Pre tých z nás, ktorí neholdujú tradičným veľkonočným cukrovinkám, je tu modernejšia náhrada, známa snáď po celom svete.Ide o veľkonočné muffiny.
Sú relatívne jednoduché, vhodné pre začínajúcu kuchárku a existuje ich celý rad. Zo zoznamu môžeme spomenúť napríklad:
- sladké,
- slané,
- zeleninové,
- ovocné,
- plnené,
- máslové,
- pudingové atď .
My vám prinášame hneď päť rôznych receptov, vďaka ktorým si toto netradičné veľkonočné maškrtenie môžete prichystať aj vy.
Veľkonočné muffiny s krémom
Receptov na veľkonočné muffiny je hneď niekoľko, ale my začneme práve týmto krémovým variantom.
Suroviny:
Na cesto:
- 80 g maslo
- 280 g hladká múka
- 2 ks vajcia
- prášok do pečiva 1/2
- 200 ml kyslá smotana
- 1 hrsť orieškov
- 2 lyžice škorice – mletej
- 120 g cukor
Na krém:
- 125 g maslo
- 450 g práškový cukor
- 200 g nátierkové maslo
- čokoláda – čokoládové vajíčka na ozdobu
Postup:
- Maslo nechajte zmäknúť pri izbovej teplote a potom ho utrite s cukrom, vajcami, a škoricou. Vmiešajte múku preosiatu s kypriacim práškom a nakoniec do cesta pridajte aj kyslú smotanu a oriešky podľa chuti.
- Formu na muffiny vyložte papierovými košíčkami a naplňte ich do dvoch tretín cestom. Pečte v rúre predhriatej na 190 °C asi 20 minút.
- Na krém si zmiešajte nátierkové maslo s zmäknutým obyčajným maslom a pridajte práškový cukor. Šľahajte tak dlho, pokiaľ nie je krém nadýchaný.

Veľkonočné muffiny na slano
Ak skôr holdujete slanému, potom oceníte túto obmenu receptu.
Suroviny:
- 300 g anglickej slaniny nakrájanej na rezančeky
- 200 g mladého špenátu alebo otrhaných mladých žihľavy
- 250 g hladkej múky
- 1 lyžičku soli
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 80 g zrelého čedaru (nastrúhaného nahrubo)
- 2 vajcia
- 75 g masla rozpusteného a vychladnutého
- 250 ml cmaru
- pažítka – malý zväzok nasekaný
Postup:
- V mise zmiešame múku, soľ, kypriaci prášok, jedlú sódu a väčšinu syra.
- V druhej miske si prešľaháme vajcia, rozpustené maslo a cmar. Prilejeme k suchým prísadám a krátko premiešame, len aby sa cesto zmiešalo.
- Primiešame vychladnutú opečenú slaninu, sparený (vylisovaný) špenát nakrájaný na hrubo a pažítku najemno.
- Cesto vkladáme do formy na muffiny (jednu veľkú lyžicu) vyloženú štvorčekom papiera na pečenie.
- Posypeme zvyšným syrom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180-200 °C 20 minút dozlatista, až špajľu zapichnutú do stredu vytiahnete čistú.
- Po upečení muffiny potrieme olejom, aby sa krásne leskli, nie je to nutné.

Dvojfarebné muffiny plnené marmeládou
Takýto marmeládový veľkonočný muffin poteší aj koledníkov. Stačí sa zahryznúť.
Suroviny:
- 2,5 hrnčeka hladkej múky
- necelý 1 hrnček cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 1,25 – 1,5
čajové lyžičky prášku do pečiva - 1,25 – 1,5 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1 čajová lyžička soli
- 1,5 – 1,725 hrnčeka cmaru (+ asi 1 lyžica do kakaového cesta)
- 2 vajcia
- 1/2 hrnčeka rozpusteného masla
- 100 g horkej čokolády nakrájanej na kúsky
- marmeláda podľa chuti
Postup:
- Rozohrejeme si rúru na 200 °C.
- V jednej mise si zmiešame múku, hrnček cukru, prášok do pečiva a jedlú sódu a soľ. V druhej cmar, vajcia a maslo (všetko v izbovej teplote, inak maslo začne tuhnúť a vytvárať hrudky – v takom prípade odporúčam zmes na chvíľku zahriať, napr. nad parou) a nakoniec pridáme vanilkový cukor. Postupne potom primiešavame sypkú zmes.
- Ak bude cesto veľmi tuhé, je možné pridať trochu cmaru, ale malo by byť trochu hustejšia konzistencia.
- Cesto rozdelíme na pol a do jednej časti primiešame kakao. Zmes môže ešte zhustnúť, preto pridáme lyžicu cmaru (alebo mlieka).
- Do pripravenej formy vyloženej papierovými košíčkami dáme naspodok po lyžici kakaového cesta, na ňu zhruba čajovú lyžičku marmelády a prikryjeme lyžicou vanilkového cesta, ktoré potom posypeme kúskami čokolády a dáme piecť na 20 – 25 minút.
- Svetlú som dala hore hlavne asi z estetických dôvodov, že čokoláda vynikne lepšie na svetlom povrchu ako na kakaovom.

