Vynikajúce recepty na veľkonočné medovníky + tipy na zdobenie

Opojnú vôňu perníkového korenia máte možno spojenú predovšetkým s Vianocami.

Nie je to pravda!

Vyskúšajte naše recepty na veľkonočné perníčky a budete prekvapení.

Stačí, keď pri pečení použijete vykrajovače s veľkonočnou tematikou a ďalšia dobrota na sviatočný stôl je na stole.

Sladkými perníčkami potešíte nielen svoju rodinu a priateľov, radosť z nich určite budú mať malí aj veľkí koledníci.

Zdobení zajačikovia z perníka

Títo zajačikovia sa môžu hodiť napríklad ako výslužka za vyšibanie alebo súťaž.

Na perníčky:

  • 125 g zmäknutého masla
  • ½ hrnčeka hnedého cukru
  • ⅔ hrnčeka zlatého sirupu (návod na jeho výrobu nájdete nižšie)
  • 2 a ½ hrnčeka preosiatej hladkej múky
  • 2 lyžičky mletého zázvoru (môžete nahradiť perníkovým korením)
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • ½ hrnčeka preosiateho práškového cukru
  • 2 lyžičky vody

Na zlatý sirup:

  • 500 g cukru
  • 350 ​​ml vody
  • 2 plátky citróna

Postup:

  • Deň vopred si prichystajte zlatý sirup. Zo 100 g cukru a 25 ml vody urobte karamel. Akonáhle zhnedne, prisypte zvyšok cukru a prilejte zvyšok vody. K tomu pridajte 2 plátky citróna.
  • Karamel sa rozpustí a postupne vznikne mierne hustý sirup. Doprajte mu čas, cez noc zhustne. Ak by sa to nepodarilo, stačí ho znova povariť.
  • Rúru predhrejte na 190 °C. Elektrickým mixérom trite maslo s cukrom po dobu cca 10-12 minút, kým zmes nie je krémová.
  • Pridajte zlatý sirup, múku, zázvor (alebo perníkové korenie) a jedlú sódu a ďalej miešajte, kým nevznikne hladké cesto. To potom uložte minimálne na 30 minút do chladničky.
  • Cesto vyvaľkajte medzi dvoma listami nepriľnavého papiera na pečenie na šírku cca 5 mm. Použite vykrajovač v tvare zajačika a hotové tvary pokladajte na plech, na ktorý vopred umiestnite papier na pečenie.
  • Pečte zhruba 8-10 minút do zozlatnutia a nechajte na plechu vychladnúť.
  • Na polevu zmiešajte v miske práškový cukor a vodu. Pomocou zdobiaceho vrecka s tenkou špičkou nakreslite zajačikom tváre a obrysy a nechajte dobre zaschnúť.
Veľkonočný perníček v tvare králikov.
Zdroj: donnahay.com.au

Veľkonočné perníčky hneď mäkké

Tieto perníčky sú zaručene hneď mäkké. Zuby si na nich nevylámete.

Suroviny:

  • 600 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 3 vajíčka
  • 6 lyžice medu
  • 1 lyžica jedlej sódy
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 2 lyžice kakaa. 
  • 1 vajcia na potretie perníčkov

Postup:

  • Všetky suroviny spracujeme dohromady.
  • Cesto vyvaľkáme na 3 mm hrubú placku a vykrajujeme ľubovoľné tvary.
  • Pečieme pri 200° C asi 4-5 minút.
  • Ešte horúce perníčky potrieme rozmiešaným vajcom.
Mäkučké perníčky na Veľkú noc.
pinterest.com

Veľkonočné perníky s orechmi

Tieto veľkonočné perníkové zvieratká s citrónovou polevou ozdobia váš slávnostný stôl.

Na cesto:

  • 200 g zmäknutého masla
  • 150 g práškového cukru
  • 350 ​​g hladkej múky
  • 50 g mletých vlašských orechov
  • 2 veľké žĺtky
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 2-4 lyžice mlieka

Na polevu:

  • 1-2 citrónovej šťavy
  • 250 g práškového cukru
  • cca 2 lyžice studenej vody
  • rôzne farebné potravinárske farbivá

Postup:

  1. Predohrejte rúru na 180 °C. Na plechy pripravte papiere na pečenie a zatiaľ ich odložte nabok.
  2. Do misy dajte mlieko a cukor a trite ich, kým zmes nebude ľahká a nadýchaná. Pridajte žĺtky, vsypte múku, orechy a korenie a doplňte dostatok mlieka tak, aby ste vytvorili mäkké cesto.
  3. V záverečnej fáze sa vám bude ľahšie spracovávať rukou, ako keby ste použili varešku. Cesto dajte minimálne na 30 minút do chladničky, najlepšie ho ale nechať odpočívať cez noc.
  4. Na pomúčenom stole alebo pracovnej doske rozvaľkajte cesto na šírku cca 5 mm. Pomocou veľkonočných vykrajovačov vytvorte vajíčka, kuriatka, zajačiky alebo jarné kvety.
  5. Povykrajované tvary preneste na plech a ten vložte do predhriatej rúry. Pečte zhruba 10-15 minút, potom perníčky vytiahnite z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť.
  6. Na polevu preceďte jednu lyžičku citrónovej šťavy cez jemné sitko, aby ste odstránili kôstky alebo kúsky dužiny. Zmiešajte cukor s citrónovou šťavou a potom pridajte zhruba dve lyžice vody.
  7. Robte to po malých troškách tak, aby ste vytvorili relatívne tuhú, ale hladkú polevu. Prípadne pridajte pár kvapiek scedenej citrónovej šťavy.
  8. Polevu rozdeľte do niekoľkých mištičiek a vmiešajte do nej potravinové farbivá podľa vášho priania. Miešajte, kým nedocielite požadovaný odtieň.
  9. Polevu dajte do zdobiaceho vrecka a pustite sa do skrášľovania veľkonočných perníčkov.
  10. Vyskúšajte trik pre hladký povrch: pomocou zdobičky vyznačte okraje, potom do polevy pridajte trošku vody, aby bola tekutejšia, a vyplňte ňou vnútro dekorácie.
Orechové perníčky s veľkonočnými tvarmi.
Zdroj: bbc.com

Perníkové veľkonočné vajíčka

Čokoládové vajíčka z perníka sú veľmi chutné. A ak budete chcieť, môžete si ich ešte ozdobiť.

Suroviny:

  • 300 g hladkej múky
  • 50 g kakaa
  • 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletého zázvoru alebo perníkového korenia
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 125 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 2 stredne veľké vajcia
  • 4 lyžice zlatého sirupu (môžete kúpiť hotový alebo vyrobiť podľa návodu nižšie)

Na zlatý sirup:

  • 500 g cukru
  • 350 ​​ml vody
  • 2 plátky citróna

Postup:

  1. Ak ste zlatý sirup nezohnali, pripravte si ho deň vopred. Zo 100 g cukru a 25 ml vody urobte karamel. Akonáhle zhnedne, vsypte zvyšok cukru a prilejte zvyšok vody. K tomu pridajte 2 plátky citróna.
  2. Karamel sa rozpustí a postupne vznikne mierne hustý sirup. Doprajte mu čas, cez noc zhustne. Ak by sa to nepodarilo, stačí ho znova povariť, aby bola hustota vyhovujúca.
  3. Zmiešajte múku, kakao, prášok do pečiva a korenia. Pridajte maslo a pomocou vidličky alebo rúk všetko spojte dohromady. Potom vsypte cukor.
  4. Zamiešajte vajcia so sirupom, pridajte k už vzniknutému mixu a dôkladne miešajte, kým nevytvoríte pevné cesto. V potravinovej fólii ich potom umiestnite do chladničky, kde ho nechajte zhruba hodinu odpočívať.
  5. Predohrejte rúru na 180 °C.
  6. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na šírku cca 0,5 cm. Vykrajujte veľkonočné vajíčka a pokladajte ich na plech s papierom na pečenie. Vložte do rúry a pečte cca 12-15 minút.
  7. Nechajte ich úplne vychladnúť a potom sa pustite do zdobenia. Vyskúšať môžete napríklad farebné polevy v malých tubách, s ktorými bude dekorovanie baviť aj vaše deti.
Čokoládové veľkonočné perníčky v tvare vajec.
Zdroj: rocknrollmum.com

Inšpirácia na zdobenie

Vzory zdobenia na perníčky nechajte úplne na svojej fantázii a nebojte sa odvážnych farebných kombinácií, veď Veľká noc je sviatkom jari a k jari farby patria!

Polevu pripravte z 1 bielka, 200 gramov preosiateho práškového cukru, ½ lyžičky citrónovej šťavy a štipky solamylu. Rozdeľte ju do niekoľkých mištičiek a každú zafarbite iným potravinárskym farbivom. Polevy dajte do zdobiacich vrecúšok, vyberte si svoju obľúbenú farbu a môžete sa pustiť do dekorovania.

Naznačte okraje a potom potrite celý perníček. Nechajte polevu zaschnúť a doplňte ďalším zdobením. Inšpiráciu pre kreatívne tvorenie môžete nazbierať na nasledujúcich fotografiách.

Inšpirácia na zdobenie veľkonočných perníčkov.
Zdroj: wonderfuldiy.com
Príklad ozdobenia veľkonočných perníčkov.
Zdroj: lushome.com
Veľkonočné perníčky na špajli.
Zdroj: delish.com

Kúzelné nápady na zdobenie perníčkov a sušienok nájdete aj v nasledujúcom videu.

Ak sa vás už zmocnila tá pravá veľkonočná nálada, vneste ju aj do vášho domova a vyrobte si originálny veľkonočný veniec. na dvere. Ten spoločne s obľúbeným vašou domácnosťou na jar perfektne prichystá. A oslavy môžu začať!

Napíšte komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej marketingovej databázy.
Vyžadované informácie sú označené *.