Najlepšie recepty na veľkonočné bochníky v 9 skvelých variantoch

V Česku a na Slovensku sa počas sviatkov často pečie veľkonočný mazanec.

Toto obľúbené sladké pečivo z kysnutého cesta sa ale pripravuje všade málinko inak.

Mazanec, čiže bochník, sa môže pripravovať rôzne, základ bude ale vždy rovnaký. Ale v žiadnom prípade nejde o rovnakú vec!

Presvedčte sa s našimi receptami a vyskúšajte si tento rok na Veľkú noc toto sladké pečivo trochu inak. Mám pre Vás hneď 9 receptov.

Anglické veľkonočné bochníčky

Toto veľkonočné pečivo sa tradične pripravuje vo Veľkej Británii. Nepečú sa veľké kusy, ale robia sa maličké bochníky. Vyzerajú aj chutia výborne.

Suroviny:

  • 450 g hladkej múky
  • 2 vrecúška sušeného droždia
  • 50 g krupicového cukru
  • štipka soli
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého zázvoru
  • 1 klinček
  • 1 gulička nového korenia
  • štipka muškátového orieška
  • 50 g tmavých hrozienok
  • 50 g sušených marhúľ
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 1 vajcia, prešľahané
  • 50 g rozpusteného masla

Na krížik:

  • 4 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice kryštálového cukru

Postup:

  • Múku, droždie, krupicový cukor, štipku soli, korenia a nakrájané sušené ovocie dáme do misy a dobre premiešame. Urobíme uprostred jamku, vlejeme do nej vlažné mlieko, 50 ml vlažnej vody, rozšľahané vajcia a rozpustené maslo.
  • Vypracujeme cesto a vyhnetieme ho vareškou do hladka. Pokiaľ je veľmi hutné, prilejeme ešte vlažné mlieko, ak je naopak príliš riedke, pridáme trochu múky. Vyklopíme ho na pomúčenú pracovnú plochu, a ešte chvíľu spracovávame.
  • Cesto potom dáme do maslom vymastenej misy, zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme asi hodinu kysnúť, až cesto zdvojnásobí svoj objem.
  • Vykysnuté cesto krátko prepracujeme a rozdelíme na 12 dielov. (Najlepší spôsob je rozvaľkať ho na valček, nakrájať na štyri diely a potom každý z nich na tretiny.)
  • Z každého dielu vytvarujeme guľôčku, tie potom rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Ostrým nožom urobíme z vrchu zárezy v tvare kríža.
  • Zakryjeme ich utierkou a necháme ďalších 20 minút kysnúť, až opäť zdvojnásobí objem.
  • Predohrejeme si rúru na 200 stupňov.
  • Pred pečením dôkladne premiešame múku s takým množstvom vody, aby nám vznikla hustá pasta.
  • Tou naplníme pevné plastové vrecko, na ktorom odstrihneme konček a naplníme krížiky, ktoré sme pripravili v bochníkoch.
  • Vložíme do rúry a pečieme 12–15 minút dozlatista, až bochníky na poklepanie budú znieť duto.
  • V kastróliku na miernom ohni rozpustíme kryštálový cukor v 1 lyžici vody a zmesou potierame bochníky ihneď po vybratí z rúry.
Malé veľkonočné bochníky pečené 15 minút.
Zdroj foto: free-images.com

Veľkonočný mazanec od babičky

Na Veľkú noc má každá gazdinka práce až nad hlavu. Takže aj malá úspora času príde vhod. Skúste si upiecť výborný ale aj rýchly veľkonočný bochník.

Suroviny:

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 500 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 5 kvapiek mandľovej arómy
  • 2 lyžice rumu
  • 5 lyžíc mlieka
  • 100 g hrozienok
  • 100 g mandlí
  • 1,5 prášku do pečiva
  • 1 rozšľahané vajíčko na potretie

Postup:

  • Hrozienka a mandle zalejeme vriacou vodou. Hrozienka necháme chvíľu lúhovať a následne scedíme. Až vychladne voda, mandle olúpeme a nasekáme nahrubo.
  • Do misy nasypeme práškový a vanilkový cukor, pridáme 2 vajcia a všetko vyšľaháme do bielej peny. Následne pridávame pomaly mandľovú drť, zmäknuté maslo, rum a tvaroh. Pridáme hrozienka a polovicu nasekaných mandlí.
  • Cez sitko preosejeme múku s kypriacim práškom a pomocou varešky vypracujeme cesto, ktoré vytvarujeme do formy bochníčku.
  • Na vrchnom strede vyrežeme nožom tvar kríža, následne celý bochník potrieme rozšľahaným vajcom a zasypeme nasekanými mandľami, ktoré nám ostali
  • Vložíme na plech s papierom na pečenie, vložíme do rúry, ktorú sme rozohriali na 200 °C a pečieme 10 minút. Potom znížime teplotu na 160 °C a dopečieme dozlatista.
  • Zhruba po 35-tich minútach skúsime špajľou, či je bochník už prepečený. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Rýchly veľkonočný bochník zdobený mandľami.
Zdroj foto: http://moretimeatthetable.blogspot

Veľkonočné mazance s posýpkou

Upečte si netradičnú variáciu na malé veľkonočné bochníčky, určite vám budú veľmi chutiť. Posýpka dodá bochníkom lepšiu chuť – určite si ich zamilujete.

