Recepty na kuracie na Veľkú noc v 5 skvelých variantoch. Inšpirujte sa!

Veľká noc a dobré jedlo, toto spojenie funguje snáď v každej slovenskej rodine.

Spoločné oslavy skrátka volajú po spokojných bruškách.

Čím ich ale naplniť, aby si hostia skutočne pochutnali?

Chcete rodinu prekvapiť jeho originálnou úpravou?

Vyskúšajte niektorý z našich receptov na veľkonočné kura!

Veľkonočné kura s bylinkami

Kuriatko pečené na voňavých bylinkách, neznie to dobre?

Suroviny:

  • 2 malé cesnaky rozdelené na strúčiky, nelúpané
  • 1 veľký zväzok rozmarínu
  • 1 veľký zväzok citrónového tymiánu
  • 1 veľký zväzok šalvie
  • 1 veľký zväzok bobkového listu
  • 2 malé citróny zbavené kôry
  • kôra z 2 malých citrónov
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 stredne veľké kura
  • 400 g mrkvy, nakrájané na polovice
  • 500 g malých nových zemiakov, nakrájaných na polovicu
  • 150 ml bieleho vína

Postup:

  • Nahrubo rozdrvte cesnakové strúčiky a bylinky (skvele vám to pôjde valčekom alebo paličkou na mäso). Potom všetko dajte do veľkej misy a pridajte citrónovú kôru, olej a kura.
  • Olejovú zmes votrite do kurčaťa, zvnútra aj zvonku. Nechajte cez noc marinovať.
  • Predhrejte rúru na 140 °C. Kurča vyberte z chladničky 30 minút pred tým, než ho budete piecť. Dajte zeleninu do veľkého pekáča a prikryte ju kuraťom.
  • Vyberte bylinky a cesnak z marinády a dajte ich na kurča a okolo neho, môžete aj do kurčaťa. Dovnútra pridajte aj oba citróny, ak bude treba, tak ich rozrežte na polovičky. Štedro rozotrite maslo po celom kurčati.
  • Do pekáča nalejte víno a 150 ml vody a prikryte ho pevne alobalom. Vytvorte z neho malý stan, aby sa fólia nedotýkala kurčaťa. Pečte 2 hodiny.
  • Odstráňte alobal a pečte ďalšiu hodinu, kým kurča nebude upečené. Pridajte teplotu na 220 ° C a pečte, kým koža nebude pekne chrumkavá. Vyberte kura z pekáča a preložte ich na tanier, ktorý opäť prikryjete alobalom.
  • Medzitým presuňte pekáč na sporák a nechajte prebublať šťavu, aby sa mierne zredukovala. Potom už môžete podávať. Odporúčame kuriatko umiestniť doprostred stola, aby si každý nabral svoju obľúbenú časť a vedľa neho položiť zeleninu.
Veľkonočné pečené kura s bylinkami.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Pečené kura s veľkonočnou plnkou

Plnka patrí k tradičným pokrmom servírovaným ako súčasť veľkonočného menu. Dopriať si ju môžete aj ku kuraciemu mäsu.

Suroviny:

  • 1 celé kura
  • 3 staršie rožky
  • 3 vajcia
  • 2 lyžice masla
  • 5 lístkov žihľavy alebo špenátu
  • 1 cibuľa
  • 150 ml mlieka
  • soľ
  • korenie
  • muškátový oriešok
  • paprika
  • drvená rasca
  • olej

Suroviny:

  • Kura si umyjeme, usušíme, osolíme zo všetkých strán vrátane vnútra.
  • Povrch posypeme paprikou, rascou, korením a potrieme olejom. 
  • Potom si zhotovíme plnku.
  • Rožky nakrájame na kocky. 
  • Pokvapkáme ich mliekom a necháme chvíľu odležať. 
  • Najemno nakrájanú cibuľu si orestujeme na troške oleja.
  • Potom pridáme žĺtky, rozpustené maslo, soľ, korenie, sparenú a nakrájanú žihľavu či špenát a muškátový oriešok.
  • Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a následne ho primiešame k zvyšku cesta.
  • Plnkou kura naplníme, nohy zviažeme k sebe a dáme piecť na 200 °C.
  • Za občasného podlievania pečieme do chrumkava.
Plnené kura podávané na veľkonočný pondelok.
kuchynalidla.sk

Veľkonočné kura z jednej panvice

Potrebujete skôr nejaký rýchlejší recept na veľkonočné kuracie mäso? Potom sa môže osvedčiť tento pokrm z jednej panvice.