Objevte další recepty
Veľkonočné zajačikové muffiny z cmaru
Zajíčkové košíčky sú ďalšou milou výslužkou pre koledníkov.
Suroviny:
Cesto:
- 2,8 hrnčeku hladká múka
- 0,5 lyžička soľ
- 0,5 lyžička jedlá sóda
- 225 g maslo
- 2 hrnček cukor
- 2 lyžička vanilkový extrakt
- 4 ks vajcia použite veľké vajcia izbovej teploty
- 1 hrnček cmaru
Krém a zdobenie:
- 450 g smotanový syr izbovej teploty
- 225 g maslo izbovej teploty
- 1,8 lyžička vanilkový extrakt
- 1 štipka soľ
- 6 hrnčekov práškový cukor
- marcipán bielej a ružovej farby
Postup:
- Predohrejte rúru na 180 °C. Vyskladajte si formu na muffiny papierovými košíčkami a vršok formy vymažte maslom, aby sa vám vršky košíčkov neprichytili. V stredne veľkej miske zmiešajte múku, soľ a jedlú sódu a dajte bokom.
- V inej stredne veľkej mise vyšľahajte maslo s cukrom, pridajte vanilku a vajcia a šľahajte, kým nebude zmes ľahká a nadýchaná. Postupne primiešavajte striedavo zmes múky a cmaru. Miešajte, kým sa cesto pekne nespojí.
- Lyžicou naplňte formu na muffiny takmer po okraj. Pečte zhruba 20 – 25 minút, kým nie sú muffiny dozlatista upečené. Môžete vyskúšať špajdľou, či sú už hotové. Nechajte vychladnúť vo forme asi 15 minút. Než muffiny vychladnú, pripravte si krém na ozdobu. V mise zmiešajte krémový syr, maslo, vanilku a soľ. Šľahajte, kým zmes nie je úplne spojená. Potom pridajte preosiaty práškový cukor. Pokračujte v šľahaní, kým nebude zmes nadýchaná.
- Keď sú muffiny vychladnuté, ozdobte ich krémom, použite mazací nôž alebo špachtľu. Na vrch krému si vytvarujte z marcipánu ušká a nos a muffiny nimi dozdobte.

Plnkové muffiny
Veľkonočná plnka je jedným z klasických jedál patriacich k tomuto sviatku. Urobiť si ju môžete aj do formy na muffiny. Výhodou je, že sa nielen rýchlejšie upečie, ale už ju nemusíte krájať.
Suroviny:
- 7 rožkov
- 1 hrnček mlieka
- 4 vajcia
- 50 g masla
- 100 nastrúhaného syra (akýkoľvek máme radi)
- 150 g slaniny alebo údeného mäsa
- sekaná petržlenová vňať
- muškátový oriešok
- majoránka
- soľ
- korenie
Postup:
- Rožky si nakrájame na kocky a zalejeme mliekom.
- Pridáme rozpustené maslo, žĺtky, nastrúhaný syr, na kocky nakrájanú slaninu, soľ a korenie .
- Všetko dôkladne premiešame.
- Z bielkov ušľaháme sneh, ktorý opatrne primiešame k cestu.
- Cestom plníme vymastenú formu na muffiny,
- Pečieme pri 180 °C asi 15 minút.

Kakaovo-jablčné košíčky plnené lekvárom
Veľkonočné sladké pečenie nemusí byť náročné. Ide to aj jednoducho a chutne.
Suroviny:
- 3 vajcia
- 1/2 hrnčeka cukru kryštál
- 100 g masla
- 1,25 hrnčeka hladkej múky
- 1 kypriaci prášok
- 4 lyžice kakaa
- 2 jablká
- 12 lyžičiek lekváru
- čokoládová poleva (na dozdobenie)
Postup:
- Celé vajcia vymiešame s cukrom. Maslo si rozpustíme a pomaly ho vmiešame do vajec.
- Potom pridáme preosiatu múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom. Jablká najemno postrúhame a vmiešame do cesta.
- Do formy na muffiny vložíme košíčky. Do každého košíčka dáme cca 2 polievkové lyžice cesta. Potom do stredu dáme lyžičku lekváru a doplníme do 2/3 košíčka cestom.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 20-25 minút. Necháme vychladnúť a potom dozdobíme polevou a sypaním podľa svojej fantázie.

Pár informácií na záver
Okrem pečenia muffinov môžete samozrejme využiť aj celý rad tradičných receptov. Pozrite sa napríklad, ako upiecť lahodný mazanec alebo domáceho veľkonočného baránka.
Pri pečení a zdobení muffinov sa používajú najrôznejšie tvarohové krémy, maslové krémy, vyšľahané vajíčka, čokoláda na všetky spôsoby, marcipán, cukríky a ďalšie. Až na základné cesto je možné vlastne túto pochúťku upraviť každému podľa jeho vlastnej chuti.
Nazdobiť si ich môžete opäť podľa nálady, chuti, alebo sviatočného času. Vhodné totiž nie sú len na Veľkú noc, ale aj na Vianoce alebo napríklad na narodeninovú oslavu.