Recepty na pečené zajačiky k Veľkej noci 5x inak. Inšpirujte sa!

Veľkonočný zajačik je typický pre veľkonočné sviatky ako recept aj ako dekorácia.

Zajace (alebo zajačiky) na výzdobu môžeme vyrobiť zo sena, z papiera, alebo si ho môžeme uháčkovať. S výrobou nám môžu pomôcť deti, nejde o zložitú prácu.

Cesto je možné použiť rovnaké ako na veľkonočného baránka, alebo veľkonočné judáše.

Variant pečenia je hneď niekoľko a my vám prinášame hneď 5 rôznych receptov.

Pečený veľkonočný zajačik s orechmi

Veľkonoční zajačikovia sa pečú v rôznych variantoch. Jednou z nich je pridanie orieškov.

Suroviny:

  • 150 g polohrubej múky
  • 40 g hladkej múky
  • 70 g mletých orechov
  • 130 g cukru
  • 60 g tuku
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1,5 dcl mlieka
  • 1/3 balíčka kypriaceho prášku
  • tuk na vymastenie
  • hrubá múka na vysypanie formy

Postup:

  • Do misky preosejeme múku s kypriacim práškom a cukrom a premiešame ich s mletými
    orechy.
  • Teplé mlieko, vajcia, žĺtok a tuk rozmixujeme, rýchlo premiešame s múčnou zmesou,
    nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na zajačika (objem pre 500g
    hotového výrobku) a upečieme v mierne vyhriatej rúre.
  • Po vychladnutí zajačika polejeme polevou a dozdobíme.
Lahodný orechový zajac.
dobruchut.aktuality.sk

Medoví zajačikovia z kysnutého cesta

Týmito kysnutými veľkonočnými zajačikmi potešíte najmä tých najmenších. Čo tak ako špeciálna výslužka pre koledníkov?

Suroviny:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1/4 l mlieka
  • 2 žĺtky
  • 120 g masla
  • 80 g medu
  • 30 g droždie
  • štipka soli
  • citrónová kôra
  • bielok na potretie

Postup:

  • Vytvoríme kysnuté cesto – pomohla mi pekáreň.
  • Po vykysnutí z cesta tvarujeme zajačiky podľa obrázkov alebo aj judáše.
  • Opäť necháme kysnúť na plechu, potrieme bielkom a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C.
  • Schladnutým zajačikom vytvoríme oči pomocou čokolády.
Lahodný veľkonočný kysnutý zajačik ako obdoba judášov.
akcnezeny.sk

Náš tip: Obdobou týchto kysnutých zajačikov sú aj tradičné veľkonočné judáše. Skúste si tiež upiecť domáce.

Tradičný veľkonočný zajac

Tento pečený zajačik s jemnou vanilkovou príchuťou je jedna báseň!

Suroviny:

  • 120 g masla
  • 4 vajcia
  • 200 g cukru krupica
  • 1 vanilkový cukor
  • 200 ml mlieka
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • trochu šťavy z citrónu

Postup:

  • Tuk, žĺtky a cukry vymiešame do peny. Postupne pridávame vlažné mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  • Zakvapkáme šťavou z citróna a nakoniec pomaly vmiešame sneh z bielkov.
  • Vymastíme formu, vysypeme hrubou múkou a pečieme v predhriatej rúre asi 1/2 až 3/4 hodiny.
Tradičný veľkonočný zajačik môže zdobiť aj váš stôl.
nordicware.com

Hrnčekový zajačik

Suroviny:

  • 2,5 hrnčeka hladkej múky
  • 1,2 hrnčeku cukor krupica
  • 5 celé vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 šľahačka (nešľahať)

Postup:

  • Všetky suroviny zmiešame než nám vznikne hladké cesto bez hrudiek.
  • Formu na zajačika si vymažeme maslom a vysypeme strúhankou.
  • Cesto vlejeme do formy a pečieme približne 30 minút na 180 °C.
Jednoduchý hrnčekový pečený zajačik.
svetevity.sk

Náš tip: Ochutnajte tiež niektorý z našich receptov na veľkonočný mazanec.

Veľkonočný zajačik so šľahačkou

Kúzliť môžeme aj so šľahačkou a vytvoriť si tak lahodného veľkonočného zajačika, po ktorom sa bude zalizovať celá rodina.

Suroviny:

  • 30 dkg polohrubej múky
  • 22,5 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 vajcia
  • 1 šľahačka
  • 1 prášok do pečiva

Postup:

  • Celé vajcia vyšľaháme s oboma cukrami, prilejeme šľahačku a potom primiešame múku s práškom do pečiva.
  • Nalijeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme na 180 °C asi 50 minút. (50 minút v mojej ťažkej dvojdielnej keramickej forme, v teflónovej to bude určite rýchlejšie).
  • Po upečení môžeme pocukrovať, poliať polevou, ako kto rád.
Lahodný šľahačkový zajačik k Veľkej noci.
najpecenie.sk

Veľkonočný zajačik ako tradícia

Veľkonočný zajačik či už ako pochúťka, alebo dekorácia, to je jednoducho tradícia, ktorá k Veľkej noci neodmysliteľne patrí rovnako ako napríklad kraslice.

Vďaka rôznym možnostiam, aké použiť na pečenie cesto, existuje potom veľkonočný zajačik v mnohých variáciách, ktoré ste videli v našich 5 receptoch vyššie.

Na pečené zajačiky existuje celý rad rôznych foriem. Dajú sa kúpiť formy

  • keramické,
  • plechové,
  • silikónové
  • alebo formy s nepriľnavým povrchom.

Záleží na preferenciách a obľúbenosti každej jednotlivej kuchárky, ktorá forma pre ňu bude najlepšia. V každej z vyššie uvedených foriem sa zajačik pečie inak. Niektoré formy nie je potrebné vymazávať a vysypávať a ušetrí sa vďaka nim aj niečo málo času.

Zajačikovia patria k Veľkej noci viac než čokoľvek iné a sú preto veľkou súčasťou dekorácií a ozdôb. Aby ste ich mali dostatok, určite si vyskúšajte zajačikové perníčky.

Napíšte komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej marketingovej databázy.
Vyžadované informácie sú označené *.