Suroviny – 20 malých bochníkov:

  • 500 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 250 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 20 g čerstvých kvasníc
  • 2 žĺtky
  • 1 žĺtok na potretie

Na posýpku:

  • 2 lyžice mletých lieskových orieškov
  • 2 lyžice hladkej špaldovej múky
  • 2 plátky masla
  • 2 lyžice jahodového džemu

Postup:

  • Múku preosejeme do misy a pridáme soľ. Rozpustíme si zvlášť mlieko a maslo a necháme trošku vychladnúť. Lyžicu cukru odoberte a zvyšok pridajte k múke spolu s vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou.
  • Uprostred múky urobíme jamku, do ktorej vložíme rozdrobené droždie spoločne s jednou lyžicou cukru a tromi lyžicami vlažného mlieka. Kašičku z droždia vlejeme do pripravenej jamky a pridáme asi pol lyžice okolitej múky.
  • Potom misu zakryjeme čistou utierkou a necháme pri izbovej teplote vzísť kvások, kým nezväčší svoj objem dvojnásobne.
  • Následne pridáme žĺtky, mlieko a rozpustené maslo. Vypracujeme hladké cesto. S pomocou varešky dostaňte do cesta čo najviac vzduchu a potom znovu prikryte utierkou a nechajte ďalších 30 minút kysnúť.
  • Nakysnuté cesto rozvaľkáme na asi 1 cm hrubú placku a nakrájame na štvorčeky. Štvorčeky môžeme pre lepšiu a zaujímavejšiu chuť naplniť napríklad tvarohom alebo marmeládou – a vytvarujeme bochníčky.
  • Hotové bochníky vyskladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme na plechu ešte 15 minút odpočinúť.
  • Medzitým si pripravíme posýpku. Zmiešame múku s orieškami, spracujeme s maslom, a nakoniec pridáme džem.
  • Bochníčky potrieme žĺtkom a posypeme posýpkou.
  • Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 20 – 25 minút.
Vynikajúci bochník na Veľkú noc s posýpkou.
Zdroj foto: slavorum

Veľkonočný tvarohový bochník bez droždia

Vďaka tvarohu a hrozienkám je práve táto variácia na tradičný veľkonočný mazanec oveľa vláčnejšia, než jeho klasická verzia.

Suroviny

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 g masla
  • 4 lyžice rumu
  • 5 lyžíc mlieka
  • kypriaci prášok
  • hrozienka, mandle
  • 1 žĺtok na potretie

Postup:

  • Do zmiešaného vanilkového cukru s práškovým postupne pridávame tvaroh, maslo a rum. Ďalej pridáme kypriaci prášok s múkou, hrozienka, mlieko a ¾ množstvo nasekaných mandlí.
  • Zo vzniknutého cesta vytvarujeme pekný bochník, ktoré vložíme na plech. Nezabudnite na papier na pečenie.
  • Než celý bochník potrieme rozšľahaným vajcom, vyrežte na jeho vrchol kríž. Následne posypte zvyškom mandlí.
  • Rúru nastavíme na 200 stupňov Celzia, po 10 minútach stiahneme na 160 stupňov Celzia a pozvoľna ďalších 30 minút dopekáme, až bude bochník zlatistý.
Tradičný tvarohový bochník na veľkonočný stôl.
Zdroj: sirkyadelky.blog.cz

Chutný kysnutý bochník

Kto by nemal rád tradičné buchty z kysnutého cesta? Teraz si môžete podobnú pochúťku pripraviť aj na Veľkú noc v podobe kysnutého bochníka.