Suroviny:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • ½ hrnčeka sušených paradajok
  • 1 lyžica cesnaku
  • 1 balenie gnocchi
  • 1 hrnček kuracieho vývaru
  • ½ hrnčeka šľahačky
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 2 hrnčeky kúskov grilovaného kurčaťa (alebo inak pripraveného kurčaťa )
  • 2 hrnčeky lístkov baby špenátu
  • ½ hrnčeka čerstvo nastrúhaného parmezánu

Postup:

  • Vo veľkej panvici na strednom plameni rozohrejte olivový olej a orestujte sušené paradajky a cesnak, kým sa nerozvonia, zhruba 3 minúty.
  • Pridajte gnocchi a prípadne rozdeľte tie, ktoré sú prilepené k sebe. Zmiešajte ich s kuracím vývarom a šľahačkou a dochuťte soľou a korením.
  • Prikryte a varte na strednom plameni asi 5 minút (alebo podľa návodu), kým nebudú hotové.
  • Zložte pokrievku a vmiešajte nakrájané kura a špenátové lístky. Varte ďalších 3-5 minút.
  • Posypte syrom a ešte chvíľu varte, kým sa parmezán nerozpustí.
Kurča v jednej panvici s haluškami.
Zdroj: eatyourselfskinny.com

Plnené veľkonočné kuracie prsia

Tieto kuracie prsia na taliansky spôsob sú priamo na zahryznutie.

Suroviny:

  • 4 kuracie prsia s kožou
  • 4 lyžice pesta
  • 4 plátky prosciutta
  • 4 plátky ementálu
  • štipka soli a korenia

Postup:

  • Rúru predhrejte na 220 °C. Každý kus kuracích pŕs osoľte a okoreňte. Kožu jemne nadvihnite a okoreňte mäso aj pod ňou. Vezmite 1 lyžicu pesta a votrite ich pod kožu.
  • Na pesto dajte plátok prosciutta a ementálu a kožu natiahnite späť cez náplň. Prsia rozmiestnite na plech.
  • Pečte zhruba 25-30 minút alebo kým nebudú hotové.
  • Podávajte s cestovinami, so zeleninovým šalátom alebo so zemiakovou kašou.
Plnené veľkonočné kuracie na tanieri.
Zdroj: covertaffairs.com

Citrónové veľkonočné kura

Chuť citróna, koriandra a zázvoru sa krásne páruje.

Suroviny:

  • 1 kura bez kože
  • 1 lyžička mletého koriandu
  • ¼ lyžičky mletého zázvoru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ½ citróna, nakrájaného na plátky
  • kôra z ½ citróna
  • 1 cibuľa, nakrájaná na štvrťky

Postup:

  • Predohrejte rúru na 160 °C.
  • V mise zmiešajte olej, zázvor, koriander a šafran.
  • Kura osoľte, okoreňte a jemne doň votrite olejový mix s korením.
  • Vložte kura prsiami dole do pekáča. Navrch položte 2 plátky citróna a dovnútra kurčaťa vsypte kuraciu kôru.
  • Zvyšné plátky citróna a cibuľu vyskladajte okolo kurčaťa do pekáča.
  • Pečte v predhriatej rúre na 160 °C približne 2 až 2 a ½ hodiny.
  • Nakrájajte upečené kura na kúsky a podávajte s ryžou.
Veľkonočné kuracie mäso na citróne pečené v rúre.

Užite si sviatky jari spoločne so svojimi najbližšími

Kedy inokedy sa stretnúť s rodinou a s priateľmi než práve na Veľkú noc?

Predĺžený víkend ponúka dostatok času, z ktorého si ľahko môžeme odkrojiť pár hodín na kúzlenie v kuchyni. Okrem sladkých dobrôt, ako je veľkonočný baránok alebo sladká veľkonočná torta, musíte ale prichystať aj obed.

Čo zaujímavé pripraviť vašim hosťom, aby bolo sviatočné jedlo prekvapením?

Inšpirujte sa niektorým z našich receptov na veľkonočné kura. Stačí pár originálnych ingrediencií a netradičná pochúťka je na svete.

A nezabudnite vyskúšať aj plnku, ktorá k Veľkej noci neodmysliteľne patrí.

Napíšte komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej marketingovej databázy.
Vyžadované informácie sú označené *.