Veľkonočný zajačik je typický pre veľkonočné sviatky ako recept aj ako dekorácia.
Zajace (alebo zajačiky) na výzdobu môžeme vyrobiť zo sena, z papiera, alebo si ho môžeme uháčkovať. S výrobou nám môžu pomôcť deti, nejde o zložitú prácu.
Cesto je možné použiť rovnaké ako na veľkonočného baránka, alebo veľkonočné judáše.
Variant pečenia je hneď niekoľko a my vám prinášame hneď 5 rôznych receptov.
Pečený veľkonočný zajačik s orechmi
Veľkonoční zajačikovia sa pečú v rôznych variantoch. Jednou z nich je pridanie orieškov.
Suroviny:
- 150 g polohrubej múky
- 40 g hladkej múky
- 70 g mletých orechov
- 130 g cukru
- 60 g tuku
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 1,5 dcl mlieka
- 1/3 balíčka kypriaceho prášku
- tuk na vymastenie
- hrubá múka na vysypanie formy
Postup:
- Do misky preosejeme múku s kypriacim práškom a cukrom a premiešame ich s mletými
orechy. - Teplé mlieko, vajcia, žĺtok a tuk rozmixujeme, rýchlo premiešame s múčnou zmesou,
nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na zajačika (objem pre 500g
hotového výrobku) a upečieme v mierne vyhriatej rúre. - Po vychladnutí zajačika polejeme polevou a dozdobíme.

Medoví zajačikovia z kysnutého cesta
Týmito kysnutými veľkonočnými zajačikmi potešíte najmä tých najmenších. Čo tak ako špeciálna výslužka pre koledníkov?
Suroviny:
- 500 g polohrubej múky
- 1/4 l mlieka
- 2 žĺtky
- 120 g masla
- 80 g medu
- 30 g droždie
- štipka soli
- citrónová kôra
- bielok na potretie
Postup:
- Vytvoríme kysnuté cesto – pomohla mi pekáreň.
- Po vykysnutí z cesta tvarujeme zajačiky podľa obrázkov alebo aj judáše.
- Opäť necháme kysnúť na plechu, potrieme bielkom a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C.
- Schladnutým zajačikom vytvoríme oči pomocou čokolády.

Náš tip: Obdobou týchto kysnutých zajačikov sú aj tradičné veľkonočné judáše. Skúste si tiež upiecť domáce.
Tradičný veľkonočný zajac
Tento pečený zajačik s jemnou vanilkovou príchuťou je jedna báseň!
Suroviny:
- 120 g masla
- 4 vajcia
- 200 g cukru krupica
- 1 vanilkový cukor
- 200 ml mlieka
- 300 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- trochu šťavy z citrónu
Postup:
- Tuk, žĺtky a cukry vymiešame do peny. Postupne pridávame vlažné mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Zakvapkáme šťavou z citróna a nakoniec pomaly vmiešame sneh z bielkov.
- Vymastíme formu, vysypeme hrubou múkou a pečieme v predhriatej rúre asi 1/2 až 3/4 hodiny.

Objevte další recepty
Hrnčekový zajačik
Suroviny:
- 2,5 hrnčeka hladkej múky
- 1,2 hrnčeku cukor krupica
- 5 celé vajcia
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1 šľahačka (nešľahať)
Postup:
- Všetky suroviny zmiešame než nám vznikne hladké cesto bez hrudiek.
- Formu na zajačika si vymažeme maslom a vysypeme strúhankou.
- Cesto vlejeme do formy a pečieme približne 30 minút na 180 °C.

Náš tip: Ochutnajte tiež niektorý z našich receptov na veľkonočný mazanec.
Veľkonočný zajačik so šľahačkou
Kúzliť môžeme aj so šľahačkou a vytvoriť si tak lahodného veľkonočného zajačika, po ktorom sa bude zalizovať celá rodina.
Suroviny:
- 30 dkg polohrubej múky
- 22,5 dkg cukru
- 1 vanilkový cukor
- 4 vajcia
- 1 šľahačka
- 1 prášok do pečiva
Postup:
- Celé vajcia vyšľaháme s oboma cukrami, prilejeme šľahačku a potom primiešame múku s práškom do pečiva.
- Nalijeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme na 180 °C asi 50 minút. (50 minút v mojej ťažkej dvojdielnej keramickej forme, v teflónovej to bude určite rýchlejšie).
- Po upečení môžeme pocukrovať, poliať polevou, ako kto rád.

Veľkonočný zajačik ako tradícia
Veľkonočný zajačik či už ako pochúťka, alebo dekorácia, to je jednoducho tradícia, ktorá k Veľkej noci neodmysliteľne patrí rovnako ako napríklad kraslice.
Vďaka rôznym možnostiam, aké použiť na pečenie cesto, existuje potom veľkonočný zajačik v mnohých variáciách, ktoré ste videli v našich 5 receptoch vyššie.
Na pečené zajačiky existuje celý rad rôznych foriem. Dajú sa kúpiť formy
- keramické,
- plechové,
- silikónové
- alebo formy s nepriľnavým povrchom.
Záleží na preferenciách a obľúbenosti každej jednotlivej kuchárky, ktorá forma pre ňu bude najlepšia. V každej z vyššie uvedených foriem sa zajačik pečie inak. Niektoré formy nie je potrebné vymazávať a vysypávať a ušetrí sa vďaka nim aj niečo málo času.
Zajačikovia patria k Veľkej noci viac než čokoľvek iné a sú preto veľkou súčasťou dekorácií a ozdôb. Aby ste ich mali dostatok, určite si vyskúšajte zajačikové perníčky.