Viete, kedy sa správne pečie tradičný veľkonočný mazanec?
Poradíme vám jednoduchý recept, podľa ktorého si ho zvládnete doma upiecť.
Tiež vám prezradíme, prečo sa mu hovorí mazanec.
Prečo sa mazanec nazýva mazanec
Mazanec, sladký pečený bochník, dostal svoje meno tak, že ho ešte pred nedeľou niesli gazdinky do kostola, aby mu pán farár dal pomazanie. Z toho vznikol názov mazanec. Ešte sa pre neho používa názov bochníček alebo aj svätec. A aký význam má na mazanci krížik? Ten symbolizuje ukrižovanie Ježiša.
Objevte podobné tipy
Kedy a prečo sa pečie mazanec
Keďže veľkonočnou nedeľou končil pôst, piekol sa mazanec ako symbol jeho konca a oslavy nového života. Aby bol pripravený na nedeľné raňajky, piekol sa už deň vopred. Bolo to práve z vyššie spomínaného dôvodu, aby dostal v kostole sväté pomazanie. Predtým nesmel byť nakrojený.
Ako sa pečie mazanec
Mazanec sa robí z tuhšieho koláčového cesta. Poďte si jeden mazanec upiecť!
Recept na klasický mazanec podľa staročeskej kuchárky
Čo budete potrebovať?
- 50 dkg polohrubej múky
- 5 veľkých lyžíc cukru
- 4 žĺtky
- 5 lyžíc rozpusteného masla
- 2,5 dcl mlieka,
- štipka soli
- štipka vanilky
- trošku citrónovej kôry
- 5 dkg droždia
- 2 lyžice hrozienok
- 2 lyžice mandlí
Postup:
- Z ingrediencií si pripravte cesto.
- Nechajte vykysnúť.
- Utvorte z neho bochník, ktorý hore nakrojíte do kríža (použite na to nôž alebo nožnice).
- Nechajte opäť kysnúť.
- Potrite povrch rozšľahaným vajcom.
- Pečte zhruba 45 minút, kým nebude zlatistý. Prepečenosť vyskúšajte špajľou.
- Môžete posypať mandľami.
V bohatých rodinách sa do mazanca pridával ešte tvaroh, aby bol vláčny.

Dostali ste chuť na ďalšie veľkonočné jedlá? Vyberte si z našich veľkonočných receptov a pochutíte si!