Na tradičnom stole nemôže chýbať pečený veľkonočný veniec.
Jeho príprava nie je vôbec zložitá, každá gazdinka to zvládne.
Máme pre vás výber tých najlepších receptov.
Prekvapte na Veľkú noc svojich hostí a koledníkov tradičným pletencom!
Plnený veľkonočný pletenec
Tento veniec s orechovou náplňou pochádza z Maďarska.
Suroviny:
- droždie
- 250 ml vlažného mlieka
- 500 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- lyžička soli
- vanilkový extrakt
- šťava z polovice citróna
- citrónová kôra
Náplň:
- 150 g nesoleného masla
- 200 g vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
Postup prípravy:
- Z droždia a mlieka si pripravte kvások, ktorý necháte 5 – 10 minút odležať.
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor, soľ, vanilkový extrakt a citrónovú kôru.
- Následne pridajte maslo a kvások a miešajte, kým sa cesto nespojí.
- Z cesta pripravte bochník, vyberte z misky, zakryte handrou a nechajte odpočívať aspoň hodinu, než cesto nakysne.
- Predohrejte si rúru na 200 stupňov Celzia a pripravte si plech, ktorý vysteliete papierom na pečenie.
- Na náplň si zmiešajte nasekané vlašské orechy, cukor a maslo v menšej miske.
- Teraz už máte cesto odležané, tak ho môžete rozvaľkať na pomúčenom povrchu.
- Na vyvaľkané cesto položte pripravenú náplň.
- Zmotajte, ako by ste pripravovali štrúdľu a z cesta utvorte kruh – viď foto.
- Z vonkajšej strany cesto nakrájajte tak, aby ste ho neprerezali a vznikol tak kvetinový motív – viď foto.
- Celý povrch venca potrite rozmiešaným vajcom.
- Vložte do rúry a pečte cca 15 – 20 minút, kým nebude povrch zlatistý
. - Podávajte s čerstvou kávou.


Citrónový veniec z pusiniek
Neholdujete príliš kysnutému cestu alebo sa jeho príprave z nejakého dôvodu vyhýbate? Potom napríklad vyskúšajte tento variant z nekysnutého cesta.
Suroviny:
Pusinky:
- 6 bielkov
- 350 g práškového cukru
- 2 lyžičky vínneho octu
- 25 g kukuričnej múky
Náplň:
- 6 žĺtkov
- 350 g práškového cukru
- Šťava zo 4 citrónov
- 225 g masla
- 450 ml smotany
Postup prípravy:
- Predohrejte rúru na 150 stupňov Celzia a pripravte si plech, ktorý vysteliete papierom na pečenie.
- Z bielkov si vyšľahajte sneh, kým nebude dostatočne tuhý a postupne pomaly prisypávajte a všľahajte cukor. Sneh by mal byť tuhý a lesklý.
- Ocot a kukuričnú múku zmiešajte v hrnčeku do hladka a primiešajte do snehu.
- Polovicu pripravenej zmesi na pusinky rozložte na plech, aby ste z nich vytvorili kruh.
- Zo zvyšku zmesi utvorte cukrárskou trubičkou vršok pusiniek, ktoré umiestnite rovnomerne okolo kruhu.
- Vložte do predhriatej rúry a pečte cca 1,5 – 2 hodiny, kým pusinky nebudú úplne tuhé a pôjdu jednoducho zlúpnuť z papiera na pečenie.
- Medzitým si pripravte náplň – v miske nad hrncom s vriacou vodou si rozpustite žĺtky, cukor a citrónovú šťavu, postupne pridávajte maslo. Po vychladnutí pridajte našľahanú smotanu.
- Touto zmesou potrieme upečený a vychladnutý pusinkový kruh, ktorý následne pokryjeme upečenými pusinkami – viď foto.
- Dozdobíme citrónovou kôrou a čokoládovými vajíčkami.

Objevte další recepty
Kysnutý veľkonočný pletenec
Na kysnutom pletenci sa nedá príliš pokaziť. Stačí na to izbová teplota droždia, usilovné ruky a trocha trpezlivosti.
Suroviny:
- 600 g hladkej múky
- 1 lyžička múky
- 80 g cukru
- 125 g masla
- 300 ml mlieka
- 2 kocky droždia
- citrónová kôra
- 1 vajcia
Postup prípravy:
- Do misy si preosejte múku, do ktorej pridáte cukor, suché droždie, citrónovú kôru, soľ a dobre pomiešajte.
- Vo vlažnom mlieku rozpustite maslo a pridajte do misy.
- Miešajte, kým nebude cesto hladké a nebude sa odlepovať od stien misy, podľa chuti môžete pridať hrozienka.
- Nádobu prekryte utierkou a nechajte cesto vykysnúť asi po dobu 2 hodín .
- Ručne rozdeľte cesto na 3 rovnaké kusy, ktoré prevaľkáte do dlhých roliek s priemerom asi 2,5 cm.
- Tieto rolky spojte na ich vrchole a spleťte ich ako vianočku.
- Spletený vrkoč spojte do kruhu – viď foto.
- Veniec potrite rozšľahaným vajcom, prípadne môžete posypať plátkami mandlí.
- Vložte do rúry a pečte cca 20 – 30 minút, kým bude povrch zlatistý.