Ingrediencie:

  • 350 g hrubej múky
  • 350 ​​g hladkej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 140 g krupicový cukor
  • 3 dcl mlieka
  • 40 g droždia
  • 180 g masla
  • 3 žĺtky
  • hrozienka
  • mandle
  • soľ

Postup:

  • Všetky suroviny necháme cez noc na jednom mieste, aby mali pred pečením rovnakú teplotu.
  • V šálke zmiešame a necháme vykysnúť trochu mlieka, do ktorého pridáme droždie, a po lyžici múku s cukrom.
  • V mise si zmiešame cukry, múku, rozdrobené maslo, štipku soli a muškátový oriešok. K vzniknutej zmesi pridáme vzídený kvások, žĺtky a podľa potreby pridávame zvyšok mlieka, aby nám vzniklo tuhšie cesto.
  • Cesto musí byť dobre prepracované – ak sa chytá na varešku či na pracovnú plochu, treba do neho pridať viac múky.
  • Do vypracovaného cesta teraz pridáme mandle a hrozienka podľa chuti – ale pozor, aby ste ich nepridali moc. Cesto by bolo potom veľmi ťažké a ťažko by vzišlo. Necháme kysnúť zhruba pol hodiny.
  • Po vykysnutí potrieme rozšľahaným vajcom a navrch ešte posypeme nasekanými mandľami.
  • Vložíme do predhriatej rúry po dobu ¾ – 1 hodinu. Prvých 10 minút pečieme na 200 stupňov Celzia, následne stiahneme na 160 stupňov Celzia. Či je cesto hotové, skúsite jednoducho drevenou špajdľou.
  • Nakoniec, po vychladnutí pocukrujte a môžete sa do neho pustiť.
Veľkonočný kysnutý mazanec s hrozienkami.
Zdroj: npr.org

Staročeský mazanec

Skvelým variantom je aj recept na veľkonočný mazanec po staročesky.

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky
  • 300 g polohrubej múky
  • 180 g masla
  • 120 g cukru múčka
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 žĺtky
  • 1 celé vajce
  • 1 kocka droždia
  • 50 g hrozienok
  • 1/4 litra mlieka
  • 10 g soli
  • štipku mletého muškátového orieška
  • štipku rozomletého anízu
  • 1 vajce na pomazanie
  • 100 g nasekaných mandlí alebo orechov na posypanie

Postup:

  • Pripravíme si kvások a rozpustíme maslo. Potom zmiešame a necháme kysnúť asi 2 hodiny. Cesto si rozdelíme a urobíme 4 bochníčky, tie potrieme každý vajcom a posypeme orechmi.
  • Bochníky prikryjeme papierom na pečenie a naň dáme ešte alobal. Prikryté pečieme 35 minút a potom zložíme alobal aj papier na pečenie. Necháme ešte asi 10 minút piecť a tradičný staročeský mazanec je hotový.
Pravý staročeský mazanec ako od babičky.
Zdroj foto: honestcooking

Tvarohový mazanec

Ak máte radi cesto mokrejšie a vláčnejšie určite vyskúšajte mazanec z tvarohového cesta. Na prípravu navyše nie je ani nijako obzvlášť náročný.

Suroviny:

  • 150 g masla
  • 500 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lyžice rumu
  • tuk
  • 2 balíčky prášku do pečiva
  • 2 tvarohy
  • nasekané mandle
  • citrónová kôra
  • 2 lyžice hrozienok

Postup:

  • Zmiešame všetky ingrediencie okrem nasekaných mandlí a vytvoríme cesto.
  • To si položíme na dosku a rozdelíme na polovice. Pripravíme si z nich dva mazance, ktoré položíme na plech vyložený alobalom, ktorý zľahka vytrieme maslom.
  • Mazance z vrchu nakrojíme a potrieme vajcom zmiešaným s trochou mlieka a následne posypeme mandľami.
  • Tvarohové mazance pečieme pomaly pri 160 stupňoch asi hodinu.
Pravý český mazanec z tvarohu.

Mokrý veľkonočný mazanec

Po mokrom mazanci sa vám budú robiť hrče až za ušami. Na prípravu je síce trošku náročnejší ale verte, že naozaj stojí to za to. Tento veľkonočný mazanec si určite všetci doma zamilujete.

Suroviny:

  • 230 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 110 ml vlažného mlieka
  • 20 g droždia
  • 60 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 70 g masla
  • štipka soli
  • citrónová kôra, asi z jedného citróna
  • 1 vajce
  • 40 g nasekaných mandlí + mandle na posypanie
  • rozšľahané vajce na pomazanie

Postup:

  • Do misy preosejeme obe múky a premiešame.
  • V múke urobíme jamku, do ktorej nalejeme 2/3 mlieka a pridáme droždie. Postupne zo strán pridávame ďalšiu múku tak, aby začalo vznikať cesto podobné ako na palacinky.
  • Potom zasypeme trochou hladkej múky a necháme na teplom mieste asi pol hodinky.
  • Tým budeme mať hotový takzvaný omládok. Do neho pridáme cukor, vanilkový cukor, soľ, vajce, maslo, citrónovú kôru a dolejeme zvyšok mlieka.
  • Zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Pridáme nasekané mandle, znova prepracujeme a necháme pod čistou utierkou 30 minút odpočívať.
  • Potom cesto znova rukami ľahko prepracujeme a vytvoríme bochník. Mazanec dáme na plech a necháme v teple ďalšiu hodinu kysnúť.
  • Potom ho potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľami. Vršok narežeme – tradične sa vyrezáva krížik, na znamenie ukrižovania Ježiša Krista.
  • Vo vyhriatej rúre na 160 stupňov pečieme mazanec asi 45 minút.
Upečené mokré mazance naservírované na stole.
Zdroj: npr.org

Skvelý hrnčekový mazanec

Cesto sa vždy lepšie pripravuje, keď nemusíme pracne vážiť každú surovinu zvlášť. Hrnčeková metóda je úžasná – uľahčí a urýchli každé domáce pečenie.

