Najlepšie recepty na sekanú na Veľkú noc v mnohých vynikajúcich variantoch

Veľkonočná sekaná je obľúbeným sviatočným jedlom. Objavuje sa na stoloch nielen u nás, ale aj u našich susedov.

Sekanou sa tradične uctieva Biela sobota alebo Veľkonočné ráno. Udržujte tradície a vyberte si jeden z chutných receptov.

Nie je na tom naozaj nič zložité, tak teda s chuťou do toho!

Domáca veľkonočná sekaná

Tradičná veľkonočná sekaná, ako ju všetci poznáme.

Suroviny:

  • 1 kg mletého mäsa podľa chuti
  • soľ
  • korenie
  • majoránka
  • ¾ šálky mlieka
  •  ½ šálky slaniny
  • 1 cibuľa
  • masť
  • strúhanka
  • cesnak

Postup prípravy:

  • Vo veľkej mise zmiešajte mleté ​​mäso, vajcia, soľ a korenie, majorán, cesnak a strúhanku.
  • Poriadne pomiešajte, a keď bude všetko hladko spojené, vytvorte z toho bochník.
  • Pridajte polovicu pripravenej nakrájanej slaniny.
  • Zvyšok slaniny posmažte na cibuľke, kým nebude skaramelizovaná a nechajte vychladnúť.
  • Schladnutú slaninu pridajte do zmesi a ochutnajte, či je dobre pripravená.
  • Rúru si predhrejte na 180 stupňov Celzia, po 15-tich minútach pečenia stiahnite na 90 stupňov.
  • Pripravený bochník sekanej potrite masťou a pečte cca hodinu.
Tradičná česká veľkonočná sekaná na drevenej doske.
Zdroj foto: thespruceeats.com

Rumunská kuracia pečienka

Rovnako ako u nás, aj v Rumunsku servírujú gazdinky na veľkonočný stôl tradičnú sekanú. Inšpirujte sa ich receptom.

Suroviny:

  • 0,5 kg kuracích pŕs
  • 0,5 kg kuracej pečene
  • 2 zväzky jarnej cibuľky
  • kôpor
  • petržlenová vňať
  • 8 vajec
  • lyžica oleja
  • lyžica masla
  • soľ
  • korenie

Postup prípravy:

  • Zvlášť povarte kuracie prsia, kuraciu pečeň a 4 vajcia.
  • Na jemno si nakrájajte jarnú cibuľku, cesnak, kôpor a petržlenovú vňať.
  • Na panvici rozohrejte lyžicu oleja, na ktorom posmažíte jarnú cibuľku, až bude priesvitná.
  • Uvarené prsia a pečeň nakrájajte na malé kúsky, alebo nasekajte kuchynským robotom.
  • Rozohrejte si rúru na 180 stupňov Celzia.
  • Nachystajte si veľkú misu, v ktorej zmiešate kuracie prsia, pečeň, zvyšné 4 vajcia, osmaženú jarnú cibuľku, cesnak, vetvičku kôpru a petržlen.
  • Dochuťte soľou a čiernym korením a všetko poriadne zmiešajte dohromady.
  • Zo vzniknutej zmesi vytvorte jeden veľký alebo tri malé bochníky, dovnútra ktorých naukladáte uvarené vajcia. nakrájajte na plátky a podávajte.
Veľkonočné sekaná s vajíčkom uprostred na listovom šaláte.
Zdroj foto: deliciousromania.com

Francúzska veľkonočná pečienka

Aj naši francúzski „kolegovia“ si počas Veľkej noci pochutnávajú na sekanej – avšak v obaľovanej sekanej!