Veniec z kysnutého cesta
Veľkonočný kysnutý veniec zvládnete aj vy. Báť sa toho nemusíte. Odvďačí sa vám poctivou chuťou.
Suroviny:
- 4 hrnčeky hladkej múky
- 2 kocky suchého droždia
- ½ hrnčeka rozpusteného masla
- ½ hrnčeka cukru
- ½ lyžice soli
- 1 hrnček cmaru
- 2 žĺtky
- 2 bielky
- sezamové semienka
Postup prípravy:
- Vo veľkej mise zmiešajte 1 hrnček múky s cukrom a soľou.
- V strede urobte jamku, do ktorej vložíte droždie, lyžičku cukru a ¼ hrnčeka cmaru, dobre premiešajte.
- Zmes odstavte, aby mohli kvasnice pracovať.
- Zvyšné ¾ hrnčeka cmaru zmiešajte s maslom a jemne zahrievajte na miernom plameni, kým nebude cmar vlažné a maslo zmäknuté, ale nie roztavené.
- Vykysnuté kvasnice zmiešajte s múkou, postupne pridávajte mlieko a maslo.
- Pridajte žĺtky a ½ hrnčeka múky, dôkladne premiešavajte, pokiaľ nebude telo hladké a elastické – cca 8 minút.
- Ak sa vám zdá cesto príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky.
- Cesto prikryte utierkou a nechajte vykysnúť zhruba 2 hodiny.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 časti a vyvaľkajte do dlhých „lán“.
- Tieto laná položte na pripravený plech a spleťte do vrkoča, následne spojte do venca a posypte sezamovými semienkami – viď foto.
- Opäť nechajte chvíľu nakysnúť prikryté utierkou.
- Potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov Celzia, kým cesto nezozlatne.

Talianske minivence s čokoládou
Nechce sa vám do prípravy veľkého venca? Potom vyskúšajte recept na veľkonočné vence v mini podobe.
Suroviny:
- 1,25 hrnčeka plnotučného mlieka
- Hnedý cukor podľa chuti
- 2,5 lyžičky suchého droždia
- 2 veľké vajcia
- balíček vanilkového cukru
- lyžička soli
- 5 hrnčekov hladkej múky
- ½ hrnčeka čokoládových lupienkov
- kokos na posypanie
Postup prípravy:
- Z mlieka, štipky hnedého cukru a kvasníc si pripravte kvások, ktorý necháte cca 5 minút odstáť, aby mohli kvasnice pracovať.
- V mise si zatiaľ zmiešajte 3,5 hrnčeka múky, cukor, soľ, rozšľahané vajcia, čokoládové lupienky a pridajte kvások.
- Následne pridajte zvyšok múky a vytvorte súdržné cesto a miešajte cca 4 – 5 minút.
- Prekryte misku handrou a nechajte cesto odpočívať, aby pekne nakyslo.
- Cca za 2 hodiny cesto vyberte a pripravte z neho 12 rovnakých kusov. Každý z nich nakrájajte na 3 valce, ktoré spojíte do vrkoča.
- Všetky vrkoče spojte do vencov – viď obrázok.
- Minivence rozložte na plech, potrite rozšľahaným vajcom a posypte kokosom. Pokiaľ chcete ozdobiť, vložte do každého zafarbené vajcia – viď obrázok.
- Pečte v predhriatej rúre cca 15 – 20 minút, až bude cesto zlatisté.

Pri príprave tradičného veľkonočného pečeného venca sa vám ale medze nekladú – môžete do cesta pridať veľa ingrediencií, presne podľa vašej chuti.
Na dochutenie cesta môžete použiť:
- hrozienka
- mandle
- kandizované ovocie
- tvaroh
- smotana
- čokoláda – horká, mliečna, biela
- kokos
- orechy
- sušienky
Ak nie ste práve priaznivcom sladkého pečiva – žiadny problém! Pripravte si veľkonočný pletenec jednoducho naslano. Do cesta jednoducho nepridáte cukor, ten nahradíte pár štipkami soli a slaný variant je na svete!
Prečo teda práve nepripraviť obidve verzie a nechať koledníkov, aby si vybrali, na čo majú práve chuť? To potom to koledovanie pôjde samo, a pokiaľ nie, môžu sa tie najznámejšie koledy naučiť z nášho ďalšieho článku.
Možností občerstvenia pre koledníkov je hneď niekoľko. Tiež by sa vám mohli páčiť recepty na veľkonočné muffiny alebo perníčky s veľkonočnými motívmi.
A čím je možné slaný variant naplniť?
- špenát
- vajcia
- losos
- tuniak
- krémový syr
- plesňový syr
- tvarôžky
- šunka + syr
- zeleninová zmes
Príprava veľkonočného venca nie je zase taká zložitá, ako by sa to možno na prvý pohľad zdalo – preto s chuťou do toho – a hlavne si poriadne zamaškrtíte, veď Veľká noc je len raz ročne!