Suroviny:

  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 9 lyžíc cukru
  • 1/2 kocky rozpusteného masla
  • 1 lyžice droždia
  • 1/2 hrnčeka vlažného mlieka
  • 2 žĺtky
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • citrónová kôra
  • nasekané mandle
  • hŕstka hrozienok namočených v rume

Postup:

  • Z vlažného mlieka, droždia a jednej lyžice cukru urobíme kvások, ktorý necháme odpočinúť.
  • V mise si zmiešame zvyšok cukru, vanilkový cukor, žĺtky, citrónovú kôru a soľ.
  • Zalejeme pripraveným kváskom, pridáme rozpustené maslo, hrozienka a nasekané mandle a cesto rukami prepracujeme. Necháme vykysnúť asi hodinu.
  • Z cesta vytvarujeme bochník a hore uprostred narežeme krížik. Pomažeme rozšľahaným vajcom a posypeme na ozdobu mandľami.
  • Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie, pri 180 stupňoch 20 minút, potom teplotu znížime na 150 stupňov a dopečieme po dobu ďalších asi 40 minút.
Upečený hrnčekový mazanec.
Zdroj foto: growntocook

Náš tip: Vyskúšajte tiež recepty na veľkonočný veniec.

Tradícia sladkých veľkonočných receptov

Veľkonočný mazanec je tradičný veľkonočný pokrm a hodovné jedlo. Okrem tých veľkých, ktoré sa dávali na stôl, sa piekli aj malé mazance, ktoré dievčatá dávali chlapcom – koledníkom.

Zvykom bolo piecť aj bochníky obyčajnejšie, bez pridaných dobrôt, na ktorých si pochutnávali hospodárske zvieratá, aby boli zdravé a plodné.

Dobre upečené sa ale tiež pokladali k potokom, cestám a poliam, aby bolo veľa úrody, aby bola v potokoch čistá voda a keby niekto náhodou zablúdil, aby našiel rýchlo cestu späť domov.

Podľa tradícií sa mazanec pečie na bielu sobotu a cesto by malo byť rovnaké ako na vianočku. Veľkonočný mazanec je symbolom slnka, preto by mal byť okrúhly a krásne žltý. Keď chceli gazdinky svoj mazanec vylepšiť, dávali doňho tvarohovú náplň.

Ak máte maškrtný jazýček, dá sa mazanec vylepšiť hneď niekoľkými spôsobmi. Stačí do cesta miesto mlieka pridať smotanu, tiež môžete do cesta pridať kvapku rumu, muškátový oriešok alebo pokojne kakao. Ani lyžička medu mazanciu neublíži.

Vyskúšať môžete prakticky čokoľvek podľa chuti. S takýmto domácim mazancom bude každá vaša Veľká noc nezabudnuteľná a dobrá.

Ako ďalej recepty vylepšiť?

Či už pečieme veľkonočný bochník akokoľvek, k Veľkej noci jednoducho táto pochúťka neodmysliteľne patrí.

A ak radi experimentujete a skúšate nové recepty, určite radi vyskúšate chutné recepty, ktoré sú oproti tým klasickým trošku vylepšené.

V žiadnej domácnosti na stole na Veľkú noc bochník alebo veľkonočný mazanec nesmie chýbať. Ponúknite tento rok koledníkom niečo nové. Plnené bochníky sú skvelým tipom.

Okrem tvarohovej náplne alebo marmelády ich ale môžete naplniť čímkoľvek – podľa vašej chuti.

Zaujímavo budú chutiť napríklad s orechovou, lekvárovou alebo makovou náplňou. Pri príprave môžeme do cesta tiež pridať kandizované ovocie alebo hrozienka namočené v rume. Rum cesto krásne prevonia – a vy si tak ešte viac pochutnáte.

V kuchyni sa experimentovať môže – je to len na vás. Každý recept sa vždy dá ešte trošku vylepšiť. Užite si krásnu a prevoňanú Veľkú noc plnú skvelých dobrôt – tak ako to má byť. Aký je ten váš najobľúbenejší?

Napíšte komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej marketingovej databázy.
Vyžadované informácie sú označené *.