Suroviny:

Na cesto:

  • 450 g múky
  • 300 g veľmi studených kociek masla
  • 150 ml studenej vody
  • 1 lyžička morskej soli

Na sekanú:

  • 9 vajec
  • 1 žĺtok
  • 350 ​​g bravčového mäsa
  • 350 ​​g chudé klobásy
  • 150 g šunky
  • 250 g listov čerstvého špenátu
  • 3 šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky sušených byliniek
  • 20 ml olivového oleja
  • 20 g masla
  • soľ
  • korenie

Postup prípravy:

Cesto:

  • V ľadovo studenej vode nechajte rozpustiť soľ.
  • Múku a ľadové maslo vložte do misky a rozmiešajte kuchynským robotom na najvyššom stupni po dobu 6 sekúnd .
  • Vzniknuté „guličky“ rukami rozvaľkajte na vyrovnané cesto a nechajte odpočívať v chladničke po dobu 2 hodín.

Sekaná:

  • Uvarte všetky vajcia natvrdo.
  • Na vedľajšej platničke si dajte povariť špenát na 30 gramoch masla.
  • V chopperi si nasekajte šalotku s cesnakom, následne pridajte olivový olej.
  • Túto zmes zmiešajte v miske s nakrájanou klobásou a šunkou, pridajte povarený špenát.
  • Vzniknutú zmes dochuťte čiernym korením a soľou a utvorte z nej bochníky.
  • Uvarené vajcia ošúpte a vložte do stredu bochníčkov.
  • Predohrejte si rúru na 200 stupňov Celzia.
  • Formy na pečenie „vysteľte“ cestom, ktoré ste si nechali ochladiť v chladničke.
  • Na cesto starostlivo vtlačte pripravené bochníčky – pozor na vzduchové bubliny – cesto by sa mohlo rozpadnúť.
  • Cesto preklopte aj cez vrchnú nezakrytú časť sekanej, aby bolo mäso úplne obalené.
  • Potrite vaječným žĺtkom a dajte piecť.
  • Po vychladnutí režte zúbkovým nožom na plátky a podávajte so šalátom.
Vynikajúca veľkonočná sekaná s vajíčkom uprostred.
Zdroj foto: recipecommunity.com.au

Vegetariánska sekaná so žihľavou

Aj pre milovníkov vegetariánskeho jedla máme tip na veľkonočnú sekanú so žihľavou.

Suroviny:

  • 1 hrnček ryže
  •  2 lyžice oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 hrnček varené šošovice
  • 1 hrnček čerstvých húb
  • 1 vajce
  •  cesnak
  • pár lístkov čerstvej žihľavy
  • 2 hrnčeky kečupu
  • korenie
  • soľ

Postup prípravy:

  • Predohrejte si rúru na 180 stupňov Celzia.
  • Nalejte do hrnca 2 šálky vody a priveďte do varu. Následne do nej vsypte ryžu, stlmte teplotu a pozvoľna varte pod pokrievkou 20 minút.
  • Medzitým si na malej panvici ohrejte olej, do ktorého pridáte cibuľku.
  • Ďalej si v mise zmiešajte uvarenú ryžu, šošovicu, huby, vajcia, sparenú a nasekanú žihľavu, osmaženú cibuľku, soľ a korenie a všetko dostatočne premiešajte.
  • Do pripravenej nádoby na pečenie všetko poriadne „vtlačte“ a celý povrch potrite pripraveným kečupom.
  • Pečte v predhriatej rúre po dobu 45 minút.
Veľkonočné sekaná bez mäsa pre vegetariánov.
Zdroj foto: allrecipes.com

Náš tip: Okrem sekanej si tiež na Veľkú noc môžete pripraviť pečenú kačicu. Pozrite sa, ako na to!

Veľkonočné jahňacie pečienky

Jahňacie mäso je kresťanským symbolom Veľkej noci. Ak na vašom stole nemôže chýbať, vyskúšajte túto sekanú pečienku.

