnou stranou dole, dajte naň džem a naň naneste asi štvrtinu maslového krému.
- Položte naň druhý korpus a namažte zvyšok krému na vrchnú stranu a na bok torty.
- Vršok ozdobte minivajíčkami a tortu posypte strúhanou čokoládou.

Veľkonočná slaná torta na taliansky spôsob
Táto slaná veľkonočná torta sa v Taliansku podáva na veľkonočné ráno na raňajky.
Suroviny:
- 250 g chlebovej zmesi
- 75 g hladkej múky
- 75 g polohrubej múky
- 100 g extra panenského olivového oleja
- 100 g syra pecorino
- 100 g strúhaného parmezánu
- 3 vajcia
- 2 žĺtky
- maslo
- soľ
Postup:
- Vajcia a žĺtky zmiešame v mise s nakrájaným pecorínom, parmezánom a štipkou soli.
- Pridáme ešte olej.
- Zmes necháme hodinu odležať.
- Potom si v inej mise zmiešame múky s chlebovou zmesou.
- Doprostred urobíme jamku a nalejeme zmes vajec a syrov.
- Cesto dôkladne vypracujeme.
- Necháme kysnúť ešte 2 hodiny.
- Okrúhlu formu vymastíme maslom, naplníme cestom a dáme piecť na 180 °C asi na 35 minút.
Torta na Veľkú noc s hľuzovkou
A nakoniec môžete vyskúšať aj túto lahodnú tortu s hľuzovkami.
Suroviny:
Na korpus:
- 150 ml slnečnicového oleja
- 175 g hladkej múky
- 4 lyžice kakaa
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 140 g práškového cukru
- 2 lyžice zlatého sirupu (ak nechcete kupovať, môžete si vyrobiť svoj vlastný, návod nájdete pri recepte na veľkonočné zajačiky )
- 2 vajcia
- 150 ml plnotučného mlieka
Na polevu:
- 125 ml šľahačky
- 1 lyžica zmäknutého masla
- 140 g 70% horkej čokolády
- 4 lyžice malinového alebo marhuľového džemu
Na hľuzovky:
- 100 g mliečnej čokolády nalámanej na kúsky
- 1 lyžica zmäknutého masla
- 50 g sušienok Bebe
- 2-3 lyžice farebných alebo čokoládových posypiek
Postup:
- Predohrejte rúru na 160 °C. Vymažte dve formy s priemerom 20 cm a vysypte ich múkou. Všetky ingrediencie dajte do veľkej misy a elektrickým mixérom alebo vareškou ich dobre premiešajte tak, aby vzniklo hladké a husté cesto.
- Rozdeľte cesto do foriem a pečte zhruba 30-35 minút, kým špajľa, ktorú do torty zapichnete, nebude suchá. Nechajte vychladnúť a vyberte korpusy z foriem.
- Medzitým si vyrobte hľuzovky. Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre pomaly rozpustite čokoládu. Vmiešajte maslo. Sušienky dajte do igelitového vrecúška a rozbite ich na malé kúsky pomocou valčeka.
- Pridajte do čokolády. Zmes dajte asi na 20 minút do chladničky. Až stuhne, vyvaľkajte rukou 11 rovnako veľkých guličiek. Obaľte v posypkách a zatiaľ odložte.
- Na polevu nalejte šľahačku do rajnice a ten dajte na stredný plameň. Keď bude šľahačka horúca, vmiešajte maslo, kým sa nerozpustí.
- Rozlámte čokoládu na malé kúsky, dajte ich do stredne veľkej misky a prelejte ich horúcou krémovou zmesou. Dobre miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí do krému. Nechajte asi 30 minút chladnúť.

Oslávte sviatky jari s vašimi najbližšími a pripravte pre nich tie najsladšie prekvapenia. Veľkonočná torta rozžiari oči každému milovníkovi dobrôt a vy budete za cukrársku hviezdu. Jedinou nevýhodou bude, že ju budete musieť piecť každý rok. 🙂
Recepty na veľkonočné torty sú jednoduché a výsledok vášho úsilia bude stáť za to. Váš slávnostne prestretý stôl bude perfektný. Tortu doplňte baránkom a mazancom a pustite sa do spoločného hodovania.
A ak vás to sladké pečenie baví, určite skúste aj naše recepty na veľkonočné koláče.