Suroviny:

  • 1 cibuľa
  • 1 veľké vajcia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 kg mletého jahňacieho mäsa
  • ¼ hrnčeka strúhanky
  • soľ 
  • korenie
  • 1 lyžica worcesteru
  • 6 lyžíc kečupu
  • majoránka
  • olej

Postup:

  • Na oleji si orestujeme na jemno nakrájanú cibuľku. 
  • Potom pridajte na jemno nakrájaný cesnak a restujte ešte chvíľu. 
  • Po vychladnutí primiešajte obe suroviny k mäsu.
  • Ďalej pridajte rozšľahané vajcia, soľ, korenie, worcester a majoránku. 
  • Všetko zmiešajte. 
  • Nakoniec prisypte strúhanku, opäť zamiešajte, vytvarujte bochník, potrite kečupom a dajte piecť na 190 °C.
  • Pečte asi hodinu.
Sekaná veľkonočné pečienka z jahňacieho mäsa.
grilovane.prakticky.sk

Nemecká veľkonočná sekaná

Tento pokrm sa v Nemecku preslávil už v 2. svetovej vojne, kedy bolo mäso nedostatočným tovarom – a odvtedy je neoddeliteľnou súčasťou každých veľkonočných sviatkov.

Suroviny:

  • 1 kg mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • strúhanka
  • 2 vajcia
  • soľ
  • korenie
  • horčica
  • 3 lyžice nasekaného petržlenu
  • 3 varené vajcia
  • 200 g slaniny
  • 1 hrnček hovädzieho vývaru

Postup prípravy:

  • Vo veľkej mise poriadne zmiešajte mäso, cibuľu, 3 lyžice strúhanky, 2 surové vajcia, soľ, korenie, papriku, horčicu a petržlen.
  • Zo vzniknutej zmesi pripravte na doske posypanej zvyškom strúhanky široký plát.
  • Na ten poukladajte uvarené vajcia a „zabaľte“ ich.
  • Predohrejte si rúru na 180 stupňov Celzia.
  • Utvorený bochník po celej ploche potrite horčicou, na ktorú „prilepíte“ plátky slaniny.
  • Vložte do misy na pečenie a podlejte vývarom.
  • Zakryte alobalom a dajte piecť.
  • Podávajte s petržlenovými zemiakmi a dusenými zelenými fazuľkami.
Tradičná veľkonočná sekaná z Nemecka.
Zdroj foto: thespruceeats.com

U každej sekanej sa držte hlavnej zásady – menej je niekedy viac!

Dalo by sa povedať, že sekaná je, rovnako ako veľkonočná plnka, vlastne jednoduchý recept – ale samozrejme len za predpokladu, že dodržíte správne dávkovanie – takže „menej je niekedy viac“.

Radšej to nepreháňajte s korením a so soľou – všetko sa dá na tanieri ešte dochutiť, než aby ste zistili, že vám ruka trochu ušla a sekaná je presolená, je v nej mnoho cesnaku či majoránky a tým pádom stratili ostatné ingrediencie chuť.

Ako sekanú ochucovať?

Pred tým, ako začnete mäso ochucovať, je potrebné ho poriadne premiesiť v rukách. Najlepšie bude, keď vám z mäsa vznikne celistvá kaša.

Čím jemnejšia zmes bude, tým jednoduchšie sa bude rozpadať pri krájaní.

Ako prvé pridajte soľ, korenie a vajcia. Následne vmiešame horčicu, cesnak, majorán a cibuľku – vhodnejšia je restovaná, ako surová.

Čím sekanú zahustiť?

Každá gazdinka vám na túto otázku samozrejme odpovie, že strúhankou. Ak ale chcete, aby vaša sekaná voňala až na ulici, pridajte domácu strúhanku z tvrdých rožkov. Kupovaná strúhanka sa melie z veky, ktoré nie sú tak chutné.

Absolútne najlepším dochutením a zahustením je, keď pridáte do mäsa staršie rožky namočené v mlieku. Múke a solamylu sa radšej vyhnite – môžete ich pokojne nahradiť aj sekanými ovsenými vločkami.

Ako sa vám recepty na veľkonočnú sekanú páčia? Ak ich vyskúšate, podeľte sa s nami v komentároch.

Napíšte komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej marketingovej databázy.
Vyžadované informácie sú označené *.